Diş Eti Ağrısı

Diş eti ağrısı farklı pek çok sebeple meydana gelebilen, kişinin yaşam kalitesini negatif etkileyen, büyük oranda düşüren bir semptomdur. Semptom olarak ifade etmemizin sebebi, bu ağrının temelde yatan başka bir ağız ve diş sağlığı problemine işaret ediyor olmasıdır. Diş eti ağrınız varsa bunu önemseyin.

Diş eti ağrısı belli başlı hastalıklardan kaynaklandığı gibi çok sıradan nedenlere de dayanabilir. Dişlerdeki iltihabi durum, dişi çok sert fırçalama, diş teli varsa bununla ilgili bazı uyumsuzluklar gibi sebeplerle de ağrı çekilebilir.

Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Diş Eti Ağrısı
Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Diş eti ağrısı görülen hastalarda, sıklıkla rastlanan rahatsızlıklar ya da durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Diş eti hastalığı: Diş eti şişmesi, kanaması ve kızarıklıkla birlikte ağrı da hissediliyorsa muhtemelen bir diş eti hastalığı söz konusudur. Dişlerin düzenli bakımı gerçekleştirilmediğinde ve diş ipi kullanılmadığında diş eti hastalığı yaşanabilir. İleri seviyede diş eti çekilmesi ve enfeksiyona sebep olarak dişin kaybedilmesine kadar varabilir.
  • Ağız içinde yara: Bu yaralar diş etlerinde ya da ağzın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Genelde kırmızı lekeler olarak görünürler. Pamukçuk yaraları olarak da bilinen bu yaralar için özel bir tedavi yoktur, genelde 1 – 2 hafta içerisinde yok olurlar. Yok olmazlarsa diş hekimine başvurmakta fayda vardır.
  • Tütün: Tütün içenlerde ama daha çok tütün çiğneyenlerde diş eti problemleri daha sık görülür. Ağız ve diş sağlığınızı korumak için tütün kullanmayın.
  • Hormonal değişimler: Kadınların adet dönemlerinde, hamileliklerinde ve menopoz dönemlerinde yoğun hormonal değişimler gerçekleşir. Bu durum diş eti ağrısı ya da çeşitli diş eti hastalıklarına yol açabilir.
  • Diş apsesi: Diş eti hastalıklarından bağımsız olarak enfeksiyon kapan bir diş de ağrıya sebep olabilir.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti ağrınız varsa ve yukarıdaki belirtilerden bazılarına sahipseniz acilen diş hekiminize giderek tedavi yöntemlerine dair bilgi almanız gerekir. Tek belirtiniz diş eti ağrısıysa aşağıdaki yöntemleri deneyerek ağrınızı hafifletmeye çalışabilirsiniz. Yine de ağrı durumlarında diş hekimine giderek çözüm bulmanız tavsiye edilir.

1. Tuzlu Su Gargara

Bir bardak suyu ısıtın ve serin bir bardağa boşaltın. Bir çay kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırın. Karışımı gargara yapın ve tükürün. Tuz, ağızdaki bakterilerin büyümesini önler ve diş etlerindeki bakterileri azaltmaya yardımcı olur. Hipertansiyonunuz var ise tuzlu su, tansiyon yükselmesi yapabileceği için tavsiye edilmez.

2. Sıcak ve Soğuk Kompres

  • Sıcak kompres için suyu tolere edilebilir bir sıcaklığa getirin. Temiz bir bezi suya batırın ve fazlalığı sıktıktan sonra yanağınızın ağrıyan bölgesine bastırın.
  • Soğuk kompres için ise bir buz paketini temiz bir beze sararak aynı şekilde uygulayın.

Ağrı azalana ya da diş eti şişmesi inene kadar dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk uygulamaya devam edin.

3. Bitkisel Çözümler

Bazı baharatlar ve otlar diş eti ağrısı ve diş eti iltihabı için mükemmel ilaçlara dönüştürülebilir. Örneğin karanfil tozu, ağrı kesici özelliği olan bir bitkidir. Zerdeçal da benzer özelliklere sahiptir. Bu iki ottan birini toz haline getirin ve ılık suyla karıştırarak macun kıvamına getirene kadar karıştırın. Macunu doğrudan diş etine uygulayın ve ağzınızı durulayın.

Diş Eti Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Diş Eti Ağrısının Nedenleri
Diş Eti Ağrısının Nedenleri

Dişeti ağrısı genelde kolayca tedavi edilebilen bir durumdur. Fakat bazı durumlarda daha önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ağrınız kalıcı ve yoğun bir hale gelmişse ve ya yemek yerken ya da uyurken rahatsızlık veriyorsa diş hekimine danışın.

Diş eti şişmesi ve kanaması varsa, diş etlerindeki kızarıklık bir haftadan uzun süre devam etmişse de diş hekimine gidin.

Diş Eti ve Pembe Estetik

Diş estetiği ve pembe estetik sağlanması için, diş eti sağlığı önemli bir temel taştır. Diş eti ağrıları ve diğer semptomlar ortadan kaldırıldıktan sonra estetik tedavilere başlanabilir. Eğer diş çevre dokuları ve bütünsel olarak diş sağlıklı değilse; ilk işlem diş etlerini tedavi etmektir. Estetik tedaviler diş eti sağlığına negatif etki yapmadan uygulanır. Pembe estetiği temelinde;

  • Diş eti sağlığı
  • Diş sağlığı
  • Diş eti estetiği simetrisi,
  • Diş eti görünürlüğü