Diş dolgusu fiyatları işlem sırasında kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösterir. Metal içerikli dolguların her geçen gün kullanımı azalmaktadır. Son zamanlarda porselen ve seramik dolgular daha çok tercih edilmektedir. Porselen ve seramikler, doğal diş görüntüsüne daha yakın olmalarının yanı sıra oldukça dayanıklı dolgulardır.
Diş dolgusu fiyatları konusunda değişkenlik olmasının sebebi dolgu maddelerinin işlem başarısını doğrudan etkilemesidir. Bazı dolgular diğerlerine nispeten daha hızlı yıpranma eğilimindedir. Bunun yanında estetik görünüm olarak da bazı dolgular daha doğal durmaktadır. Tüm bunlarla birlikte dolgu yapılacak dişin konumu, hastanın beklentisi ve bütçesi de hangi malzemenin kullanılacağını belirlemektedir.
Diş Dolgusu Fiyatı Ne Kadar?
Diş tedavi ücretlerine ilişkin fikir edinmek için Türk Dişhekimleri Birliği tarafından her yıl güncellenen fiyat kataloğu yardımcı olabilir. Ancak diş dolgusu fiyatları bulunulan bölgeye, diş hekimin uzmanlığına, uygulanacak dolgu tipine, dişlerin genel sağlık durumuna göre de değişebilir. Ayrıca hangi dişe dolgu uygulanacağı ve tedavi sürecinin aşamaları da fiyatların belirlenmesinde etkili olmaktadır.
2024 Dolgu Fiyatları
Gülüş tasarımında uygulanabilen, kompozit lamine (bonding) işlemi de bir çeşit diş dolgusudur. Bu amaçla kullanılan dolgu malzemesi daha geniş renk seçeneğine sahip, ışık geçirgenliği daha yüksek ve daha cilalanabilir bir yapıya sahiptir. Üretim sırasında daha fazla hassasiyet gerektirir.
Estetik Diş Dolgusu Fiyatları
Estetik diş dolgusu genellikle uzun ömürlü olmaktadır. Ancak kullanılan malzemeler ömür boyu dayanmaz. Zamanla değişime ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca ağız dinamik bir ortamdır ve dolgunun uzun ömürlü olması için iyi bir bakım şarttır. Dolgu yapılan dişin durumuna göre de değişkenlik gösteren bu süre ortalama değerlerle açıklanabilir. Dolgu çok büyük değilse ve dolgu yapılan dişiniz sağlıklıysa dolgunuza 15 yıllık bir ömür biçilebilir. Bunların dışında altın içerikli dolgular azami 15 ila 30 yıllık, kompozit dolgular ise 5 ila 7 yıllık, seramik porselen dolgu ise ortalama 7 ila 10 yıllık bir ömre sahiptir.
Bu süreler ortalama yaşam beklentilerine göre belirlenmektedir. Ağız ve diş sağlığınız için gerekli tüm prosedürleri uygulayarak dolgularınızın ömrünü uzatmanız mümkündür. İyi bir ağız bakımı ve düzenli kontroller, işlemlerin ömrü ile yakından ilişkilidir.
Diş Dolgusu Sonrası
Dolguların ömrünü uzatabilmek için çeşitli bakım önerileri mevcuttur. Bu önerilerin birkaçı da diş dolgusu sonrası prosedürleri içerir. Eğer diş dolgusu yaptırdıysanız işlem sonrası dikkat etmeniz gerekenler vardır.
- İşlem yapan hekimin tavsiyelerine harfiyen uymanız gereklidir.
- Dolgu uygulanan diş sayınıza ve toleransınıza göre alışmanız 1 hafta kadar sürebilir. Dil ve yanak kasları için yabancı olan bu materyal, bir süre sonunda kendi dişinizden ayırt edilemez hale gelecektir.
- Dolgunun üzerinden 6 saat geçmeden katı yiyecekler tüketmekten kaçının.
- Diş dolgusu sırasında lokal anestezi uygulanmışsa anestezi etkileri ortadan kalkana kadar herhangi bir şey tüketmeyin.
- Katı besin tüketimine başlayacağınız zaman diliminde dişinizin çiğneme toleransını göz önüne alın. Olası bir rahatsızlığı önlemek için dolgulu dişinizle çiğnemede bir süre dikkatli olun.
- Aşırı sıcak / soğuk yiyecek veya içecek tüketmeyin.
- Ağzınızda sadece sağ ya da sol tarafta yer alan bir dişe veya dişlere dolgu yapıldıysa ilk birkaç gün dolgu uygulanmamış dişlerle çiğneyin.
- Eğer geçici bir dolgu veya kaplama varsa sakız çiğnemeyin veya diş aralarına kaçan atıştırmalıklardan uzak durun.