Karbonatla Diş Beyazlatma

Evde Karbonatla Diş Beyazlatma

Karbonatla diş beyazlatma uzun yıllardan beri kullanılagelen bir yöntemdir. Tüketilen yiyeceklere bağlı; renk parçacıklarının dişlere nüfus etmesi, diş tübüllerine sıkışması ve günlük diş ve ağız bakımının doğru yapılmaması sonucu lekelenmeler ortaya çıkar. Dişlerdeki lekelenmenin ve sarılaşmanın önüne geçmek için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Kullanımında hassas olunmalıdır, dişlere zarar verebilir.

Karbonatla diş beyazlatma sayesinde marketten satın alınabilen karbonat maddesinin dişlere uygulanması sonucu dişlerin önemli ölçüde beyazladığı herkesçe bilinir. Diş kontrolleri ya da ağız ve diş uygulamaları yerine, dişlerinizi karbonatla fırçalayarak 1 haftada diş beyazlatma mümkün olsa da; farklı problemlerle yüz yüze gelebilirsiniz. Dişlerin yüzeyindeki karbonata bağlı oluşabilecek aşınmalar, daha çabuk renklenmeye yatkın yüzeyler oluşturmaktadır. Uzun dönemde beyazlık için yapılan bu uygulama, daha çok renklenen dişlere neden olabilir.

Diş Beyazlatma

Evde Karbonatla Diş Beyazlatma

Sağlıklı bir gülüşün ve parlak beyaz dişlerin, kişilerin sadece fiziksel sağlığına değil, psikolojik sağlığına da olumlu etkileri olduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmış bir geçektir. Bu araştırmalar sonucunda, sararmış dişlerini ve sağlıklı görünümünü kaybetmiş diş etlerini saklayarak gülen insanların, bu kaygıları yaşamayan insanlara göre özgüveninin daha düşük olduğu ve sosyalleşirken kendini daha çok sakındığı ortaya çıkmıştır. Rutin diş hekimi kontrolleri ve yapacağınız iyi bir ağız bakımı ile bir çok problem kolaylıkla önlenir.

Peki, karbonatla diş beyazlatma nasıl yapılır? Sadece karbonat kullanarak yapılabilen bu işlem, bazı ekstra maddelerin eklenmesiyle de yapılabilmektedir. Bu ekstra maddeler hem karbonatın beyazlatıcı etkisini arttırabilmekte hem de diş macununa daha çok benzeyen bir kıvam oluşturarak fırçalama işlemini kolaylaştırabilmektedir. Dişlere zarar vermemek istiyorsak karbonat miktarı az ve kullanımı nadir olmalıdır.

Karbonatla Dişi Beyazlatma Nasıl Yapılır?

İşte, pratik ve sorunsuz bir şekilde istediğiniz beyaz ve parlak dişlere ulaşabileceğiniz birkaç yöntem:

  • Eskiler bilirler, diş macununun ya da ağız kozmetiğinin çok yaygın olmadığı zamanlarda, dişler hep karbonatla fırçalanırdı. Zamanla, bu yöntemin renklenmeleri aldığı bilgisi doğruluk kazanmaya başladıkça yaygınlaştı. Yapmanız gereken şey, diş fırçanızı ıslatıp az miktar karbonata banmak ve iki dakika boyunca fırçalamak. 2 haftada bir kez bunu gerçekleştirmek yeterli olacaktır. Daha sık ve iki dakikadan daha uzun süre fırçalamak dişlerde aşınmalara neden olacaktır.
  • Bir diğer pratik yöntem de limon ve karbonatla diş beyazlatma. Limonun asidik ve oksitlenmeyi önleyici yapısıyla karbonatın beyazlatıcı etkisi bir araya geldiğinde hem ağız temizliği hem de diş beyazlatma bir arada gerçekleştirilmiş olur. Bir çay kaşığı karbonata birkaç damla limon damlatın ve macun kıvamına gelene kadar karıştırın. İki dakikayı geçmeyecek kadar bir süre dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra ağzınızı iyice çalkalayın. Bu uygulamadaki asit ve karbonat çok dikkatli kullanılmalı ve dişlerde kontrolsüz aşınmalara ve hassasiyetlere sebebiyet verilmemelidir. Kullanım sıklığında diş yapınız ve hekiminizin önerileri çok önemlidir.
  • Bitkisel kaynaklardan yararlanarak karbonatla diş beyazlatma işlemini daha efektif hale getirebilirsiniz. Uzmanlar, özellikle Hindistan cevizi yağı ve karbonat karışımının dişleri beyazlatma konusunda iyi sonuçlar verdiğini söylemektedir. Bir çay kaşığı karbonatla birkaç damla Hindistan cevizi yağını karıştırarak macun kıvamına getirip iki dakika kadar fırçalayın. Dilerseniz bir miktar zerdeçal da ekleyerek karışımın gücünü arttırabilirsiniz.

Gülüş Tasarımı

Dişi Karbonatla Beyazlatmak Zararlı Mı?

Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir. Daha sonrasında uzaklaştırılması çok daha zor renklenmeler oluşabilir. Hekiminizin kontrolü, önerileri en önemli konudur ve göz ardı edilmemelidir.

Pratik bilgileri verdikten sonra ortaya çıkabilecek muhtemel zararlardan da bahsetmek gerekir. Yukarıda saymış olduğumuz yöntemlerin sonuç verdiğini biliyoruz. Yine de karbonatla diş beyazlatma zararları konusunda değinmekte fayda var. Uzun süre karbonatla diş beyazlatma yöntemini kullananlarda, diş minesinin aşındığı gözlemlenmiştir. Bu yöntemleri kullanmadan önce diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.