Restoratif Diş Tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi, gülüş tasarımı (smile design) uygulamalarını kapsayan estetik diş hekimliği uygulamaları ile iç içedir. Diş sağlığı ve tedavisi tüm diş hekimliğinin temelidir. Parlak ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için yapılması gereken bazı temel uygulamaları vardır. Dolayısıyla, restoratif ve estetik diş hekimliği birbirini tamamlayan iki tedavi yöntemidir.

Restoratif diş tedavisi içerisinde pek çok prosedür, tedavi şekli vardır. Bu prosedürlerin hangilerinin uygulanacağı hastanın taleplerine ve genel diş sağlığına göre belirlenir. Genel olarak, ağız sağlığının korunmasını sağlamak; önleyici ve düzenleyici müdahalelerde bulunmak gibi amaçlara hizmet ettiği söylenebilir. Dişsel kaynaklı bir çok problemi oluşmadan, eğer oluşmaya başladı ise erken müdahale ile çözmek temel prensiptir. Buna koruyucu diş hekimliği de denebilir.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif Diş Tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi kapsamında yapılan işlemler, diş dolguları, seramik ve kompozit dolgular, yarım kronların belirli protokollere göre yerleştirilmesidir. Hemen her diş hekiminin gerçekleştirebildiği tedavilerdir. Estetik diş hekimliğiyle olan bağlantısı, ağzın ve dişlerin temel fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirebilmesini amaçlamasıdır. Çürük ve kırık dişler sağlık açısından da olumsuz etkilidir. Bu amaç için yapılan uygulamalar gülüş tasarımı uygulamalarına da olumlu etkide bulunur.

Restoratif diş tedavisinin önleyici ve koruyucu müdahaleleri pek çok ağız ve diş sağlığı problemini giderebilir. Bunlardan bazıları:

  • Kırık ve çatlak dişlerin yerine doğal görünüme sahip yeni dişlerin yerleştirilmesi
  • Besin birikimi olan diş aralıklarının giderilmesi
  • Herhangi bir dişte meydana gelen çürümenin yayılmasını önlemek için dolgu işlemlerinin gerçekleştirilmesi
  • İhtiyacı olan dişlerin seramik onley, inley veya overlay ile güçlendirilmesi.
  • Çürük önleyici, koruyucu yöntemlerin uygulanması.
Restoratif Diş Tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi

 

Estetik Diş Hekimliği ile Restoratif Diş Tedavisi

Estetik diş hekimliği uygulamaları, restoratif diş tedavisi uygulamaları iç içedir fakat farklı amaçlar da vardır. Estetik tedavi yöntemleri için diş sağlığı ile ilgili bir problem olmasına gerek yoktur. Koruyucu ve onarıcı önlemler alındıktan sonra, hastanın taleplerine göre bir gülüş estetiği gerçekleştirmek için kullanılır.

Gülüşteki estetiği sosyal bir güçtür ve her geçen gün daha da ön planla çıkmaktadır. Yaptırmak istemesinin çeşitli sebepleri vardır. Estetik kişiden kişiye değişen bir algıdır. Bazı dişlerde aşınmalar oluşmuş olabilir, bazı dişlerin hizalanmalarında problemler olabilir ya da dişlerde meydana gelen renklenmeler hastayı rahatsız ediyor olabilir. Bu durumlar hastanın psikolojisini de doğrudan etkilediği için sağlık problemlerine neden olabilir.

Estetik diş hekimliği ile restoratif diş tedavisi arasındaki temel fark şöyle söylenebilir: İlkinin hastanın taleplerine göre yeni, sağlıklı ve etkileyici bir gülümseme elde etmektir. İkincisinin amacı ise, ağız ve diş sağlığını olması gerektiği düzeye çekerek sağlık sorunlarının önüne geçmektir.

En Popüler Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları

Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Dişteki renklenmelerin ve lekelerin giderilmesi, dişin daha açık renge ulaşması gerçekleştirilen prosedürdür. Hastanın isteklerine ve bütçesine göre muayenehane de, evde ya da ikisi bir arada uygulanabilir. Diş beyazlatma işlemi sadece doğal dişlere uygulanır. İmplant, kaplama ya da kuronlara uygulanamaz.

 

 

Bonding (Kompozit Lamina)

Dişlerde meydana gelen çatlakların, küçük kırıkların ya da boşlukların doldurulması için gerçekleştirilir. Diş boylarında bir miktar uzatma da yapılabilir. Doğal diş rengine ve parlaklığına uygun materyaller ile  uygulanan bonding, bakımı iyi yapıldığında uzun süre başarılı bir şekilde kullanılır. Tabi ki rutinde de gerekli olan yıllık diş temizlikleri ihmal edilmemelidir. Etkisini yitirdiğinde tekrar diş hekimine başvurmak gerekir.

Bonding
Bonding

 

Veneer (Laminate Veneer)

Porselen ya da akrilik olarak, farklı şekillerde uygulanabilen yarım kaplamalar, dişin ön kısmını kaplayacak şekilde yerleştirilirler. Estetik bir gülümseme elde etmek için en sık başvurulan uygulamadır. Her dişe uygulanabilirler ve beyazlatma işlemine göre çok daha uzun süreli kullanıma olanak verirler. Üretim materyali cam seramiklerdir ve üzerinde renklenme oluşmaz.

Kuron ve Laminate Veneer
Kuron ve Laminate Veneer

Konturlama

Bu işlem, hastanın dişlerin yeniden şekillendirilmesi olarak özetlenebilir. Özel fotoğraflar alınır ve buna göre analizler yapılır. Kişinin beklentilerinin uygunluğu değerlendirilir. Dişi konumu, genişliği, uzunluğu ya da genel şeklini yeniden yapılandırmayı kapsayan uygulama, lazer ve törpüleme işlemleriyle de desteklenebilir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için hastanın hiçbir ağız ve diş sağlığı probleminin olmaması gerekir.

Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği

 

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler