Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Başarısız kanal tedavisi belirtileri, yanlış ya da eksik uygulanmış kanal tedavisinin neden olabileceği sorunlara dair işaretler verir. Aynı zamanda bazı dişlerde morfolojik nedenlerden dolayı başarısızlık da görülebilmektedir. Dişlerin köklerinde bulunan kanallardaki enfeksiyonu temizlemek, ağrıyı azaltmak ve doğal dişleri korumak için yapılan kanal tedavisi, doğru yapılmadığı takdirde önemli problemlere yol açabilir.

Başarısız kanal tedavisi belirtileri, tedaviden birkaç hafta ya da ay sonra ortaya çıkabildiği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Bu durum, diş köklerinin beklendiği şekilde iyileşmediğini gösterir. Bu sebeple semptomları ve bu semptomların nedenlerini bilmek çok önemlidir.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

Başarısız kanal tedavisi belirtileri ister aylar sonra ister yıllar sonra meydana çıksın, temelde tedaviden önce hissedilen şikayetler kendini tekrar eder. Yani, “Başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır?” sorusuna vereceğimiz yanıt, “Kanal tedavisi olmadan önceki durumların tekrar meydana gelmesi” şeklinde olacaktır.

Aşağıdaki semptomlardan şikayetçiyseniz kanal tedavisi yenileme işlemi yaptırmanız gerekiyor olabilir:

  • Kanal tedavisinin doğru yapılmaması, bakterilerin kök kanallarına tekrar girmesine neden olur. Dolayısıyla dişlerde enfeksiyon oluşur ve ağrı baş gösterebilir.
  • Doldurulmuş kanallarda bir açılmaya bağlı veya kırık kaynaklı olabilir.
  • Enfeksiyonun artmasıyla birlikte şişlik ortaya çıkabilir.
  • Bazı durumlarda, enfekte olan dişte akıntı da meydana gelebilir. Bunun sebebi apse oluşumudur.
  • Sıcak ya da soğuk besinlere ve içeceklere karşı hassasiyet oluşması da yaygın semptomlardan biridir.
  • Arka dişlerdeki enfeksiyonlar üst çene sinüsüne yayılabilir. Burun akıntısı, tıkanıklık, çene ağrısı ve ağız kokusu gibi belirtiler buna bağlı olarak gelişebilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Ne Zaman Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Yapılmalı?

Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi
Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi

Yanlış ya da yetersiz tedavi yöntemleri sebebiyle ikinci kez tekrarlanan kanal tedavisi, hatta 3. kez kanal tedavisi yaptıran hastalar olabilmektedir. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu tedaviler çok hassastır, dikkatle yapılmalıdır ve daha sonra oluşabilecek sorunların önü kesilmelidir.

İkinci kez kanal tedavisi yaptırmanız gerekiyorsa,

  • Koronal tıkanıklığın bozulması: Kanal tedavisinden sonra, köklerin enfeksiyona maruz kalmaması için kanal sisteminin koronal kısmı kalıcı olarak kapatılır. Dolgu ile yapılan bu tabaka mühür olarak da adlandırılabilir. Bu mühür düzgün yapılmadığında zamanla açılır ve dişi savunmasız hale getirir.
  • Kuron bozulması: Kanal tedavisinden sonra, kuron gereken dişlerde; kuron çok geç yerleştirilirse o sırada bakteriler tekrar diş köküne girebilir. Kuronun kırılması ya da çatlaması da buna sebebiyet verebilir. Genelde arka dişler için kuron yapılması önerilir.
  • Kanalın doğru temizlenememesi: Kök kanalları dar, kavisli ve karmaşık bir sisteme sahiptir. Bu durum kanalları temizlemeyi zorlaştırabilir. Anatomik çeşitlilikten dolayı bazı kanallar temizlenmesi zor açıda bulunur. Kanal tedavisi konusunda röntgen ile analiz edilerek birçok soru cevaplanabilir ve sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

İkinci Kez Tekrarlanan Kanal Tedavisi Başarılı Olur mu?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz noktalar göz önüne alınarak yapılan kanal tedavisi, ister ilk kez yapılıyor olsun ister ikinci kez, başarılı olacaktır ve uzun yıllar kullanılabilecektir.

Ağız ve diş sağlığı gündelik yaşantımızdan genel sağlığımıza kadar pek çok şeyi doğrudan etkilemektedir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. Eğer geç kalınırsa, diş kaybı ile sonuçlanabilir. Önemli olan sağlıklı bir şekilde dişlerinizi ağızda idame ettirmektir. Rutin diş hekimi kontrollerini önermemizin nedeni budur. Eğer bir enfeksiyon ya da problem gelişiyorsa; öncesinde kontrollerde belli olabilir. Buna göre önlem alınarak en erken aşamadan müdahale edilir. Dişlerinize ve sağlığınıza iyi bakmaya özen göster.