Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı?

Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı?

Dişlerine yaprak porselen yaptırmak isteyenler, “Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı” sorusunun cevabı üzerinde farklı yanıtlarıyla karşılaşmaktadırlar. Halk arasında laminelerin yemek yerken düşeceğine, kırılacağına, alt dişlere lamine yapılamayacağına, sağlam olmayacağına dair söylentiler, bu sorunun sorulmasına yol açmaktadır. Gülüş tasarımı için yaygınlıkla tercih edilmektedir.

Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı?

Porselen lamine tedavileri dişlerin kuvvetini direnci artırabilen, son derece estetik ve güvenli bir yöntemdir ve ülkemizde 1980’den beri kullanılmaktadır. Dişlerin genellikle görünen yüzeylerine yerleştirilen plakalar olarak düşünülebilir. Ancak hekimler, dişlere lamine uygulanıp uygulanmayacağına birtakım hususları göz önünde bulundurarak karar verir. Her hasta yaprak porselen tedavisi için uygun değildir.

  • Ağız içi muayene
  • Hastanın beklentileri
  • Röntgen analizi
  • Model analizi

Yukarıda bahsettiğimiz tespitler yapıldıktan sonra kişinin bu tedaviye uygun olup olmadığı belirlenecektir.

Lamine tedavisinin yaygınlaşmasındaki bir etken de günümüz gelişen teknolojinin diş hekimliğini de etkilemesidir. Geçmiş yıllarda daha zayıf yapıştırma malzemeleri kullanılıyordu ve bu yüzden lamine dişlerin başarısı çok düşüktü. Rezin yapıştırıcılar henüz yokken o ince tabakanın orada sabit kalmaması, düşmesi gibi vakalara sık rastlanıyordu. Oysa şimdi daha kuvvetli rezin yapıştırıcılar ve özel bağlayıcılar kullanılarak lamine dişlerin uzun yıllar kullanılması sağlanıyor.

Lamine yapılmış dişler, doğal dişler gibi muamele görür. Nasıl ki fındık, buz kırma, kalem ısırma, tırnak ısırma gibi eylemler normal dişlere zarar veriyorsa lamine dişlere de zarar verir.  Bu bahsettiğimiz; böyle bir durumda kesin zarar görür demek değildir fakat mümkün olduğunca dikkatli kullanılmalıdır.

Havuç, ayva gibi besinleri ısırarak değil, küçü parçalar halinde arka azı dişleri ile yemek gerekir. Diş fırçalarken diş etlerini de fırçalamanız ve dişlerinizi diş ipleriyle temizlemeniz lamine dişleri uzun yıllar kullanmanızı sağlar. Lamine dişlerde diş ipi rahatlıkla uygulanır. Bütün bunlar, az önce de söylediğimiz gibi doğal dişlerin sağlığı için de yapılması şart olan şeylerdir. Bu çerçevede lamine dişler, doğal dişler gibi uzun yıllar kullanılabilir.

Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli mi?

Lamine Dişlerin Bakımı

Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı? sorusuna olumlu yanıt vermek ve uzun süreli kullanım için birtakım alışkanlıklara sahip olmak gerekir:

  • Diş fırçalamanın yanında diş ipi ve ağız gargarası kullanmak
  • Ön dişlerle sert gıdaları koparmamak
  • Dişinizi sıkmamak ya da gıcırdatmamak, böyle bir alışkanlığınız varsa diş plağı kullanmak
  • Dişinizi en fazla 6 aylık periyotlarla diş hekimine göstermek

gibi şartlara uyduğunuz vakit lamine dişlerinizi daha verimli kullanabilirsiniz.

Lamine dişlerin bakımı için özel bir uygulamaya gerek yoktur. Tek yapmanız gereken doğal dişlerinizi korurken aldığınız önlemleri lamine dişler için de almak. Yani her gün diş bakımı yapmak, gerektiğinde diş etini tedavi ettirmek lamine dişlerin güvenli kullanımı için gereklidir.

Lamine dişleri yaptırdıktan sonra 10-15 gün sıcak ve soğuk yiyecek ya da içeceklere karşı dişlerinizde hassasiyet, yadırgamalar olabilir. Bu noktada hassasiyet gideren diş macunlarını kullanmakta fayda vardır. Lamine diş renk değiştirmediği için beyazlatıcı diş macunları kullanmanıza gerek yoktur, ancak aşındırıcı içeren diş macunlarından her şartta uzak durun.

Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı?
Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı?

Laminenin Ömrü Ne Kadardır?

Lamine Diş Düşer Mi Kırılır Mı? sorusunun yanında laminenin ömrü de merak edilmektedir. Şartlar yerine getirildiğinde lamine dişler 15 seneye kadar kullanılabilir. Tabii ki bunda ağız ve diş bakımının oldukça fazla rolü vardır. Düzenli hekim kontrolleri de başarıyı artıran faktörlerdendir. Uzun yıllar sonra tekrarlanabilir bir tedavidir. Diş eti çekilmeleri ve ağız bakımına bağlı oluşabilecek problemlerden laminanın yapısı etkilenmez.

Gülüş Tasarımı

Lamine Dişleri Kimler Yaptırabilir?

  • Ciddi renklenme bulunan ve beyazlatma ile sonuç alınamayan vakalarda
  • Hafif ve orta derece diş çarpıklığı olanlara
  • Dişleri aralıklı olanlara
  • Genetik renk ve form bozukluğu olan dişlere
  • Diş konumuna bağlı dudak desteği yetersiz olanlarda

Yukarıda yazdığımız nedenlerle uygulanabilir. Doğru teşhis ve tedavi planı için esas olan; detaylı bir hekim muayenesidir.

lamine dişler uygulanabilir. Ancak lamine uygulaması,

  • 18 yaşından küçüklere
  • Dişlerini çok sıkanlara
  • Mental bozukluğu olanlara

uygulanmaz.