Diş Aşısı Nedir?

Diş Aşısı Nedir?

Diş aşısı nedir? Fissür Örtücü, Fissur Sealent olarak da bilinen yöntem, özellikle azı dişlerindeki girinti ve oluklara giren besin birikimlerinin sebep olduğu çürümeleri engelleme uygulamasıdır.

Diş aşısı nedir? Fissür; dişlerin girinti ve yarık şeklindeki yüzeylerine verilen isimdir. Fissür örtücü de diş yüzeyindeki bu girinti ve boşlukları dolduran reçine tarzı doğal bir maddedir. Diş aşısı uygulamasıyla da dişlerdeki girintili yüzeyler daha düz bir hale getirilerek dişlerin daha kolay temizlenmesi sağlanır.

Diş Aşısı Nedir? Kimlere Uygulanır?

Diş aşısı, çürük oluşumunu engelleyen önleyici bir uygulamadır. Genellikle çocuklardaki 6 yaş dişleri denilen azı dişlerine uygulansa da çocukların diğer (süt dişleri, arka dişler) dişlerine de yapılabilmektedir.

Çürük oluşumu hızlı ve ağız hijyeni yetersiz kişilerde daha çok tercih sebebidir.

Çoğunlukla çocuklara uygulanan bu yöntem, diş yapısında girinti bulunan ve dişlerinde çürüme ihtimali olan yetişkinlere uygulanabilen bir yöntemdir. Ağrısız ve zahmetsiz bir uygulama olan fissür örtücü uygulamasında amaç diş çürümesinin engellenmesi olduğu için her yaşta insanın yaptırabileceği bir işlemdir.

Diş Aşısı Uygulaması Nasıl Yapılır?

Uygulamanın yapılacağı dişler öncelikle diş hekimi tarafından özel bir fırça ile temizlenir. Temizlenen dişlere özel hazırlanan birleşimler uygulanarak örtücüye hazır hale getirilir. Reçine kıvamındaki fissür örtücü dişlerin girinti ve oyuklarına sürülerek boşluklar doldurulur. Işıkla sertleşmesi sağlanan örtücünün sertleşmesiyle işlem tamamlanır. Herhangi bir anestezik işleme gerek duymadan yapılan diş aşısı uygulamasında ağrı hissedilmez.

Uygulamanın Tekrar Yapılması Gerekir Mi?

Diş aşısı uygulaması, bir kere uygulanan bir işlemdir fakat hastanın 6 ayda bir kontrole gitmesi gerekir. Fissür örtücü de zamanla uygulanan basınç sebebiyle bazı aşınmalar veya tamamen çıkmalar yaşanabilir. Böyle durumlarda diş hekimi uygulamayı yenileyebilir.

Yan Etkisi veya Zararı Var Mı?

Fissür kaplamanın sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Uygulamada kullanılan örtücü madde doğal bir reçinedir. Bu yüzden dişlere veya sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur. Aksine fissür örtücü uygulaması, dişlerin arasına besin atıklarının girmesini engelleyerek çürümeye karşı koruyan bir işlemdir.

Diş Aşısı Dişleri Tamamen Korur Mu?

Bu uygulama tek başına dişlerin korunmasına yetmez. Diğer bakım ve etkenlere destekleyici bir işlemdir. Koruyucu bir tedavi olan Fissür örtücüyle birlikte günlük ağız bakımı ve diş fırçalamak oldukça önemlidir. 6 aylık ve 12 aylık periyotlardaki diş kontrollerinizi ihmal etmememiz çok önemlidir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki lekeleri ve sararmaları…
Benzer İçerikler