Çarpık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çarpık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çarpık diş, üst üste binmiş, eğri, yana yatık halde gelişen ve büyüyen, bazı durumlarda da travmaya bağlı olarak gelişebilen bir rahatsızlıktır. Çarpık dişin pek çok sebebi vardır. Bazı insanların ağız ve çene yapısı diş köklerinin rahat bir şekilde yerleşmesine izin vermez. Bazı insanlarda da üst ve alt çene arasında farklılıklar olabilir. Çene genişliği ve diş boyutu uyumsuzluklarında dişlerde çarpıklık veya aşırı boşluklar kaçınılmazdır.

Çarpık diş ya da dişlerin hizalanmasında meydana gelen bozulmalar, kişilerin yemekleri düzgün çiğneyememesi gibi yaşam kalitesini etkileyen sorunları beraberinde getirir. Çarpık dişlerin sebebi çoğu zaman kalıtsaldır, fakat böyle olmadığı durumlar da vardır. Bebeklik dişlerinin erken kaybı, dolguların ya da kronların düzgün yapılmaması, diş eti hastalıkları gibi sebeplerle de meydana gelebilir. Estetik ve fonksiyonel olarak problem oluşturan bu problemin tedavisi mümkündür.

Çarpık Diş Neye Sebep Olur?

Çarpık diş ve yanlış hizalanan dişlerin sebep olabileceği durumlardan bazıları şunlardır:

  • Düzgün çiğnemeyi engeller.
  • Dişleri temiz tutmayı ve ağız bakımını yapmayı zorlaştırır.
  • Diş çürümesi, boşluklar ve diş eti iltihabı risklerini arttırır.
  • Dişlerin, üst ve alt çenenin uygun olmayan kullanımı sebebiyle diş kırılma riskini arttırır.
  • Özellikle ön dişlerde meydana gelen çarpıklıklar görünüşü olumsuz etkilediği için özgüven kaybına sebep olur.

Dişlerin Çarpık Olduğun Nasıl Anlaşılır?

Çoğu diş hastalığında olduğu gibi yanlış hizalanmış dişlerde de gözle görülebilir semptomlar vardır. Sorunun hangi aşamada olduğu ve tedavi gerektirip gerektirmediği konularında ise diş hekimine danışmakta fayda vardır. Her çapraşıklık için uygulanması gereken tedavi planı farklı olabilir. Bazı durumlarda braketler gerekli olurken bazen de hiç biri olmaksızın tedavi yapılabilir. Çarpık dişlerin temel belirtileri şöyledir:

  • Dişlerin diziliminde gözle görünür anormallikler.
  • Üst ve alt çenenin tam olarak kapanmamasına bağlı olarak yüzde meydana gelen anormal görüntü.
  • Çiğneme ya da ısırma sırasında zorluk çekmek.
  • Artikülasyon ve konuşma bozuklukları
  • Konuşurken erken çarpan dişler.

Bu belirtilerin çoğu ya da birkaç tanesi mevcutsa, hastanın çarpık diş tedavisi için detaylı bir muayene olması ve gerekli olan tedavi sürecine başlaması gerekir.

Çarpık Diş Tedavisi Öncesi

Tedavi sürecine başlamadan önce belirli testlerin yapılması gerekir. Bunun sebebi hangi tip tedavi yönteminin hasta için daha uygun olacağını belirlemektir. Doktor yüz fotoğrafları, dişlerin ve diş köklerinin konumunu tam olarak belirlemek için röntgen çekecektir. Sefalometri ya da panoramik röntgen adı verilen teknolojiler sayesinde dişlerin, çene ve kafa arasındaki ilişki daha ayrıntılı olarak görülebilir.

Bu tetkiklerden hangisinin yapılması gerektiğini de yine hekiminiz karar verecektir. Gülüş Tasarımı uygulamaları ve yöntemleri ile tedaviye başlamadan önce, yaklaşık tedavi sonucu gösterilmeye çalışılır. Isırma ve çiğnemeyle ilgili bir sorun varsa diş izlerinin kopyasını almak için hastanın, yumuşak bir malzemeyi ısırmasını isteyebilir. Hekiminiz tarafından sonra bir randevu daha ayarlanıp, ölçüm ve analiz sonuçları üzerine konuşulabilir.

Çarpık Dişlerin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Test süreci tamamlandıktan sonra diş hekimi en doğru tedavi yöntemine karar verir. Çok ileri seviyede olmayan çarpıklık ya da yanlış hizalanmalarda, dişleri yeni pozisyonlarına alıştırmak için diş telleri kullanılabilir. Şeffaf plak tedavisi ile de belirli miktara kadar olan yamukluklar ve estetik problemler çözülebilir. Eğer çarpıklık dışında diş renk ve şekilleriyle ilgili de problem varsa Yaprak Porselen tercih edilebilir. Çarpıklık seviyesine göre çarpık dişlere seramik uygulamaları gerçekleştirilebilir.

En estetik sonuca ulaşmak için çarpık dişlere zirkonyum, tam seramik kaplama uygulaması yapılabilir Laminate veneer (yaprak porselen) uygulamaları gibi uzun ömürlü olan zirkonyum kaplamaların içerisinde metal desteği bulunmamaktadır. Bu durum aynı zamanda metale karşı alerjik reaksiyonların önüne geçmektedir. Ayrıca, doğal dişe en çok benzeyen ve doku bakımından da vücutla en uyumlu olan kaplama maddeleridir.

Son olarak özet geçmek gerekirse; diş estetiği ve çapraşıklık problemleriniz için en doğru planlamayı yapacak olan kişi hekiminizdir. Sağlık ve estetik bir arada olmalıdır. Sağlık olmadan oluşacak estetiğin de bir değeri yoktur. Uzun ömürlü ve sağlıklı dişler için zaten 6 ayda bir olacak şekilde diş hekimi kontrollerini aksatmamamız önemlidir. Estetik problemlerinizden hekiminize bahsettiğinizde, özel gülüş tasarımı uygulamaları ile tedavinin beklentinize uygun olup olmayacağını gösterecektir. Henüz tedavi olmadan, tedavi sonu halinizi görmek tedaviye karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Pembe estetik bu bahsettiğimiz tüm tedavilerin başarı temelidir.