Diş Taşı Neden Olur?
Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı neden olur?”, “Tartar temizliği nasıl yapılır?” gibi soruları sıklıkla hastalarımızdan duymaktayız. Diş taşı (diğer adıyla tartar) ya da plaklar, ağız ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesi, düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmemesi sonucu oluşur. Çok iyi bir ağız bakımı yapılsa bile çeşitli nedenlerden dolayı bir miktar oluşması normal olarak karşılanır.

Peki, diş taşı neden olur? Diş taşı, plak olarak bilinen ve hafif yapışkan bir kıvama sahip, soluk sarı renkli ve ağızdaki gıda birikintilerinin tükürükle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bakteri birikintilerinin temizlenmemesi durumunda oluşur. Yani, tartar ve diş plağı birbirinden farklı şeylerdir. Özellikle diş etlerinin dişlerle birleştiği noktada biriken bakterilerin, diş eti hastalıklarına yol açmaması için temizlenmesi gerekir.

Diş Taşı Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Neden Olur?
Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı neden olur?” sorusunun hemen ardından gelen soru da “Diş taşı nasıl temizlenir?” sorusudur. Şunu akılda tutmakta fayda vardır, diş plaklarını erken dönemde temizlemek diş taşı oluşumunu engeller. Dolayısıyla, düzenli diş fırçalayarak, diş ipi kullanarak, şekerli ve nişastalı yiyecekleri fazla tüketmemeye özen göstererek diş taşı oluşumunun önüne geçilebilir.

Dişlerde plak oluşmasını engellemek için;

  • Günde en az iki kere, 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalı
  • Doğru teknik ile fırçalamak
  • Diş fırçası en fazla 3 ay kullanılmalı, değiştirilmeli
  • Diş aralarına kaçan gıda parçacıklarını temizlemek için diş ipi kullanılmalı
  • Anti-plak flörür diş macunları kullanılmalı
  • Sürekli olmamak kaydıyla ağız gargarası kullanılmalıdır.

Bu noktalara özen gösterilmezse dişlerdeki plaklar sertleşerek tartara dönüşür. Tartarın dişlerden temizlenmesi için diş hekimi müdahalesi gereklidir.

Diş Taşı Temizleme

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizleme beyaz ve sağlıklı dişlere kavuşmak için yapılabilecek işlemlerden biridir. Fakat bembeyaz, parlak dişlere kavuşmak sadece diş taşı temizleme ile mümkün olmayabilir. Özellikle diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen hastaların, öncesine diş taşı temizletmesi faydalı olabilir.

Diş taşı temizlemenin faydaları şunlardır:

  • Diş taşı dişe yapıştığı için diş fırçalama gibi günlük bakım işlemleriyle temizlenemez. Diş hekimleri, diş minesine yapışan bu tabakayı hafifçe kazıyarak çıkartır.
  • Koyu ve siyah renkli olan diş taşı, sağlık için olduğu kadar estetik açıdan da olumsuz etkilidir.
  • Diş beyazlatma işlemi öncesinde yapılan diş taşı temizleme, uzun süredir diş üzerinde bulunan lekelenmeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Diş taşı temizleme esnasında ağız ve diş sağlığının genel durumu da kontrol edilir. Böylelikle, gerçekleştirilmesi gereken başka işlemler varsa planlanır ve uygulanır.
  • Tüm dişlerin, her noktasının aynı beyazlığa kavuşmasını sağlar. Diş eti çizgisi boyunca sarı bir çizginin kalması ihtimalini azaltır.

Diş taşı temizleme yapıldıktan sonra diş beyazlatma yapılması daha olumlu sonuçlar alınabilmesini sağlar. Gülüş tasarımı uygulamalarından önce de detaylı diş temizliği yapılmalıdır. Bu sayede diş etleri sağlıklı hale gelecektir. Sağlıklı bir yapı üzerinden estetik tedaviler ile daha ideal sonuçlar alınabilir.

Ankara Diş Beyazlatma

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra diş beyazlatma prosedürüne geçilebilir. Sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için en hızlı, en etkili ve invaziv olmayan prosedür diş beyazlatmadır. Diş beyazlatma, sadece birkaç saat içerisinde gerçekleştirilebilir.

Unutulmamalıdır ki diş beyazlatma kalıcı bir beyazlık sağlamaz. Tüm kozmetik prosedürler gibi uzun süreli etki için bazı rötuşlar gerekebilir. Diş beyazlatma sürecinin ayrıntılarıyla ilgili bilgi almak için diş hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki lekeleri ve sararmaları…
Benzer İçerikler