Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri

Doğal diş beyazlatma yöntemleri dişlerin estetik ve sağlıklı görünmesi için yapılan çeşitli uygulamalardır. Dişlerin kimyasala maruz kalmadan, parlak ve beyaz görünmesi için yapılabilecek pek çok işlem söz konusudur.

Doğal diş beyazlatma için evde kolayca temin edilebilecek bazı malzemeler mevcuttur. Bu malzemelerle yapılan işlemler diş yüzeyindeki basit sararma için etkili sonuçlar ortaya çıkarabilir. Yine de özellikle limon, sirke gibi asit içerikli malzemeler kullanırken dikkatli olmak gerekir. Diş ve ağız sağlığını koruyarak beyaz dişlere kavuşmak isteyenlerin bir diş hekimiyle iletişime geçmesi gereklidir.

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri

En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bu işlemi düzenli olarak yaptığınızda dişlerinizin, parlaklığını geri kazanmaya başladığını göreceksiniz. Fakat aşırı ve kontrolsüz kullanımı kesinlikle dişlere zararlıdır. Limonun asit etkisi karbonat ile birleştiğinde, dişlerde yaygın çiziklerle karşılaşılabilir. Bu durum uzun dönemde daha çok renklenme ile karşımıza çıkacaktır.

Uluslararası otoriteler, hidrojen peroksit kullanılarak diş beyazlatmayı tavsiye etmektedir. Yüzde 3’lük hidrojen peroksit maddesini uygulayarak gözle görülür sonuçlar elde edebilirsiniz. İki tatlı kaşığı hidrojen peroksitle üç tatlı kaşığı karbonatı karıştırın ve karışımın içine bir miktar tuz katın. Harç kıvamına gelene kadar karıştırdıktan sonra dişlerinizi normal bir şekilde fırçalayın. 2 – 3 dakika kadar dişlerde beklettikten sonra ağzınızı çalkalayarak temizleyin.

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş Macunu İle Diş Beyazlatma
  • Diş Macunu İle Diş Beyazlatma

Diş macunu ile diş beyazlatma dişlerin sağlıklı bir şekilde beyazlamasını sağladığı gibi ağız hijyenine katkıda bulunan bir yöntemdir. Günde en az iki kere dişlerin fırçalanması bu açıdan oldukça önemlidir. Düzenli bir şekilde fırçalanan dişler zamanla beyazlayabilir ve daha sağlıklı bir hale gelebilir.

  • Tuzla Diş Beyazlatma

Kolaylıkla yapabileceğiniz bir diğer diş beyazlatma işlemi de sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır. Karbonat ile etkisi benzerdir bu yüzden kontrollü uygulanmazsa zarar kaçınılmazdır.

  • Muz Kabuğuyla Diş Beyazlatma İşlemi

Magnezyum, kalsiyum ve fosforla birlikte, dişlerin yapısında bulunan elementlerden biridir. Dişin kendi doğasında bulunan bu elementi ve son zamanlarda diş hekimlerinin de diş bakımı için önermekte olduğu potasyum elementini içerisinde bulunduran muz kabuğu, diş sağlığı açısından faydalıdır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğuyla ovun, ardından macunsuz bir fırça ile temizleyin.

  • Defne Yaprağı ve Portakal Kabuğu İle Diş Beyazlatma

Defne yaprağını ezerek toz haline getirin ve portakal kabuğu rendesi ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Diş fırçanızı karışıma batırarak 5 dakika boyunca fırçalayın. Bu uygulamayı haftada bir kez uygulayın.

Defne Yaprağı ve Portakal Kabuğu İle Diş Beyazlatma
Karbonat Tuz ve Elma Sirkesiyle Diş Beyazlatma
  • Karbonat Tuz ve Elma Sirkesiyle Diş Beyazlatma

Karbonat, tuz ve sirke dişlerin yüzeyindeki renklenmeleri gidermeye yarayan etkili bir diş beyazlatma yöntemdir. Bir bardağa 1 çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı kadar da tuz atıp iyice karıştırın. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonra bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayın. Bir hafta boyunca günde 1 defa uygulanacak bu yöntemle dişleriniz eskisine oranda daha beyaz bir hale gelecektir.

  • Karbonat Tarçın ve Adaçayı ile Diş Beyazlatma

Karbonat, yapısı gereği dişlerin beyazlamasına yardımcı olurken tarçın ve adaçayı antibakteriyel görevi üstlenerek dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olan doğal bir diş beyazlatma yöntemidir. Dişler fırçalandıktan sonra, bir çay kaşığı adaçayını iyice ufaladıktan sonra tarçın ve karbonatla karıştırıp diş fırçasıyla uygulayın. Ardından ağzınızı bol su ile çalkalayın.

Diş Beyazlatma Kalemi

Beyazlatma kalemi kullanımı son zamanlarda artmış durumda. Çok riskli bir malzemedir, farklı markalar ve farklı içerikler ile dişlerinizde geri dönüşü olmayan sorunlar oluşturabilir. Bazı ürünlerin çalışma mekanizması diş üzerinde bir illüzyon oluşturması, buna bağlı olarak dişin daha beyaz görülmesidir. Buna karşın dişler üzerinde aşındırıcılarda mevcuttur.

Bu yüzden hekiminiz ile irtibat halinde karar vermeniz, sağlık bakanlığınca onaylı ürünleri tercih etmeniz önemlidir. Beyazlatma kaleminin kolay kullanımı, kolay temini ve kısa sürede sonuç vermesi; yaygınlığını artırmıştır. Fakat bu ürünü kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu unutulmamalıdır. Kalem içindeki materyal Kalemi diş etlerinize temas ettirmemeli, dişleriniz kuruyken uygulamalı, 18 yaş altında, hamilelikte kullanmamalıdır. Kalem dişlere uygulanmadan önce de dişler fırçalanmalı ve üzerinde yemek ve diğer artıklar olmadığına emin olmalıyız.

Dişlerinizi daha parlak bir görünüme kavuşturmak için deneyebileceğiniz doğal diş beyazlatma seçeneklerinden bazıları bunlar. Her ne kadar yan etkileri olmayan materyallerle yapılan işlemler olsa da bu yöntemlerden herhangi birini uygulamadan önce diş hekiminize danışınız.

Diş Beyazlatma Kalemi
Diş Aşısıyla Diş Temizliği

Diş Aşısıyla Diş Temizliği

Diş aşısı, çürük oluşumunu engelleyen önleyici bir uygulamadır. Genellikle çocuklardaki 6 yaş dişleri denilen azı dişlerine uygulansa da çocukların diğer (süt dişleri, arka dişler) dişlerine de yapılabilmektedir. Fissür; dişlerin girinti ve yarık şeklindeki yüzeylerine verilen isimdir. Fissür örtücü de diş yüzeyindeki bu girinti ve boşlukları dolduran reçine tarzı doğal bir maddedir. Diş aşısı (kişiye özel diş dizaynı) uygulamasıyla da dişlerdeki girintili yüzeyler daha düz bir hale getirilerek dişlerin daha kolay temizlenmesi sağlanır.

Diş Beyazlatma Gülüş Tasarımı

Estetik diş hekimliği uygulamalarından olan gülüş tasarımı güzel ve sağlıklı bir gülüş için ihtiyaç duyulan farklı uygulamaların alanında uzman ekip tarafından yapılmasıdır. Bu tedavilerin başlıcaları diş beyazlatma, implant tedavisi, zirkonyum kaplama, porselen kaplama gibi tedaviler uygulanarak kusursuz bir gülüşe sahip olmanız sağlanır. Dişleriniz doğal beyazlığına kavuşsun istiyorsanız gülüş tasarımıyla buna kavuşabilirsiniz.

Diş Beyazlatma Gülüş Tasarımı

Diş taşı temizliği temelde bir diş beyazlatma uygulaması değildir. Bu uygulamada diş etleri ile dişlerin birleştiği bölgelerde meydana gelen tartar oluşumu giderilir. Tartar tabakasının temizlenmesiyle dişlerde beyazlama görülür fakat etkili bir beyazlık oluşturduğu söylenemez.

Diş beyazlatma işlemi uzman hekim tarafından yapıldığı taktirde, bu işlemin herhangi bir zararı yoktur. Sadece bazı kişilerde beyazlatma tedavisi sonrası kısa bir süre soğuk sıcak hassasiyeti oluşabilmektedir.

18 yaşını dolduran tüm yetişkinler dişlerini beyazlatabilirler. Fakat 18 yaşından küçükler, diş minesinde problem olanlar ve kanser tedavisi gören hastaların dişlerini beyazlatması önerilmez.

Ev tipi diş beyazlatma, hekim tarafından hastaya verilen, içine beyazlatıcı jelin uygulandığı plaklar kullanılarak yapılır. Gece yatarken takılan bu beyazlatıcı plaklar diş hekimi tarafından hastaya özel yapılmaktadır.