Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?

Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?

Düşen kaplama diş nasıl yapıştırılır?” sorusu, kron kaplama yaptıran hastaların merak ettiği konulardan biri. Kronlar çok sağlam, organik yapıştırıcılarla uygulanıyor olsalar da bazı durumlarda yerlerinden oynamaları ve düşmeleri ihtimal dahilindedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda sakin olup diş hekiminizi aramanızda fayda vardır. Eğer bu durumu çok sık yaşıyorsanız protezin yenilenmesi gerekebilir.

Düşen kaplama diş nasıl yapıştırılır konusuna girmeden önce, kaplama dişin düşmesi durumunda hangi tedbirleri almak gerekir, diş hekimi randevusuna gidene kadar ne yapmak gerekir, bunlara eğileceğiz. Zira kaplama dişin yapıştırılması hekimlerin gerçekleştirilebileceği bir eylemdir ve sizin yapmanız gereken hekime gidene kadar gerekli önlemleri almaktır.

Düşen Kaplama Diş Nasıl, Neyle Yapıştırılır?

Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?
Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?

Halk arasında yaygın bir düşünce vardır. Bu, kaplama diş düşerse çeşitli yollarla temin edilebilen yapıştırıcılarla tekrar yerine yapıştırılabileceği şeklindedir. Bu yüzden internette “kaplama diş neyle yapıştırılır” gibi soruların sıkça sorulduğunu görmekteyiz. Fakat bu düşünce tamamıyla yanlıştır. Kaplama diş yapıştırma işlemi, herkesin uygulayabileceği, basit bir işlem değildir. Ağız ve diş sağlığı çok ciddi tehlikelere açık hale gelebilir. Hatta başka problemlere de sebep olabilir. Bu yüzden düşen kaplama dişi kendiniz yapıştırmaya çalışmayın. Bunun yerine, aşağıdaki adımları izleyin.

  • İlk olarak, sakin olmalısınız. Kronun düşmesi, herkesin başına gelebilecek bir olay.
  • Vakit kaybetmeden eğer ulaşabiliyorsanız, işlemi yaptırdığınız hekime ulaşın.
  • Eğer kron yere düşmüşse, iyice araştırarak bulmaya çalışın. Diş hekiminiz tekrar uygulanıp uygulanamayacağına karar verecektir.
  • Hemen diş hekiminizi arayın ve mümkün olduğunca en yakın tarihe randevu alın.
  • Diş hekimi randevusuna gidene kadar diş kaplamanızı steril bir ortamda tutun. Güzelce temizleyerek temiz ve güvenli bir yere koyun.
  • Kaplamanın düşmesi, açıkta kalan dişin daha hassas ve korumasız olmasına neden olabilir. Özellikle sıcağa ve soğuğa karşı duyarlı olabilir.
  • Mümkünse düşen bölgede dişinizi bu süreçte aktif kullanmayın.
  • Geçici koruyucu kullansanız da sert yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edin.

Ön Diş Kaplama

Kaplama Dişin Düşmesi Nasıl Engellenir?

Kaplama Dişin Düşmesi Durumunda Hemen Diş Hekiminize Haber Verin
Kaplama Dişin Düşmesi Durumunda Hemen Diş Hekiminize Haber Verin

Artık kaplama diş düşerse ne yapılacağını biliyorsunuz. Şimdi, bu durumun tekrar etmemesi için yapılması gerekenleri öğrenmenizde fayda var.

Kronların bakımı, herhangi bir dişin bakımından farklı değildir. Özel bir bakım gerektirmediği gibi, dişleriniz için özel bir koruma da sağlamazlar. Kron kaplama olan dişlerinizde de çürüme ve ya diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Dolayısıyla, günlük rutin diş bakımınıza özen göstermeniz gerekir.

Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmanız hem ağız ve diş sağlığınız hem de kaplamalarınız için önemlidir. Aynı zamanda 6 ayda bir kez yapılacak diş kontrolleri ile de bir çok problem hiç oluşmadan önlenebilmektedir.

Kaplama Diş Neden Düşer?

Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?
Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?
  • Çürüme: Daha önce de söylediğimiz gibi, kronlar dişlerin çürümesini engellemez. Eğer ağız bakımı düzgün yapılmazsa dişler çürüyebilir ve bu durum dişi kaplamayı tutamaz hale gelmesine neden olabilir. Ya da kaplamanın bitim sınırlarında, uzaklaştırılamayan bir besim birikimi var ise yine çürümeye yatkınlık olacaktır.
  • Yeme alışkanlıkları: Fazla yapışkan ya da sert yiyecekler kaplamalara zarar verebilir, kronun gevşemesine ve yerinden oynamasına neden olabilir. Ağızda geçici kaplamalar varsa bu yiyeceklerden özellikle uzak durulması gerekir.
  • Diş hekimi ve diş teknisyeninin kullandığı malzemeler: Diş ile kaplama arası ve kaplama içi bağlantı kuvvet yüksek olmalıdır. Bağlantıda meydana gelecek zayıflık, yetersiz bağlayıcı kullanımı da kaplamanın düşmesine neden olabilir.
  • Uyumsuz kaplamalar: İyi bir kaplama, altındaki dişe maksimum yüzey teması ile oturmalıdır. İyi bir ölçü, detaylı bir işçilik ile bu sağlanabilir. Eğer alttaki diş ile uyum kötü ise yapıştırıcı kalınlığı daha fazla olmak zorunda olacaktır. Bu da uzun donemde sızıntı ihtimalini artırabilir. Zamanla güçsüzleşebilir ve kaplamanın düşmesine neden olabilir.
  • Stres: Yapılan yeni araştırmalar, aşırı stres durumlarının ağız ve diş sağlığına olan kötü etkilerini kanıtlamış durumda. Diş sıkma gibi stres kaynaklı bozuklukları olan hastaların kaplamaları düşebiliyor. Böyle bir rahatsızlığınız varsa diş hekiminize danışmanızda fayda var.

Gülüş Tasarımı Fiyatları 2020