Kaplama Yapılan Dişte Ne Tür Sorunlar Olabilir?

Kaplama Yapılan Dişte Ne Tür Sorunlar Olabilir?

Bu yazımızda, kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir konusunu ayrıntılı olarak ele alacağız ve kaplama tedavisi yaptıranların kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalışacağız. Daha eski teknolojilerle yapılmış ve şu anda artık kullanılmayan birçok materyal bulunmaktadır. Eski kaplamaların yarattığı sorunlar ya da hastanın istediği estetik görüntüyü yakalayamadığı durumlarla ilgili bilgiler vereceğiz.

Kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir?” sorusuna cevap vermeden önce belirtmemiz gereken bir nokta var. Bu sorunlar tek bir sebebe bağlı olarak gelişmeyebilir. Bazen, işlemi yapan ekibe bağlı bağlı olarak, bazen materyale bağlı olarak, bazen de hastanın ağız bakımını yeterince iyi yapmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilirler.

Kaplama Yapılan Dişte Ne Tür Sorunlar Olabilir?

Hastaların diş kaplamalarını tercih etmesinin en önemli sebebi, diş eksikliğine bağlı çiğneyememek, doğala yakın ve estetik bir görüntü oluşturabilmeleridir. Bir diğer sebebi ise kaplamaların uzun yıllar kullanılabilmesi ve minimum sorun yaratmalarıdır. Yine de, bazı durumlarda diş kaplamaların sorunlara yol açtığı görülmektedir. Genelde en çok karşılaşılan durumlar diş yüzeyinde meydana gelen çatlaklar ya da kırıklardır. Çatlaklar söz konusu olduğunda kaplamanın yenilenmesine ihtiyaç duyulmadan tamir etmek mümkünken kırıklarda kaplamanın yenilenmesi gerekmektedir. Diğer en sık karşılaşılan problem de diş iltihabıdır. Bu nedenle pembe estetik ciddi miktarda azalır. Kanamalı ve mor renk diş etleri karşımıza çıkar.

Gülüş tasarımı uygulamalarında, kanamalı ve iltihaplı diş etleri istenmez. Sağlıklı ve pembe renkli, sıkı diş etleri hedeflenir. Diş estetiği için tercih edilen laminate veneer, tam seramik kaplamalar; biyolojiye uygun yapılmaya çalışılır. Eğer uyumsuz kaplamalar mevcut ise diş etlerinde morarmalar ve problemler kaçınılmazdır.

Peki, bu iki durum dışında kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir? Yazımızın devamında değinmeye devam edeceğiz.

Kaplama Yapılan Dişte Meydana Gelebilecek Sorunlar

Rahatsızlık ya da Hassasiyet Oluşumu

Bu durum genellikle operasyonu takip eden birkaç saat içerisinde oluşur. Anestezi etkisini yitirmeye başladıkça dişte hassasiyet hissedilebilir. Geçici kaplama kullanılan dönemde ve daimi kaplamalar takıldıktan sonraki ilk dönemde hassasiyet çok sık görülür. Bir problem olarak düşünülmemelidir. Problem; gece uykudan uyandıran ağrıdır. Bu durumdan zaman kaybetmeden hekiminize başvurunuz.

Kaplama yapılan dişin içerisindeki sinir kalıntıları ısıya ve soğuğa karşı tepki verebilir. Bu sorunu çözmek için diş hekiminiz hassas dişler için tasarlanmış özel macun veya diş fırçaları önerebilir. Operasyonun üzerinden vakit geçmesine rağmen ısırma sırasında ağrı ortaya çıkıyorsa kronun çok yüksek yerleştirilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Diş hekiminize başvurarak bu sorunu kolayca halledebilirsiniz.

Kaplamanın Aşınması

Kronların aşınması, daha önce de belirttiğimiz gibi sık rastlanan bir durumdur. Aşınmanın tedavisi kompozit, porselen kullanılarak kolayca yapılabilir. Genelde geçici bir çözüm olarak kullanılan kompozit, tamir porseleni kronun değiştirilene kadar hastayı rahatlatacaktır.

Kronun Gevşemesi

Eğer yapılan kaplama, dişe uygun yani uyumlu değilse. Ara bölgede kullanılan yapıştırıcı miktarı fazla kalınlıkta gelirse gevşemeler görülebilir. Kaplamanın gevşemesi, açılan aralıktan bakterilerin sızmasına olanak verir ve dişin çürümesine sebep olabilir. Kronun gevşediği hissedildiğinde hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Nedeni detaylı olarak belirlenmelidir. Yapılan kaplamanın değişmesi de gerekli olabilir.

Kaplamanın Düşmesi

Kaplamaların düşmesi iki temel sebebe dayanır. Bir tanesi, kaplamanın altındaki dişin çürümesi ya da kronun yerleştirilmesi sırasında kullanılan malzemenin gevşemesidir. Kaplamanın düşmesi durumunda, kaplamayı ve dişin ön kısmını iyice temizlemek, ardından özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması gereklidir. En kısa sürede diş hekimine başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Alerjik Reaksiyonlar

Yeni jenerasyon kaplamalar, artık tamamen metalden yapılmıyor olsa da çeşitli metalleri içeren bir karışım kullanılabiliyor. Nadiren de olsa, bazı hastaların bu metallere karşı alerjik reaksiyon gösterdiği olabilir.

Diş Eti Çizgisinde Görülen Koyu Çizgiler

Eğer kaplamalar porselen-metal karışımı bir içeriğe sahipse bu çizgilerin oluşması normaldir. Fakat estetik olarak hoş olmayan bu çizgileri ortadan kaldırmak mümkündür. Diş hekimine başvurularak mümkün olan çözüm yolları görüşülebilir.

Kaplama yapılan dişte ne tür sorunlar olabilir konusuna açıklık getirmeye çalıştığımız bu yazımız umarız kafa karışıklıklarını gidermek için yeterli olmuştur. Kaplamalar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Diş Kaplama Çeşitleri yazımızda da göz atabilirsiniz.