Kuron Boyu Uzatma
Kuron Boyu Uzatma

Kuron Boyu Uzatma

Kuron boyu uzatma dişeti gülüşü ya da gummy smile olarak bilinen, estetik olmayan gülüşü düzeltmek için kullanılan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Bu durum, diş eti dokusunun fazla uzun olması sonucu dişlerin kısa görünmesine neden olur. Ayrıca dişlerin kendi yapısal olarak kısa olmasından da kaynaklanabilir.

Kuron boyu uzatma işlemi genellikle kozmetik amaçlar için gerçekleştirilir. Bir periodontal cerrahi olarak ifade edilebilir. Herhangi bir ekstra restoratif tedavi prosedürüne ihtiyaç duymaksızın kuron boyunu uzatabilir. Bazı hastalarda ek işlemlere de ihtiyaç duyulabilir. Yazımızı okuyarak bu prosedürün ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.

Kuron Boyu Uzatma Nedir?

Kuron boyu uzatma, gülümseme sırasında diş eti dokusu 3 mm’den daha fazla görünen kişilere uygulanabilir. Temel amaç, görünür diş miktarını arttırmaktır. Pembe estetik olarak da tabir edilebilir. Halk arasında diş boyu uzatma ya da diş uzatma olarak da bilinen bu prosedür, farklı amaçlara yönelik olarak gerçekleştirilebilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Gülüş estetiği kapsamında daha hoş ve etkileyici bir gülümsemeye kavuşmak için.
  • Diş eti çizgisinin iç tarafında kalan dişi ortaya çıkarmak.
  • Köprü gibi tedavi yöntemlerine başvurmadan diş yapısını daha fazla kullanmak.

Diş hekimi, bu işlem sırasında ağız ve diş sağlığını korumak adına diş eti dokusunu mümkün olduğunca korumaya gayret edecektir.

Diş boyu uzatma işlemi herkes için uygun olmayabilir. Estetik amaçlarla bu prosedürü gerçekleştirmek isteyenlerin diş hekimleriyle konuşmaları tavsiye edilir.

Diş Boyu Uzatma Nasıl Yapılır?

Diş uzatma işlemi için karar vermeden önce gülüş detaylıca değerlendirilmelidir. Fotoğraf ile de desteklendiğinde kişinin beklentisi ve imkanlar daha net görülmüş olur. Operasyon sırasında yapılan en temel işlem, fazla diş eti dokusunun çıkarılmasıdır. Bazı durumlarda diş hekiminin dişi daha fazla ortaya çıkarabilmesi için bazı ek işlemler gerçekleştirmesi gerekir. Bunlar şöyledir:

  • Gingivektomi
  • Gingivoplasti
  • Flep cerrahisi
  • Cerrahi ekstrüzyon

Bu işlemlerden hangisinin diş boyu uzatma için uygun olduğunu belirleyen çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler;

  • Hastanın estetik kaygıları
  • Dişin kök uzunluğu
  • Kemik kaybı olup olmaması
  • Genel ağız yapısı ve dişlerin konumlanışı
  • Dolgu ya da kaplamaya ihtiyaç olup olmaması

Kuron Boyu Uzatma Teknikleri Nelerdir?

Gingivektomi

Gingivektomi, diş boyu uzatma teknikleri arasında en yaygın olandır. Duruma göre neşter, lazer ya da elektrokoter kullanılarak fazla diş eti dokusunun alınmasını içerir. Bu işlem sırasında hasta lokal anestezi etkisi altında olacağı için acı ya da ağrı hissetmez.

Lazer teknolojisiyle yapılan işlemler daha az ağrılı olmakta ve hastaların iyileşme süreci hızlanmaktadır.

Flep Cerrahisi

Bir doku flebi oluşturmak için diş etlerinde kesi yapılmasını içerir. Daha sonra, dişin ne kadarının açığa çıkarılacağına bağlı olarak ekstra doku ve flep kaldırılır. Son aşamada, kapak dişin köküne doğru yeniden konumlandırılır ve dikişle sabitlenir. Bu operasyon sonrasında pansuman ve bandaja ihtiyaç duyulabilir. Gerekiyorsa bir miktar kemik kaldırılması da mümkündür.

Cerrahi Ekstrüzyon

Bu yöntem, bir dişin diş eti atında kırıldığında uygulanır. Dişin, diş eti çizgisinde istenilen yere hareket ettirilmesini içerir. Hareket ettirildikten sonra dişin sabitlenmesi için dikiş kullanılabilir. Diş hekimi, dişi çevredeki dişlere tutturmak için tel kullanmayı da tercih edebilir.

Diş Uzatma Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

İyileşme süreci hangi prosedürün uygulandığına göre değişkenlik gösterebilir. Bu konuda diş hekiminin ayrıntılı talimatları takip edilmelidir. İlk birkaç gün içerisinde şişlik ve kanama meydana gelebilir. Ağrıya ve şişmeye karşı soğuk kompres uygulanabilir.

İyileşme sürecinde sert yiyeceklerden kaçınmak ve yemeklerden sonra ağzı suyla çalkalamak gerekebilir. Diş hekimi, duruma göre ağız yıkama suyu reçete edebilir.

Gülüş Tasarımı ve Kuron Boyu Uzatma

Gülüş estetiği ve pembe estetik için bu yöntemlere sıklıkla başvurulmaktadır. Yerine göre asimetrik diş eti seviyeleri için de tercih edilebilir. Bu yüzden gülüş tasarımında önemi yüksektir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler