Sedasyon Nedir?

Sedasyon nedir? Tıp literatüründe, hastanın yarı veya tam uyur bir hale getirilmesi için gerçekleştirilen anestezi uygulamasına verilen isimdir. Aynı zamanda diş hekimliği alanında da uygulanan bir tekniktir.

Sedasyon nedir? Nasıl yapılır? Bu ifade, sakinleştirmek anlamına gelmektedir. Herhangi bir operasyon öncesinde hekim kararı ile uygulanabilmektedir. Hastayı sedasyona sokma işlemini bir anestezi uzmanı yürütür. Bazı işlemler veya tedaviler sırasında hastanın hissedebileceği ağrı, acı, endişe ve korku halini ortadan kaldırmak temel amaçtır.

Sedasyon Anestezi Nedir?

Sedasyon anestezi nedir, nasıl yapılır? Sedatif ilaçlarla hastanın uyutulması işlemi, sedasyon olarak isimlendirilmektedir. Uykunun derinliği uzman personel tarafından ayarlanabilmektedir. Dental tedavilerde de ihtiyaç duyulan sedasyon, özellikle de diş hekimi korkusu olanlara uygulanıyor. Dişçi fobisi, ağız veya dişlere yönelik bir tedavinin veya operasyonun sekteye uğramasına yol açabilen önemli bir durumdur.

Tedavilerin zamanında gerçekleştirilmesi, ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle fobisi olan bireyler kanal tedavisi, diş çekimi ve implant yerleştirme gibi uygulamalardan önce uyutulabilir.

Derin sedasyon nedir? Bilinçsiz sedasyon olarak da bilinir. Hasta, bilinci kapalı bir şekilde uyutulur. Dış dünyadan habersizdir ve herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Peki ameliyatta uyutma nedir? Hastanın ameliyattan önce, anestezik ilaçlarla kontrollü olarak uyutulması durumudur. İlaçların dozu ayarlanarak hasta derin veya hafif bir şekilde uyutulabilir.

Sedasyon yorumları nasıl? Sedasyon, faydalarından ötürü tıbbın vazgeçilmez alanlarından biri haline gelmiştir. Sedasyondan sonra hastalar genellikle acı hissetmediklerini, rahatladıklarını ve sakinleştiklerini bildirmektedir.

Bilinçli Sedasyon Nedir?

Bilinçsiz (derin) sedasyon yöntemi hastanın tümüyle uyutulması ve dış dünya ile irtibatının kesilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bilinçli sedasyon ise hastanın hafifçe uyutulması işlemidir. Bu esnada bilinç açıktır. Hasta, kendisine yöneltilen soruları yanıtlayabilir ve doktorla iletişime geçebilir. Derin sedasyon uygulamasına kıyasla daha hafif ilaçlar kullanılır. Kişi, etrafında olup bitenleri duyabilir ve anlayabilir.

  • Hastanın bilinci açıktır ancak ağrı veya acı hissetmez.
  • Kişiye sadece acı hissetmeyeceği seviyede ilaç verilir.
  • Gerçekleştirilen tedavilerin daha konforlu olmasını sağlar.
  • Hasta sedasyondan sonra gündelik yaşantısına dönebilir, ancak dikkat gerektiren işlerden kısa bir süre uzak durması tavsiye edilir.

Sedasyon ve anestezi farkı nedir? Genel anestezide hasta hiçbir uyarana cevap veremeyecek şekilde, bilinçsiz olarak uyumaktadır. Üstelik bu esnada hasta kendi kendine soluk alıp verememektedir. Bu nedenle kişi entübe edilerek solunum desteği sağlanmaktadır. Ancak bilinçsiz sedasyonda dahi hasta kendi başına soluk alıp verebilir. Yani solunum baskılanmaz.

Sedasyon İşlemi Nasıl Olur?

Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.

Sedasyon riskleri nelerdir? Sedasyon, hekim kararıyla ve anestezi uzmanının müdahalesiyle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla sedasyon işlemi riskli değildir. Özellikle de genel anestezi ile kıyaslandığında çok daha güvenli ve fonksiyonel bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.

Bazı hastalarda sedasyon sonrasında kontrol altına alınabilen küçük yan etkiler gözlenebilmektedir. Bunlar arasında halsizlik, baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü bulunmaktadır. Peki sedasyon zararları nelerdir? Güvenilir bir uygulamadır ve zararlı değildir. Aksine faydaları ön plandadır, bu nedenle tıp alanında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Sedasyon Kimlere Yapılır?

Sedasyon uygulaması, oldukça geniş ölçekteki bir hasta grubunu kapsayabilen güvenilir bir işlemdir. Çoğu zaman lokal anestezi ile beraber uygulanmaktadır. Uyandığında tedavi esnasındaki işlemleri hatırlamayan hasta hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda çok daha rahat bir tedavi süreci geçirmiş olur.

Uyutulan hastanın yaşamsal faaliyetleri takip edilir. Sedasyon her hasta için uygun olmayabilir. Bu konudaki son kararı hekiminiz verecektir. Uyutma işlemi aşağıdaki durumlarda uygulanabilmektedir.

  • Diş hekimi fobisi varlığında,
  • Kolonoskopi ve endoskopik bazı işlemlerde,
  • Ortognatik ameliyat gibi cerrahi müdahalelerde,
  • Geniş kapsamlı bazı ameliyatlarda,
  • Diş hekimliğinde gömülü diş çekimi gibi operasyonlarda.
  • Vücudu istemsiz olarak kasılan hastalarda sağlıklı bir tıbbi müdahale için.

Sedatif ilaçlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna uygun olarak verilmektedir. Bazı işlemler için hafif veya minimal sedasyon yeterli olmaktadır. Özellikle de kaygı ve panik gibi durumların kontrol edilebilmesi için uygulanmaktadır. Genellikle diş hekimi korkusu, iğne fobisi gibi durumlarda ve kolonoskopi gibi işlemlere yardımcı olarak uygulanmaktadır.

Sedasyon işlemi uzman bir ekip tarafından uygulandığı taktirde hastaya herhangi bir zarar vermemektedir.

Sedasyon, diş tedavileri esnasında hastanın hissedebileceği ağrı ve sızıların hissedilmemesi, ciddi dental fobisi için, çoklu tedavilerin tek seansta bitirilmesi amacıyla uygulanan bir uyutma yöntemidir

Genel olarak sedasyon uygulaması tedaviden kıs bir süre sonra sona erdirilir. Yarım saatten sonra hasta herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder.

Sedasyon sonrası oluşabilen yan etkiler şunlardır; kalp hızında artma veya azalma, ritim bozukluğu, kan basıncında artma veya azalmadır. Fakat bu yan etkiler uzman bir ekip kontrolünde hızlı ve kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir durumlar olup, genel anesteziye göre karşılaşma şansı daha düşüktür.

Sedasyon anestezi de anestezi doktoru tarafından hastaya yüksek dozda sakinleştirici verilir. Bu sayede hasta herhangi bir acı hissetmez.