Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi?

Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi?

Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi? Çene darlığı ya da pozisyon bozukluğu sebebiyle ağızda bulunması gereken fakat yerini almamış dişlere gömülü diş denir. Peki bu yerini alamamış gömülü dişler çekilmeli mi? “Hangi dişler gömülü kalabilir”, “diş çekimi nasıl yapılır”,” gömülü dişimi çektirmesem ne olur” gibi bir çok soru almaktayız. Bu soruyla ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır, bu yazımda gömülü dişlerin işlevleri ve çekilmesiyle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi?

20’lik diş ve 20 yaş dişleri olarak da bilinen dişleri sıklıkla gömülü kalmış şekilde görmekteyiz. Aynı zamanda çocukluk dönemi kaynaklı sebeplerden dolayı farklı dişler de bu şekilde kalabilmektedir. Yirmiliklerden sonra en sık gömülü kalan diş köpek dişleridir. Gömülü dişler, herhangi bir soruna neden olmadan yıllarca ağzınızda kalabilir. Ancak gömülü dişlerin belli problemlere yol açabileceğini de gözden uzak tutmamak lazım. Rutin diş hekimi kontrolleri ile bu tarz problemler; henüz sorun oluşmadan fark edilebilir, tedavi edilebilir. Gömülü dişleriniz;

  • Etrafındaki komşu dişlerin çürümesine hatta kaybına neden olabilir
  • Gömülü dişin kendi etrafında kist ya da ameloblastoma türünde tümörler oluşabilir
  • Yapılması düşünülen protezlerin kullanımını zorlaştırabilir
  • Diş estetiği ve gülüş tasarımı tedavilerinden sonra dişlerde bozulmalar meydana getirebilir. (Hekiminizin vereceği bilgiler esastır)

Bu sebeplerden dolayı gömülü 20 yaş dişlerinin yerinden alınması gerekebilir. Röntgen analii sonucunda öngörülebilir problemler varsa, ertelenmeden müdahale edilmelidir. Eğer bu dişler çekilmez ise diğer dişlere baskı yapıp bu dişlerin çarpık çıkmasına yol açabilir. Hastaya rahatsızlık verdiği ve yapılacak olan tedavinin başarı şansını düşürdüğü tespit edilirse gömülü dişler çekilmelidir.

Tam sağlıklı bir şekilde ağızda yerleşmiş bir yirmilik diş, kesinlikle çekilmeli diye bir şey yoktur. Eğer herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa ya da dişte başkaca bir tedavi yapılmayacaksa 20’lik dişin ağızda kalmasında sakınca yoktur.

Zirkonyum Mu Lamine Mi?

Gömülü Dişlerin Çekimi Nasıl Yapılır?

Dişin pozisyonuna göre röntgen, gerekiyorsa tomografi ile detaylı planlama yapılır ve işleme başlanır. Gömülü dişlerin çekimi esnasında lokal anestezi uygulanır. Dişin durumuna göre değişebilen sürelerde bir operasyon ile 20’lik gömülü diş yerinden alınır ve yaklaşık 1 hafta sonra bölge iyileşir.

20’lik diş çekiminden sonra ne yapmalıyım? Aşağıdaki yazanlar önemli ve dikkat edilmesi gerekenlerdir

  • Öncelikle ve kesinlikle hekiminizin telkinlerine uymalısınız.
  • Diş çekiminin yapıldığı bölgedeki kanamanın durması için yerleştirilen tampon yaklaşık 30 dk ısırılmalıdır. Kanamanın devam etmesi durumunda tampon yenilenmelidir.
  • Hekiminiz buz kullanımını önerdiyse aksatmadan çekim bölgesine uygulanmalıdır.
  • Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır.
  • Operasyonda 24 saat sonra çok sıcak yiyecekler, alkol, sigara ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır
  • Diş çekiminden 2 saat sonrasında hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir
  • Çekimden sonraki 24 saat boyunca sigara içilmemelidir
  • Çekim işleminin gerçekleştiği günün gecesinde yüksek bir yastıkta yatılmalıdır
    Gömülü Diş Çekimi Ankara
    Gömülü Diş Çekimi
  • Sadece hekimin önereceği ilaçlar, gerek duyulması halinde kullanılabilir
  • 20’lik diş çekimi cerrahi bir operasyon ile yapıldıysa işlemin yapıldığı bölgeye buz tampon uygulanabilir
  • Ağız su ile çalkalanmamalıdır
  • Dişin çekildiği bölgeye hiçbir şekilde temas edilmemeli, yaranın olduğu bölge emilip türükürülmemelidir.
  • 24 saat sonrasından itibaren Ilık tuzlu su gargarası iyi sonuçlar verir
  • Yaranın içine yemek artıklarının dolması önlenmeli, çekimden 24 saat sonra bölge, yumuşak bir diş fırçasıyla ve yavaş hareketlerle fırçalanmalıdır

Gömülü Dişlerin Çekilmesinin Yan Etkisi Var mıdır?

Hastalar tarafından merak edilen diğer bir konu da 20’lik diş operasyonunun herhangi bir yan etkisinin olup olmadığıdır. Her türlü operasyonda birtakım riskler söz konusu olabilir. Operasyondan sonraki 24 saat boyunca bölge hafifçe kanayabilir. Bu oldukça normaldir. Ancak kanama aşırı bir seviyeye ulaşırsa, uzun süre ağrı ve şişlik olursa muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır.

Çekilen diş pozisyonu kaynaklı olarak çene sinirine yakın olabilir. Bu durumda tomografi adı verilen üç boyutlu röntgenler ile; dişin sinir ile olan ilişkisi kesin olarak anlaşılır ve çekim uygulaması sinirin konumu dikkate alınarak yapılır.