Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası meydana gelebilen bazı komplikasyonlar vardır. Bunların bazıları sıradan ve birkaç gün içerisinde geçmesi beklenen etkilerdir. Bazıları ise etkisini yitirmesi gerekirken devam eden ve diş hekimi tarafından kontrol edilerek tedavi edilmesi gereken etkilerdir.

Diş dolgusu sonrası hissedilen etkiler, hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna ve yapılan müdahalenin türüne göre değişiklikler gösterebilir. Bu etkiler tamamen beklenen şekilde gelişebileceği gibi, beklenmeyen şeyler de olabilir. yazımızda, genel olarak en geç bir hafta içerisinde etkisini yitiren etkilerden ve bu etkilere yönelik neler yapılabileceğinden bahsetmeye çalışacağız.

Diş Dolgusu Neden Yapılır?
Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Diş Dolgusu Sonrası Yan Etkiler

Diş hekimleri, genellikle dolgu işlemini yapmadan önce dişin etrafındaki alanı uyuşturur. Bu yüzden hasta, hem işlem esnasında hem de sonrasında 1 – 2 saat boyunca hissizlik hisseder. Fakat bu lokal anestezi etkisini yitirdikten sonra diş dolgusu sonrası bazı rahatsız edici hisler yaşanabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Özellikle soğuk havada kendini gösteren, nefes alırken ya da sıcak-soğuk içecekler tüketirken meydana gelen ağrı hissi.
  • Diş etlerinde meydana gelen hassasiyet.
  • Dişleri sıkarken oluşan ağrı.
  • Yemek yerken, diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken hissedilen ağrı.

Bu etkilerin hissedilmesi, çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Diş tedavileri bölgesel travmaya neden olur. Gerek yumuşak doku, çevre sert dokular, diş sinirleri gibi etkilenen yapıların tepkileri farklıdır. Bazı kişilerde anestezi uygulanan noktada da lokalize ağrı oluşmaktadır. Bazı rahatsızlıklaa ise operasyon sırasında gerçekleştirilen eksik ve ya yanlış işlemlere işaret ediyor olabilir. Diş dolgusu sonrası ağrı ya da hassasiyet, beklenen süreyi aşarak devam ediyorsa bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır. Hekiminizin tedavi ile ilgili yönlendirmelerine dikkat ediniz.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş Dolgusu Sonrası Yan Etkilerin Sebepleri

Hassasiyet, ağrı, dişleri kapatınca hissedilen farklılık gibi yan etkilerin hepsinin geçerli bir sebebi ve çözümü vardır. Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık 7-10 gün içinde geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ise ısırma esnasında oluşan hassasiyet bir süre daha sürebilir. Bu konuda hekiminiz daha net cevap verecektir. Şimdi bunlara göz atalım.

  • Pulpitis

Diş hekimi, dolgu işlemine başlamadan önce dişin çürük kısmını temizler, çıkarır. Sinire çok yakın olan derin çürüklerde, kanal tedavisi ihtiyacı kesin değilse; dolgu ile kurtarılmaya çalışılır. Kurtarılamayan bazı hastalarda bu işlem sonrasında iltihaplanma meydana gelebilir. Buna pulpitis adı verilir. Ayrıca, yetersiz temizlenmede de enfeksiyon meydana gelebilir. Pulpitis, diş kök ucundaki enfeksiyondur ve irin cepleriyle kendini gösterir.

İki tür pulpitis vardır. Biri dişin hassasiyetini sürdürmeye devam ettiği fakat şişlik ve enfeksiyonun yok olduğu türdür. Takip sonucunda hassasiyet geçebilir. İyileşme meydana gelmiştir. Diğerinde ise enfeksiyonun devam ettiği tiptir. Bu durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir.

  • Isırırken Hissedilen Ağrı

Kanal tedavi sonrası, tedavi gören diş ile ısırıldığında bir miktar hassasiyet normaldir. Özellikle tedavi seansından sonraki ilk 2 gün, daha şiddetlidir. Zamanla, iyileşme gerçekleştikçe geçmelidir. Aradan uzun süreler geçmesine rağmen geçmemesi durumunda hekiminize danışın.

Bazı durumlarda dolgu yapılan diş, diğer dişlere göre daha uzun olabilir. Bu durum, yemek yerken dişe ekstra basınç binmesine ve acı vermesine sebep olabilir. Eğer bir yükseklik varsa; dolgunun çatlaması bile ihtimal dahilindedir. Böyle durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır.

  • Alerjik Reaksiyon

Diş dolgusu sonrası hassasiyet, bazı hastalar açısından alerjik reaksiyon kaynaklı olabilir. Eğer dolgu yapılan dişin çevresinde döküntü, ekstra kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler de varsa alerjik reaksiyon olma ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda diş hekimine başvurmakta yarar vardır.

Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Diş Dolgusu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrasında en çok sorulan sorular, hastaların hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyecekleri konusundadır. Eğer anestezi uygulanmışsa, anestezi etkisi ortadan kalkana kadar bir şey yenmemesi önerilir. Uyuşukluk nedeniyle dudak, yanak ısırması, diş kırılması görülebilir.  Örneğin kompozit dolgu malzemesi kullanılmışsa dolgudan kısa bir süre sonra yemek yenebilmektedir. Zaman içinde sertliği değişmeyecektir.

Diş yapıştırma gibi durumlarda ise yapıştırıcı sertleşene kadar, 1-2 saat yemen yenmemesi istenebilir. Hekiminizin yönlendirmelerine uyunuz.

İlk dönemde olacak diş hassasiyeti için de sıcak ve soğuk yiyip içmemeye özen gösterilmelidir.

Bunların dışında, diş hassasiyetini gidermek için şu yöntemler de izlenebilir:

  • İbuprofen gibi steroid olmayan antienfalamatuar ilaçlar almak
  • Portakal, mandalina, greyfurt, şarap gibi asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmak
  • Ağzın, dolgunun yapıldığı tarafıyla değil de diğer tarafıyla çiğneme.

Dolgu sonrası meydana gelen bu yan etkiler uzun süreli hale gelirse diş hekimine başvurulması ciddi önem taşımaktadır.

Gülüş Tasarımı