Kompozit Dolgu
kompozit dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu ve kompozit dolgu renk çeşitliliği hakkında öğrenmek istediğiniz bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu, hem estetik hem de kozmetik kaygılardan dolayı uygulanan bir diş restorasyon tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, dişleri yeniden şekillenmesine de olanak sağlar.

Kompozit Dolgu Nedir?

Diş dolguları, diş tedavilerinde uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Dolgu işlemi için de eskiden beri çok farklı malzemeler kullanılmıştır. Bu dolgu çeşitlerinden biri olan kompozit dolgu da yaklaşık son 50 yıldan beri tercih edilen ve epey popüler bir dolgu çeşididir. Kompozit dolgu, doğal diş rengine en yakın dolgulardandır.

Kompozit reçine bazlı malzemeden elde edilen kompozit dolgunun dişe uygulanmadan önceki formu hamur şeklindedir. İhtiyaç duyulan dişe uygulandıktan sonra led ışık kaynağı kullanılarak sert ve diş dokusuna benzer bir forma kavuşturulur. Dolgu uygulanan dişle kimyasal olarak birleşen kompozit dolgular, renk ve geçirgenlik açısından da doğal diş yapısına uyumludur.

Kompozit Dolgu
Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu Kimlere Yapılır?

Genel olarak diş yapısında meydana gelen deformasyonların giderilmesi amacıyla uygulanan kompozit dolgu, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilere de gülüş tasarımı tedavisi çerçevesinde uygulanabilmektedir.

Günümüzde kompozit dolguların en çok tercih edilme sebepleri şu şekildedir;

  • Çürük diş tedavileri sonucu oluşan boşlukların doldurulması
  • Ön dişlerde bulunan kırık veya çatlak dişlerin onarması
  • Renk kaybına uğramış dişlerin görünümünü iyileştirilmesi
  • Dişlerin arasında bulunan boşlukları kapatılması
  • Ortodontik tedavilerde braketlerin yapıştırılması
  • Dişlerin daha uzun görünmesini sağlamak
  • Mevcut diş görünümünün değiştirilmesi
  • Farklı dolgu türlerine estetik bir alternatif olarak

Kompozit Dolgu Özellikleri

Tüm dolgu ve diş tedavilerinde olduğu gibi kompozit dolguların da kendine has özellikleri, avantajları ve dezavantajları bulunur. Örneğin; kompozit dolgular, amalgam dolgulara kıyasla çok daha estetik bir görünüme sahiptirler. Bu yüzden özellikle ön dişlere uygulanan dolgu işlemlerinde kompozit dolgu çok tercih edilmektedir. Fakat basınç mukavemeti açısından kompozit dolgu, amalgam dolgu kadar dirençli değildir.

Kompozit dolgular, dişlerle kimyasal olarak birleşip tutunarak dişlerle kimyasal düzeyde bir bağla bağlanırlar. Amalgam dolgular ise dişteki boşluğu sadece fiziksel olarak doldurur ve dişle tam bir bütünlük sağlamazlar. Yine dolgu sonrası görünümde de kompozit dolguyu, doğal diş yapısından ayırmak zordur.

Kompozit dolgular, vücudun ürettiği sıvılara karşı oldukça hassas bir yapıdadır. Bu yüzden kanama olan bölgelerde ve tükürük izolasyonu sağlanamayan kişilere kompozit tedavisi uygulanamamaktadır.

Kompozit dolgu uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir husus da bu dolgu türünün ışıkla tepkimeye girmesi sonucu kısa sürede sertleşmesi ve buna bağlı olarak ufak miktarda bir büzülmenin olabilmesidir. Oluşan bu sinme sonucu da dişe yapılan dolgunun arasında sızıntı oluşabilir ve dolgu yapılan dişte tekrar çürüme görülebilmektedir.

Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu Renk Çeşitliliği

Kompozit malzeme kullanılarak yapılan dolgu tedavileri renk olarak farklı tonlarda olabilmektedir. Her kişinin doğuştan sahip olduğu diş rengi farklı olabileceği gibi zamanla da dişlerde renk farklılıkları oluşabilmektedir.

Kompozit diş dolguları dişlerin doğal rengine en yakın renk ve geçirgenliğe sahip dolgu türüdür. Dişler, kalsiyum içerikli yapılar olduğundan ve açık renkteki kemiklerden oluşmasından dolayı bir miktar ışık geçirirler. Bu da dişlerdeki yansımayı ve renk tonlarını etkiler. Kompozit malzeme, doğal diş rengine çok yakın ve ışık geçirgenliği üst seviyede olduğu için doğal dişlere son derece uyumludur.

Kompozit Dolgu Neden Tercih Edilir?

Diş estetiği ve gülüş tasarımı uygulamaları arasında ihtiyaç duyulan dişlere uygulanan diş dolgusu tedavileri de bulunmaktadır. Peki, birçok dolgu tedavisi arasından neden kompozit dolgu tercih edilir?

Günümüzde en sık tercih edilen dolgu çeşitlerinden olan kompozit dolgular, diş hekimleri tarafından özellikle ön dişlerdeki kırık, çürük veya polisaj ile geçmeyen lekelenmelerde büyük oranda tercih edilir. Dişe yapışma özelliklerinin artırılmış olması ve parlatılabilen yapıları bunda önemli rol oynamaktadır. Kompozit dolgu, artık arka dişlerde de güvenle kullanılabilmektedir. Arka dişlerde meydana gelen çürüklerde, dişteki çürük bölgeler temizlendikten sonra bu bölgedeki restorasyonlarda kompozit dolgular da tercih edilebilir.

Kompozit dolguların tercih edildiği diğer diş tedavileri ise braket ve sabit protezlerin yapıştırılmasıdır. Bu iki işlemde de kompozitten faydalanılabilmektedir.

Kompozit Dolgu Neden Tercih Edilir?
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Bir kişinin kompozit dolgu yaptırabilmesi için öncelikle uzman diş hekimi tarafından muayene edilmesi ve hekimin bu tedavi yönteminin ona uygun olduğuna karar vermesi gerekir. Kompozit, ağız içi sıvılara karşı hassas bir malzeme olduğundan dolayı öncelikle bu bölgenin kan veya tükürükten arındırılması gerekir. Uygulama, diş yüzeyine bir miktar asit uygulanmasıyla başlar. Asit, diş yüzeyinde pürüzlü bir dokunun oluşmasına yardımcı olur. Böylece, dolgu dişe daha iyi tutunur.

Diş asitten arındırıldıktan sonra kompozitin yapışma oranını yükseltmek amacıyla bond adı verilen yapıştırıcı sürülür ve led ışık kullanılarak bondun yüzeyde dondurulması sağlanır. Sonrasında dişe kompozit parçaları yerleştirilir ve yine mavi ışık kullanılarak kompozitin sertleşerek dişle bütünleşmesi sağlanır.

Işık yoluyla dişle kimyasal bazda birleştirilen kompozit dolgu, son olarak diş hekimi tarafından ufak düzeltmeler ve parlatma işlemi yapılarak tedavi sonlandırılır.

Kompozit Dolgu Sonrası Yapılması Gerekenler

Kompozit dolgu sonrasında hasta günlük hayatına devam edip yemek yiyebilir fakat sert besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Özellikle ön dişlerde büyük dolgu uygulamaları yapılan kişilerin sert ısırma veya koparma hareketleri yapmaktan kaçınmaları gerekir.

Kompozit dolgu sonrası renklenmeye sebep olabilecek kola, çay, kahve gibi içecekler ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Aksi takdirde dolgu kısa sürede renklenebilmektedir. Ayrıca dolgu sonrası ağız ve diş bakımına gereken önem verilmelidir. Düzenli bir şekilde ağız bakımı yapmayan kişilerde renklenme görülebileceği gibi çürümeler de görülebilmektedir.

Kompozit Dolgu
Kompozit Lamina (Bonding) Uygulaması

Kompozit Lamina (Bonding) Uygulaması

Estetik diş hekimliği uygulamalarından birisi olan Bonding işleminin diğer uygulamalara göre çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Kompozit lamine, kompozit bonding, estetik dolgu; bu işlemin diğer adlarıdır. Detaylı muayene ve hastanın beklentileri değerlendirildiğinde bu tedaviye uygunluk ortaya çıkmaktadır.

Bu tedavide estetik olarak geliştirilmiş, bukalemun etkisi olan kompozitler diş yüzeyine kuvvetli bağlayıcılar ile uygulanır. İhtiyaca göre dişlerde hiçbir aşındırma olmadan yapılabildiği gibi bir miktar konturlama sonrasında da uygulanabilir.

Diş yüzeyinde zararlı bir etki yapmadan, dişin formunu, rengini düzenleyerek estetik görünüm sağlayan bir işlemdir. Malzemenin kalitesi önemli bir faktördür. Ayrıca uygulamayı yapacak hekimin el beceresi ve tecrübesi de sonuç için önemlidir. Opaklık, şeffaflık, renk efektleri, transparanlık sağlayabilen kompozitler tabakalama tekniği ile dişe uygulanır.

Bonding Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

  • Özellikle dişler arası boşluk (diastema) olan dişlerde aralıkların kapatılmasında,
  • Ön dişlerdeki büyük renklemiş dolgularda, kırıklarda ve çürüklerin tedavisinde,
  • Ön dişlerde boy uzatma, konturlama amaçlı,
  • Hafif çapraşıklığı olan dişlerde estetiği sağlama amaçlı,
  • Diş ile diş eti sınırındaki sert renklenmelerde ve aşınmalarda,
  • Antibiyotik veya Florozise bağlı renklenmiş, deforme olmuş dişlerde uygulanır.
Bonding Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Bonding Avantajları Nelerdir?

Bonding Avantajları Nelerdir?

  • Tek seansta tamamlanması büyük avantajdır.
  • Renk olarak doğal dişten ayırt edilemez.
  • İyi cilalanmış ideal Kompozit Laminelerin renklenmeye tepkisi doğal dişlerle aynıdır.
  • Rutin diş hekimi kontrolleri ve temizliklerde tekrar cilalanabilir.
  • Derin çürüğü olan ön bölge dişler hariç anestezi ihtiyacı olmadan işlem tamamlanır.
  • Porselen lamine gibi restorasyonlara göre çok hızlı ve ekonomiktir.
  • Tamir ve eklemeye uygun bir yapıya sahiptir.
  • Ortodontik tedavi gibi uzun süreçli tedavi gerektirmeyen ufak çapraşıklıklarda tek seans çözümdür.
  • Porselen laminalara göre dayanıklılığının düşük olması bir dezavantaj sayılabilir.

Kompozit Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Kompozit diş dolgusu ücretleri de diğer diş ve diş eti tedavileri gibi uygulamanın yapılacağı diş sayısına, dişin yapısına ve kişinin beklentisine göre farklılık gösterebilmektedir.

Kompozit dolgunun kullanım ömrü; uygulama şekline, hastanın ağız bakımına ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10 yıl kullanılabilmektedir.

Dayanıklılığı diğer dolgulara oranla daha düşük olduğu için sadece ön dişlerde kullanılan kompozit dolgu, günümüzde daha dayanıklı bir yapıda üretilmesi sayesinde arka dişlerde de kullanılabilmektedir.

Kompozit dolgu diğer dolgulara göre daha estetik ve doğal görünmeleri sebebiyle tercih edilir.

Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş kliniklerinde yapılabilir.

Amalgam dolgu, siyah renkli veya gümüş dolgu olarak da bilinir. İçeriğinde birçok çeşit metal bulunmasına rağmen gümüş ağırlıklı metal olduğu için bu şekilde de isimlendirilir.

Unutulmamalı ki internet üzerinden alınacak bilgiler ve fiyatlar kesin değildir. TDB rehber fiyat tarifesi bonding Ankara ve bölge illerde değişiklik gösterebilmektedir.

İdeal şartlarda yapılmış bir bonding uygulamasının yıllarca aynı şekilde ağızda kullanmak mümkün olacaktır. Bu aşamada bakım ve kişinin dikkati ön plana çıkmaktadır. Fakat kullanım sırasında gelecek darbelerde (doğal dişte de aynı şekilde zararlar oluşturabilecek şiddette) kırılma riski taşıyacağını bilmeniz gerekir. Tamire olanak sağlaması ve tek seansta düzeltilebilmesi sayesinde çözümü kolaydır.

Kompozit lamine yapıldıktan sonra diğer daimi dişlerde oluşan renk değişimi ne kadarsa, bonding uygulanan dişte de aynı düzeyde renk değişimi ortaya çıkar. Diş yüzeylerinin pürüzsüzleştirip iyi bir şekilde cila ile lekelenme oranı azalır. Pürüzsüz yüzeylerde renklenme olmamaktadır. Renklendirici madde içeren yiyecek ve içeceklerin neden olduğu lekelenmeler tamamen giderilir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler