Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş iltihabına ne iyi gelir? Sorusu dişlerinde veya diş etlerinde sorun bulunan herkesin merak ettiği sorulardandır. Apsenin giderilmesi için kişinin mutlaka bir diş hekimine görünmesi gerekir. Fakat evde uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem, hafif diş ağrılarına iyi gelebilir.

Peki, diş iltihabına ne iyi gelir? Diş iltihabı, temelde dişlerde veya diş etlerinde sorun olduğunu işaret eder. Bu yüzden öncelikle yapılması gereken şey, ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. İltihap sonucunda ise dişte oluşan ağrı ve sızının giderilmesi için uygulanabilecek doğal yöntemleri bu yazımızda derledik.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir? İltihap Nasıl Geçer?

Dişlerde iltihaplanma, insanlar arasında sık görülen diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. İltihaplanma farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Bu sebepler önemli bir diş veya diş eti probleminin belirtileri olabildiği gibi günlük diş bakımının yapılmamasından da kaynaklı olabilir. Yaşadığınız diş iltihabı probleminin kalıcı olarak tedavi edilmesi gerekir. Bunun için de mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Fakat bazı hafif iltihaplanma durumlarında uygulayabileceğiniz ve diş iltihabına iyi gelebilen yöntemlerde mevcuttur.

Gerekli ağız bakımının düzenli yapılmadığı ve hafif iltihaplanma yaşanan durumlarda dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak iltihaplanmanın giderilmesinde etkili olabilir. Bunun haricinde günde en az iki defa diş ipi ile dişleri temizlemek, ağız bakım gargarası kullanmak ve iltihaba iyi gelebilecek bazı özel baharatlı diş macunlarından kullanmak diş iltihabına iyi gelebilecek yöntemlerdendir.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir? İltihap Nasıl Geçer?

Diş İltihabı Nasıl Oluşur?

Diş etinde meydana gelen iltihap genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşan rahatsızlıklardır. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşan iltihaplanmaların sebebi de gün içerisinde tüketilen besin artıklarının dişlerde birikmesidir. Diş aralarında biriken bakteriler temizlenmediği zaman burada çoğalıp iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu yüzden dişlerde iltihap oluşmasının temel sebebi ağız bakım ve hijyeninin aksatılmasıdır. Bunun yanında yetersiz beslenme, genetik yatkınlık ve geçirilen bazı hastalıklar da dişlerde iltihaplanmaya sebep olabilmektedir.

Hijyen kaynaklı diş iltihaplanmaları genellikle birkaç gün içerisinde geçebilmektedir. Bu sürecin hızlanması için dişlere ekstra özen gösterilebilir. Bu tür iltihaplanmalar küçük çaplı iltihaplanmalardır ve geçmesi uzun zaman almaz. Fakat bazı durumlarda iltihaplanma çok daha geniş bir alanda görülebilir. Bu tip derin iltihaplanmalar daha yoğun acılara sebep olabilir ve altında farklı sağlık sorunları görülebilir. Bu tip iltihaplanmalar gerekli tedavi uygulanmadığı sürece kalıcı olarak iyileşmeyebilen iltihaplanmalardır. Bu durumda en kısa sürede bir diş hekimine görünmelisiniz.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihaplarının farklı sebeplerden kaynaklanabildiğine yukarıda değinmiştik. İltihaplanmanın sebebi hijyen kaynaklı ve küçük çaplı ise genellikle bir belirti göstermeden meydana gelirler. Buna karşın kişiye fazla acı hissettirmez ve kısa sürede geçer. Fakat farklı bir sorundan kaynaklı ve geniş çaplı iltihaplanmalar meydana gelmeden önce birtakım belirtiler gösterebilmektedir. Bu tip diş iltihaplanmalarında en sık görülen belirtiler şunlardır;

  • Ağız ve çenede meydana gelen ağrı
  • Dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet
  • Beslenme esnasında oluşan ağrı
  • Diş etlerinde kanama oluşması
  • Diş etlerinde kızarıklık veya şişlik oluşması
  • Ağız kokusu
  • Baş ağrısı
  • Diş etlerinde çekilme
Diş İltihabı Nasıl Oluşur?
Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş İltihabına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Hafif düzeydeki diş iltihaplanmaları genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşur. Bu dönemde kullanılan bazı anti bakteriyel bitki ve yöntemler diş iltihaplanmasına iyi gelebilmektedir. Diş iltihaplanmasına iyi gelen doğal yöntemleri sizin için derledik.

  • Tuzlu Su Gargarası

Tuz, içeriğinde bol miktarda mineral bulunan bir maddedir. En önemli özelliği suyu tutabilmesi ve kurutabilmesidir. Dişlerde oluşan iltihaplanma da bir çeşit su birikimi olduğu için tuz iltihabına giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için bir bardak ılık suyu içerisine bir tatlı kaşığı tuz atın. Tuzu suda eriterek ağzınızda gargara yapın. Günde 2 – 3 defa bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

  • Sarımsak

Sarımsak, doğadaki güçlü anti bakteriyel bitkilerden bir tanesidir. Bu özelliği ile diş ağrılarına ve diş iltihaplanmalarına da iyi gelebilmektedir. Diş iltihabının giderilebilmesi için birkaç sarımsağı biraz tuzla birlikte dövüp iltihaplanan bölgeye koyun. Birkaç dakika sarımsağı tuttuktan sonra çıkartıp bu işlemi birkaç defa tekrarlayın.

  • Nane

Ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalı bitkilerden biri de nanedir. Nane, bakteri önleyici özelliği ile diş eti çürümelerine engel olduğu gibi diş etinde oluşan problemlerin giderilmesinde de etkilidir. Diş iltihabının oluştuğu durumda bir bitkisel çay demleme yöntemiyle 250 ml suya iki tatlı kaşığı kuru nane atıp demlenmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz.

  • Elma Sirkesi

Elma sirkesi içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde anti iltihap özelliğine sahiptir. Enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesinde etkili olabilmektedir. Elma sirkesini direkt olarak ağzınızda gargara yapıp yutmadan dışarı atabilirsiniz. Ya da elma sirkesini biraz suyla karıştırıp gargara yapabilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç defa düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Diş İltihabına İyi Gelen Doğal Yöntemler