diş temizliği

Diş temizliği kişisel ve profesyonel olarak ikiye ayrılabilir. Düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken, hem ağız ve diş sağlığını hem de tüm vücudu yakından ilgilendiren önemli bir rutindir. Düzenli diş temizliği günlük hayatta olduğu kadar bir diş hekimi kontrolü sırasında da zaman zaman gerekebilmektedir. Bu yüzden koruyucu diş hekimliği standartları arasında yer alan sağlık önerilerinden biri yılda en az bir kez diş kontrolü yaptırılması yönündedir. Böylelikle ağız bakım rutinlerinin ne kadar sonuç verdiği ve olası herhangi bir hastalık erkenden teşhis edilebilir. Gerektiği zaman hekim tarafından uygulanacak temizlik veya öneriler, bir çok sorunun önünü kesmektedir.

Bir diş hekimine yılda en az bir kez muayene olarak sağlığınızı ve estetik gülüş niteliklerinizi korumanız mümkün.

Diş temizliği neden önemli?

Diş temizliği tüm bakım prosedürlerinin uygulanması ile yapılabilir. Diş hekimlerinin önerileri arasında yer alan başlıca sağlık adımları düzenli diş fırçalama; gerek görüldüğünde ise diş ipi ve ağız bakım suyu kullanımıdır. Bunların dışında diş fırçasının iki – üç ayda bir yenilenmesi, düzenli diş kontrolleri ve diş temizletme de ağız sağlığı açısından oldukça önemli detaylardır.

Özellikle diş temizletme, diş hekimleri tarafından profesyonel yollarla yapıldığından, günlük bakım sırasında giderilemeyen birçok olumsuzluk için gereklidir. Günlük bakım yolu ile diş plakları ve tartarlardan (diş taşı) tümüyle kurtulmak mümkün değildir. Bu iki olumsuz durum, düzenli bakım yapılsa bile ağızdan tümüyle temizlenemeyen bakteriler yüzünden gerçekleşmektedir. Temizlenmesi mümkün olmayan ver sorun oluşturacağı öngörülen alanlar, bu  iş için özelleşmiş cihazlar kullanılarak uzaklaştırılır.

Çoğu bakteri vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi ağzımızda da bir süre hiçbir olumsuzluğa yol açmaksızın barınabilir. Ancak zamanla biriken bakteriler özellikle ağızda diş plaklarına neden olabilir ve diş plakları da sertleşerek tartara dönüşebilir. Bunlar da diş eti hastalıklarının ve çürüklerin en büyük hazırlayıcılarındandır.

Düzenli diş temizliği ağızdaki plak ve tartar oluşumunu ve diş ve diş eti hastalıkları riskini önler. 6 aydan sık bir rutinde diş taşı temizliği ise önerilmemektedir

Diş temizliği ne sıklıkla yaptırılmalı?

Uzman diş hekimleri için, ağız ve diş sağlığı açısından günlük bakım dışında gerekli olan bir diğer önemli alışkanlık da düzenli diş kontrolü yaptırmaktır. Ancak bir diş hekiminde diş temizletme tedavisi olma rutini kişiden kişiye değişebilmektedir. Çünkü her insanın ağız yapısı ve yaşam kalitesi diş sağlığını aynı ölçüde etkilemez. Bazı kişilerde altı aylık rutinde temizlik gerekli olabilirken bazılarında ise bu süre iki yıla kadar çıkabilir. Kişinin tükürük içeriği, genetik yapısı, beslenme alışkanlıkları gibi bir çok faktör bu konuda etki eder.

Diş Çürüğü

Diş çürüğü çoğu zaman bir belirti vermese de insanların ağızlarında görsel açıdan rahatlıkla tespit edebileceği tıbbi bir olumsuzluktur. Peki diş çürüğü riskiniz ne düzeydedir? Aşağıdaki cümlelerden birini, birkaçını ya da tümünü kuruyorsanız uzman bir diş hekimi kontrolüne ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz:

  • Dişim ağrıyor.
  • Diş etlerim kanıyor.
  • Dolgulu dişim ağrıyor.
  • Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor.
  • Diş etlerim çekiliyor.
  • Dişime dokununca ağrıyor.
  • Diş etim şişti.
  • Diş etim ağrıyor.
  • Dişim kırıldı –kendiliğinden.
  • Dişim şişti.
  • Dişim sızlıyor.
  • Ağzım kuruyor.
  • Dişlerimi fırçalamıyorum.

Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Ağız ve diş sağlığı tüm vücudu yakından ilgilendirdiği için asla göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Örneğin ilerlemekte olan herhangi bir diş eti hastalığı zamanla hem ağızda hem de vücudun diğer bölgelerinde çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Eğer diş eksikliğiniz varsa, besinlerin yeterince öğütülememesine bağlı olarak; hazımsızlık problemleri izlenebilir. Buna bağlı, mide ve bağırsak problemleri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Hamilelik dönemlerinde; hormonal düzensizlik, diş bakımının arka plana atılması gibi nedenlerle, diş problemleri daha hızlı ilerlemektedir. Mümkünse hamilelik öncesi dönemde kontrol gereklidir. Hamilelik döneminde diş tedavilerinde ise en güvenilir dönem 2.trimester da denilen 3 ay- 6 ay arası dönemdir.

Herhangi bir kalp rahatsızlığınız ve/veya diyabetiniz varsa bu, diş hekimi ziyaretlerinizin normalden daha sık gerçekleşmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Çünkü bu tip kronik sağlık sorunlarına sahip olanlar diş ve diş eti hastalıklarına normalden daha fazla yatkındır.

Diş Temizleme Fiyatları 2019

Diş temizliği yaptırmak için ortalama maliyetler yaşanılan bölgeye, diş hekimine ve (varsa) sağlık sigortanızın kapsamındaki koşullara göre değişiklik gösterir. Diş temizleme fiyatları konusunda yol gösterici olabilecek ayrıntıları, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da yayınlanmış olan Diş Hekimlerinin Uygulayacakları Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi 2019 kitapçığından inceleyebilirsiniz.