Diş apsesi nedir? Diş etlerinde veya dişlerde meydana gelen iltihaplanlanmadır. Apse genel olarak dişin yumuşak dokusunda biriken bakterilerin oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanır.

Bu yazımızda diş apsesi nedir? Belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl tedavi edilir? gibi sorulara cevap vereceğiz. İşte, çok sık görülen bir rahatsızlık olan diş apsesi hakkında merak edilenler.

Diş Apsesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi, genelde diş etlerinde görüldüğü gibi diş etlerinde ve diş köklerinde de meydana gelmektedir. Gün içerisinde yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların içerisinde çok fazla bakteri bulunmaktadır. Bakteriler; tükürük, yiyecek ve içeceklerle birleşip bakteri kalıntıları oluşturur. Eğer plak düzenli fırçalanmaz ve ağız düzgün bir şekilde temizlenmezse bu bakteriler diş etlerine veya dişlere nüfuz ederek burada çoğalabilir. Bunun sonucunda da dişte veya diş etinde apse meydana gelir. Oluşan apse diş etinde kızarıklık ve ağrı oluşturabilir.

Diş apsesi oluşumu belirtileri:

  • Dişte sürekli bir ağrı hissedilmesi
  • Dişlerde sıcak ve soğuk içeceklere karşı hassasiyet meydana gelmesi
  • Yemek yerken belli bir bölgede hissedilen ağrı
  • Sert yiyecekler ısırılınca meydana gelen diş eti kanaması
  • Yanak ve çene bölgesinde oluşan şişkinlik
  • Ağız içinde oluşan kötü tat
  • Ateş çıkması, halsizlik
  • Uyku uyuyamama

Diş Apsesi Tedavisi

Diş apsesi tedavisinde apsenin oluştuğu bölgeye ve yapısına göre farklı metotlar izlenebilir. Tedavinin amacı apsenin boşaltılması ve enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesidir. Diş apsesi tedavi edilmezse diş kaybına sebep olabileceği gibi hayati tehlike oluşturabilecek durumlara da yol açabilen, ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Mutlaka bir uzmana gösterilmesi gerekir.

Diş apsesi tedavi türleri:

  • Antibiyotik

Apse oluşan bölgedeki enfeksiyon çoğalmış ve yayılmışsa antibiyotik tedavisi uygulanarak apsenin kurutulması amaçlanır. Özellikle bağışıklığı zayıf kişilere antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyonun hafifletilmesi ve giderilmesi için amaçlanır.

Ciddi bir şekilde enfeksiyon oluşmuş dişi kurtarmak için yapılan tedavidir. Kök kanal tedavisiyle sinir ve pulpa alınarak diş temizlenir ve dezenfekte edilir. Dişin iç kısmı temizlenerek siman adı verilen yapıştırıcıyla doldurulur ve dişin koruyuculuğu sağlanır. Böylece diş kaybı yaşanmadan tedavi tamamlanmış olur.

  • Diş Çekimi

Apse yapmış bir dişin çekimi son çaredir fakat diş kurtarılamayacak durumdaysa, diğer dişlerin sağlığını korumak adına yapılması gereken işlemdir. Enfeksiyonun tamamen temizlenmesi ve başka bir bölgeye yayılmaması için apseli noktalar boşaltılıp temizlenir. Boşalan dişin yerine protez veya implant diş yapılabilir.