Kusursuz Diş İpi Kullanımı

kusursuz diş ipi kullanımı

Kusursuz diş ipi kullanımı nasıl olur? Sağlık için dişlerimizle günde bir kez buluşması gereken diş ipi, kullanımı herkes tarafından doğru metotlarla gerçekleştirilmeyen bir ağız bakım aracıdır.

Diş Hekimliği Birlikleri tarafından da diş ipi kullanımının düzenli olarak ve günlük yapılması önerilir. Diş arası temizliği, diş eti hastalıklarını önlemeye büyük ölçüde yardımcı olduğu kanıtlanmış bir olgudur. Dolayısıyla düzenli diş ipi kullanımı, diş yüzeyinde ya da dişler arasında biriken plağın çıkarılmasına yardımcı olduğu gibi, ağzı plak kaynaklı bakterilere karşı korur. Bu bakteriler ağızda yer aldıkları müddetçe diş etleri ve dişler için zamanla tehdit hâline gelebilecek bir çeşit asit salgılar. Bu sağlıksız sürecin başlamasına engel olmak da ancak düzenli ağız ve diş bakımıyla sağlanabilir.

Diş İpi Çeşitleri

  • Balmumlu ip: Dişleriniz birbirine yakınsa diş arası temizliğinde ulaşılması güç yerlere dahi sığan tipte bir diş ipidir.
  • Mumlu ip: Hafif mum kaplamalı standart bir naylon iptir.
  • Diş bandı: Standart diş ipinden daha kalın ve daha düzdür. Geniş aralıklı diş dizilimi olanlar tarafından standart diş ipinin kullanımına göre nispeten daha rahat ve fonksiyonel bulunur.
  • PTFE: Açılımı politetrafloretilen olan bu ipte, yüksek teknoloji Gore-Tex ile üretilmiş bir malzeme kullanılmıştır. İp, dişler arasında kolayca hareket edebilir ve standart diş ipine kıyasla kopma olasılığı oldukça düşüktür.
  • Süper diş ipi: Diş tellerinin veya diş köprülerinin temizliğinde kullanılan, daha sert yapıdaki iplik benzeri bir malzemeden elde edilir.

En Uygun Diş İpi Seçimi

Diş ipi nasıl seçilir? Sizin için en uygun diş ipi hangisidir? Özellikle bu sorunun yanıtını herkesin kullanımına uygun ortak tipte bir diş ipi olduğunu söyleyerek vermek mümkün olmayacaktır. Çünkü birçok diş ipi türü vardır. Ve çoğu kez diş diziliminize, diş eti hassasiyetinize ve kullanım sıklığınıza uygun olarak seçebileceğiniz birkaç çeşit diş ipi edinmekte fayda vardır.

  • Hassas diş etlerine mi sahipsiniz?

Küçük müdahalelerle kanayan hassas diş etlerine sahipseniz dişler arasında kolaylıkla hareket edebilen yumuşak yapılı bir diş ipi seçin.

  • Diş teliniz mi var? 

Dişlerinizde tel varsa ya da takma diş kullanıyorsanız bu, diş ipi kullanamayacağınız anlamına gelmez. Diş tellerinizin altına rahatça geçirebileceğiniz ve dişler arasında kolayca hareket edebilen süngerimsi yapıda bir diş ipi uygun bir seçim olacaktır.

  • Diş ipi kullanımında zorlanıyor musunuz? 

Elektronik diş iplerini tercih edebilirsiniz. Bu, diş etlerinize elle diş ipi kullanımında yapacağınız fazla basının da önüne geçeceğiniz anlamına gelir. Çünkü elektronik diş iplerinde standart hâle getirilmiş ya da ayarlanabilir bası programları mevcuttur.

Diş İpi Kullanım Tekniği

Her ağız, her diş ve her diş arası boşluk; bireysel anatomiye, yaşa ve el yatkınlığına uygun biçimde optimum temizliğin sağlanması için koşulların ayarlanması gerektiği anlamına gelir. Kusursuz diş ipi kullanımı, diş temizliği söz konusu olduğundan sadece okunarak öğrenilebilecek bir uygulama değildir. Kusursuz diş ipi kullanımı konusunda sizlere kılavuzluk edebilecek birkaç önemli ayrıntıyı şöyle sıralayabiliriz:

  • Hazırlık: Parmaklara dolanarak uygulanan bir diş ipi kullanıyorsanız, yaklaşık 50 cm uzunluğunda bir ip alın. İki uç kısmı bir araya getirerek iki kez düğüm atın.
  • Uygulama: Temizlik sırasında döngü yöntemi çok kolaydır ve neredeyse hiç baskı gerektirmez. Bu da diş ipiyle diş etlerinize zarar verme riskinin önüne geçeceğiniz anlamına gelir.

Başparmağınız ve işaret parmağınıza geçirdiğiniz diş ipini dişlerinizin arasında nazik hareketlerle gezdirin. İpin dişin tüm yüzeylerine temas etmesi ve optimum temizlik için hareketlerin aynı dikkatle çeşitlendirilmesi gerekir. Aynı işlemleri, diş ipini diğer dişlere de aktararak tekrarlayın.