Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği; tartar olarak da adlandırılan diş taşını, diş yüzeyinden temizleme işlemidir. Bu işlem sırasında tartarların temizlenmesi için özel dental cihazlar kullanılır. Diş fırçası ve diş ipinin düzenli kullanımı dişlerde plak birikimini azaltabilir. Fakat düzenli fırçalama dahi diş taşı oluşumunun önüne tamamen geçemez.

Diş taşı temizliği (detertraj) bazen kaçınılmaz olur. Diş yüzeyinde meydana gelen plak, temizlenmezse zamanla tartara dönüşebilir. Bu durumda bir diş hekiminden yardım alınması ve mutlaka diş taşı temizliği yaptırılması gerekir. Çünkü diş taşları kısa ya da uzun vadede diş ve diş eti problemlerine yol açacaktır.

Diş Taşı Temizliği Fiyat

Diş taşı temizliği fiyatları pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ek tedavilere ihtiyaç duyulursa işlem fiyatları da artabilir. Dişlerin temizliği ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Diş taşlarının düzenli bir şekilde temizlenmesi; diş eti hastalıklarının, diş çürüklerinin ve ağız kokusu gibi sorunların önüne geçer.

Düzenli diş taşı temizliği yaptırmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişlerde çürüme riski azalır.
  • Diş eti hastalıkları önlenir.
  • Ağız kokusu giderilir.
  • Diş minesi daha sağlıklı olur.
  • Dişler daha temiz ve parlak olur.
  • Gülüş daha estetik hale gelir.

Evde Diş Taşı Temizliği

Ağız bakımının düzenli olarak yapılması bakteri ve diş plağı oluşumunu tamamen engelleyemez. Ağız içindeki kalıntılar on iki saat boyunca temizlenmediği takdirde diş plağı oluşumu başlar. Zamanla plak birikimi artar. Diş plağı zamanla tartara, yani diş taşına dönüşebilir. Ayrıca plaklar diş minesine zarar verebilecek ve çürük oluşumunun yolunu açabilecek birtakım bakterileri diş yüzeyinde biriktirebilir. Yani diş plağı, diş çürüğüne hatta diş kaybına dahi yol açabilir.

Diş taşı birikimine bağlı olarak diş eti iltihapları oluşabilir. İltihaplı diş etleri; dişi çevreleyen dokuda kayıp, dişin sallanması, dişin eti çekilmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir. Böylece diş eti çizgisinin iç ve dış kısımlarında da plak ve takip eden diş taşı oluşur. Sert ve gözenekli bir yapıya sahip olan diş taşı zamanla diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem teşkil eden diş taşı temizliği mutlaka bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Bu yöntemle sağlıklı dişlere zarar vermeden zararlı dokuların diş yüzeyinden uzaklaştırılması amaçlanır. Diş taşı temizleme işleminin aşamaları şöyledir:

  • Diş taşları özel ultrasonik temizleyicilerle kırılır.
  • Detaylı temizlik araçları ile derinlerdeki diş taşları alınır.
  • Pürüzlenmiş yüzeyler parlatılır.
  • Diş üzerindeki renklenmeler alınır, dişler parlatılır.
  • Eğer seanslı tedavi planlamışsa aynı işlemler bir sonraki seansta tekrarlanır.

Uzman bir diş hekimi tarafından rahatlıkla temizliği yapılabilecek olan dişler düzenli bakım ve kontroller sayesinde diş taşından arındırılabilir. Diş hekimi diş taşı temizliği için bir dizi tıbbi işlem uygulayarak diş yüzeyini daha parlak ve sağlıklı hâle getirecektir. Eğer diş taşları sadece diş yüzeyinde yer alıyorsa temizleme sırasında lokal anesteziye çoğunlukla gerek duyulmaz. Ancak diş taşı zamanla diş eti çizgisinden içeri ilerleyip dokuları tahrip etmeye başladıysa bu durumda küretaj işlemi uygulanır.

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?

Diş taşı temizliğinde genellikle anestezi gerekmez. Dolayısıyla ağrılı bir işlem değildir. Ancak diş temizliğinden sonra birtakım hassasiyetler oluşabilir. Nadir de olsa diş etlerinde kızarıklık, kanama ve hafif bir acı yaşanabilir. Diş taşı temizleme işlemi dişlere zarar vermediği gibi muhtemel diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için etkili bir tıbbi tedavidir.

Gülüş Tasarımı ve Diş Taşı Temizliği

Gülüş tasarımı, dişleri hem fonksiyonel hem de estetik açıdan iyi bir noktaya getirmeyi hedefler. Bu işin temelinde diş ve diş eti estetiği bulunur. Estetik ve sağlık birlikte olduğunda değerlidir. Diş taşına bağlı olarak dişlerde birçok sağlık problemi meydana gelmektedir. Diş etlerindeki kızarıklıklar, şişlikler, kanamalar sağlıklı bir gülüş için sorun teşkil eder ve bu sorunların çözülmesi gerekir

Gülüş tasarımının ilk hedefi sağlıklı diş ve diş etleridir. Diş taşı temizliği, küretaj, flap operasyonlar ile ilk hedef yerine getirilir. Ardından diş eti estetiği tedavileri planlanabilir.