Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

dis-eti-cekilmesine-ne-iyi-gelir

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Bu sorunun yanıtı, pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Diş eti çekilmesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen yaygın bir problemdir. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybına dek uzanan pek çok hastalık ve soruna neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi için evde doğal yöntemlerle uygulanabilecek çeşitli tedaviler söz konusudur. Bu uygulamalar problemden kaynaklanan semptomları azaltabilir ancak kalıcı ve kesin bir tedavi ancak hekim tarafından yapılabilir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen diş eti çekilmesi sonucunda diş destek dokusu ve kemik yapılarında ciddi hasarlar ortaya çıkabilir, diş dökülmesi gibi sorunlar oluşabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Literatürde gingiva olarak adlandırılan diş eti, dişlerin görünen kısmının etrafından başlayarak diş köküne kadar onu saran, özel pembe bir dokudur. Diş etleri dişleri ve diş köklerini koruyan kan damarları bakımından zengin bir dokudur. Bu yüzden diş sağlığı için sağlıklı diş etleri olmazsa olmazdır.

Diş eti çekilmesi de bu dokuda meydana gelen bir ağız problemidir. Her diş yapısında ve her yaşta görülebilen diş eti çekilmesine sebep olan farklı sorunlar olabilir. Diş eti çekilmesi önemli diş ve ağız hastalıklarının da habercisi olabileceği için diş eti çekilmesinden şüpheleniliyorsa veya belirti varsa en kısa zamanda bir diş hekimine görünmek gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerinde oluşan çekilme, öncelikle dişlerde yüksek düzeyde hassasiyeti yaşanmasına sebep olur. Fakat hassasiyet haricinde de bazı belirtiler görülmektedir.

  • Dişler fırçalanırken oluşan kanama ve ağrı
  • Dişte ve diş etlerinde oluşan yüksek hassasiyet
  • Dişlerde hissedilen sızlama
  • Sert besinler tüketilirken dişlerde görülen kanama
  • Dişlerde hissedilen uzamış görünüm
  • Diş etlerinin şişmesi ve kızarması

Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri

Diş eti çekilmesi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar bakteri veya başka diş hastalıkları olabileceği gibi yeme içme alışkanlığı veya zararlı alışkanlıklar da olabilir. Diş eti çekilmesine sebep olan faktörler;

  • Bakteriyel enfeksiyonlar: Bakteriyel diş eti iltihabı ve iltihaplanmaya bağlı oluşan diş eti rahatsızlıkları hem diş eti dokusuna zarar vererek diş eti çekilmesine sebep olabilir. Tedavi edilmediği taktirde diş kaybına kadar gidebilen enfeksiyonlar en kısa sürede tedavi edilmelidir.
  • Genetik faktörler: Çoğu hastalıkta olduğu gibi diş eti çekilmesinde de yatkınlığa sebep olan bazı genetik faktörler bulunur
  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı bulunan kişilerde diş etlerinde hassasiyet ve diş eti çekilmesi görülebilmektedir
  • Yetersiz ağız bakımı: Düzenli ve doğru şekilde yapılmayan ağız bakımı diş minesinin zarar görmesinden dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesine kadar birçok diş ve diş eti problemine sebebiyet vererek diş eti çekilmesine neden olabilir
  • Zararlı alışkanlıklar: Sigara veya tütün ürünleri gibi maddeler dişlerde tartar birikimine sebep olarak diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir
  • Hormonal değişiklikler: Hamilelik, ergenlik, menopoz veya emzirme dönemlerinde hormonlarda meydana gelen değişimler diş ve diş etlerinin hassaslaşmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir
  • Ağız içi piercingler: Dile veya dudak bölgesine yaptırılan piercing gibi aksesuarlar ağız içi dokularının zamanla yıpranmasına ve diş etlerinde çekilme görülmesine sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözümler

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesine iyi gelebilecek bazı bitkisel çözümler bulunmaktadır. Fakat bu bitkisel çözümleri uygulamaya başlamadan önce diş hekiminin görüşünü almakta fayda vardır. Aksi takdirde, ileride diş etlerinde ve dişlerde daha büyük sorunların meydana gelmesi muhtemeldir.

Diş eti çekilmesine iyi gelen bitkisel yöntemleri sizin için aşağıda sıraladık.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
  1. Yağ Çekme

Diş etine uygulanan yağ çekme yöntemi, yakın zamanda faydaları kabul edilmiş doğal bir yöntemdir. Ağızda yağ çekme işlemi, bir çorba kaşığı hindistancevizi yağının yaklaşık 20 dakika kadar ağızda çalkalanması, ardından yağın tükürülerek ağzın durulanması şeklinde yapılır.

Bazı kaynaklarda bu teknik susam yağıyla da anlatılır. Fakat yapılan araştırmalar hindistancevizi yağının, bazı bakterilerin diş minesine zarar vermesini daha çok engellediğini göstermektedir. Hindistancevizi yağının ise dişleri ve diş etlerini güçlendirdiği kabul gören bir bilgidir.

  1. Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı mevcut hasarlı diş etlerini tedavi edebilen ve yeni diş eti dokusunun büyümesine yardımcı olan bir anti-enflamatuar mikrop öldürücüdür. Yine yağ çekme işleminde olduğu gibi gargara yöntemiyle uygulanır.

  1. Tuz

Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.

  1. Yeşil Çay

Yeni araştırmalar, yeşil çay tüketiminin dişleri ve diş etlerini desteklemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Günde bir ya da iki fincan yeşil çay tüketmek daha sağlıklı diş etlerine kavuşmaya yardımcı olabilir.

  1. Aloe Vera

Aloe vera içerikli tıbbi jeller, iltihaplı diş etlerine bir süredir uygulanıyordu. Yapılan araştırmalar, aloe veranın tek başına da diş eti problemlerini çözmede destekleyici olabileceğini kanıtladı. Aloe vera bitkisinin özünü diş etlerine sürmek diş eti çekilmesinin iyileşmesine yardımcı olur.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

“Diş eti çekilmesine ne iyi gelir?” sorusunu yanıtlamaya ve alınabilecek doğal önlemlere dair bilgiler vermeye çalıştık. Fakat diş eti çekilmesi önlemek için alınacak en etkili önlem ağız ve diş bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Günde en az iki kez, iki dakika boyunca dişleri fırçalamak; her gün diş ipi kullanarak gıda artıklarını temizlemek diş eti çekilmesi ya da diş eti iltihabı yaşamamak için olmazsa olmazdır.

Diş eti çekilmesi ya da iltihabı yaşıyorsanız diş hekiminize başvurarak hangi tedavi yöntemlerinin sizin için uygun olduğunu öğrenmeniz tavsiye edilir. Rutin diş hekimi kontrolleri de aynı zamanda birçok problemi önlemede bize yardımcı olmaktadır. İlerlemeden görülen ve tedavi edilen yüzeysel diş eti problemleri çoğunluktadır. Bu sayede birçok problem oluşmadan önüne geçilmiş olur.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi rahatsızlığı yaşayan hastaların diş hekimine görünmesinin ardından diş etlerinde cerrahi bir müdahale gerektirmeyecek hafif durumdaysa bu durum tedavi uygulanarak giderilir. Fakat diş eti çekilmesi derinlere kadar inmiş veya kemik kaybı yaşanmasına sebep olmuşsa oluşan hasarın onarılması gibi durumlar için ameliyat gerekebilmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi diş eti çekilmesi hafif düzeyde ise diş hekimi, çekilmenin olduğu bölgeyi derinlemesine temizleyerek tedaviye başlar. Bu işlem sırasında diş etlerinin dişlerle birleşen bölgelerinde ve diş köklerinde birikmiş tartar tabakası temizlenir. Diş köklerinin yüzeyi bakteri birikiminin engellenmesi için de düzleştirilir.

Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği taktirde diş köklerinde çürümeye, ağız kokusuna, dişlerde hassasiyet yaşanmasına ve diş kaybına sebep olabilir.

Limon, anti-bakteriyel özelliği sayesinde ağız içinde oluşan bakteri ve enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur.

Diş eti çekilmesi yaşayan kişilerin dişlerinde ve diş etlerinde hassasiyet oluşabilir, dişlerde ve diş etlerinde acı ve sızı yaşanabilir.

Diş eti iltihabı durumunda gerekli önlemler alınmaz ve gereken tedavi yapılmazsa diş eti iltihabı ilerleyerek alttaki kemik dokusuna yayılarak önemli sorunlara yol açabilir.

Süt, yoğurt ve peynir gibi yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeren besinler diş ve diş etlerini korur ve çürük oluşumunu engeller.