Diş kaplama çeşitleri, gülüş tasarımında sıklıkla tercih edilen yöntemleri biraz daha yakından tanıyalım. Dişlerin bazı veya tüm yüzeylerinin; hem fonksiyonel hem estetik olarak doğal hallerine en yakın şekilde kaplanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen tedavilerin tamamını kapsar. Son dönemlerde, estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en popüler olan uygulamalardır. Eskiden sıklıkla metal destekli porselen kaplamalar kullanılmaktaydı. Gelişen teknolojiler sayesinde çok daha estetik ve fonksiyonel olan yeni kaplama çeşitleri geliştirildi.
Diş kaplama çeşitleri arasında porselen, zirkonyum, laminate veneer, empress ve monolitik kaplama sayılabilir. Bu yöntemler, farklı rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılabilirler. Fakat genellikle diş aralıklarının fazla olması, dişlerin istenmeyen renklerle görünümünün bozulması, dişlerde şekilsizlik ya da eğrilik gibi durumların ortadan kaldırılması için kullanılırlar. Aynı zamanda ciddi diş kırıklarında bile eğer sağlam bir diş kökü varsa, yine kaplama ile tedavi sağlanabilir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
En sık uygulanan diş kaplama çeşitleri arasında aşağıdaki tedavi yöntemleri sayılabilir:
- Zirkonyum kaplama
- Laminate veneer (Yaprak porselen, ½ Kaplama, ¼ Kaplama)
- Empress (Full porselen, Tam Seramik) diş Kaplama
Hastalar, özellikle ön dişler söz konusu olduğunda estetik kaplama yöntemini tercih etmektedir. Bunun sebebi, ön dişlerde meydana gelen bozulmaların kişinin mental sağlığını ve özgüvenini doğrudan etkilemesidir. Diş kaplama tedavileriyle; kırık, çürük, renklenmiş dişlerden kurtulmayı ve temiz bir gülüşe sahip olmayı kim istemez ki!
Bu yazımızda, kaplama çeşitlerinin özelliklerini ve avantajlarını kısaca anlatacağız. Hatırlatmak gerekir ki bu yazıda anlatılanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve diş hekiminizin muayenesi yerine geçmez. Sizin için en doğru tedavi yöntemini belirleyecek olan hiş hekiminizdir.
Zirkonyum Kaplama
Bundan 30 yıl önce metal destekli porselenler daha sık kullanılıyordu. Zamanla metalin estetik ve sağlık reaksiyonlara sebep olabildiği görüldüğünde, başka materyallerin kullanılmasına yönelik araştırmalar çoğaldı. Element yapısı olarak metale çok yakın olan zirkonyumun farkı; beyaz renkli, diş rengine çok yakın renk seçeneklerinde olmasıdır. Gri metalde karşılaşılan renk yansıması problemi ve bu rengi maskelemek için yapılan kalın kaplamalar vardı. Zirkonyumda renk yansıma problemi ortadan kaldırıldı. Kaliteli bir zirkonyum güzel bir işçilikle birleştirildiğinde, doğal dişe çok yakın kaplamalar üretilebilir hale geldi.
Ağız faunasıyla tam anlamıyla uyumlu olan zirkonyum malzemesinin kullanımıyla birlikte hem alerjik reaksiyonların önüne geçildi hem de metale göre çok daha estetik bir çözüm üretilmiş oldu.
Tam seramik kaplamalar ile zirkonyumdan daha estetik sonuçlar çıkarılabilmektedir. Köprü gibi esneme direnci olmadığı için; diş eksikliği olan ve köprü planlanan alanlarda en iyi dayanak zirkonyumdur. Sıkıştırılmış, preslenmiş porselen ile tek diş uygulamaları yapılabilir.
Zirkonyum kaplama sayesinde hastalar;
- Doğal diş renginde, fark edilemeyecek kadar dişe yakın estetikte
- Hastanın metal desteklerde olduğu gibi tat alma duyusunu değiştirmeyen
- Bilgisayar destekli sistemlerde üretildiği için dişe daha uyumlu
- Metal destekli kaplamaların neden olduğu, diş eti kenarından gri renk yansıması olmayan
- Sızdırması az ve buna bağlı sıcak – soğuk hassasiyetine sebep olmayan bir protetik tedaviye kavuştular.
Laminate Veneer Kaplama
Laminate veneer uygulamaları da özellikle gülüş tasarımı kapsamında sıkça başvurulan tedavilerden biridir. Diş yüzeyinde meydana gelen sararmalara, dişlerdeki kırık veya çatlaklara karşı ideal çözümler sunan laminate veneer, iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar, porselen ya da kompozit malzemelerdir. Porselen laminate uygulamasında, laboratuvarda uzman teknisyenler tarafından hazırlanan kaplamalar dişe yerleştirilirken kompozit laminate uygulaması doğrudan ağız içerisinde ve diş hekimi tarafından uygulanmaktadır.
Laminate veneer tedavisinde; hastanın beklentisi ve malzemelerin kapasitesi iyi değerlendirilmelidir. Ufak çapraşıklık, dişler arası dar boşluklar için kompozit lamine yeterli olabilmektedir. Ancak daha geniş gülüş tasarımlarında, cam seramikler kullanılarak laboratuvarda üretilen yaprak porselenler; kıyaslanamayacak kadar başarılı sonuç verir. İndirekt olarak laboratuvarda üretilmesi, daha güzel estetik sonuç verir. Dişlerin uca doğru incelmesi, şeffaflıklar, efektler, daha detaylı ve doğal verilebilir. İstenilen renk ve formda üretilebilir. Dişlerin arasındaki bir boşluktan şikayetçiysek, gerekli diğer şartlar varsa sadece kompozitlerde çok iyi sonuç verir. Burada bahsettiğimiz ayrım, yapılacak diş sayısı ve sonuç için beklentinin doğru değerlendirilmesidir.
Empress (Full Porselen) Kaplama
Bu yöntemin uygulanabilmesi için dişin mevcut olması gerekmektedir. Dişin etrafı eşit ve oranlı bir şekilde aşındırılır ve üzerine tam seramik kaplama geçirilir. Kullanılan malzeme laminate veneer ile aynıdır, fark ise dişin arka kısmına da dahil sarılmasıdır. Yetersiz esneme direnci nedeniyle köprü restorasyonlarında genellikle tercih edilemez, kırılabilir. Ama tek diş restorasyonlarda en estetik ve en başarılı yöntem olarak sayılabilir. Zirkonyumlardan farkı, daha ince çalışılabilmesi ve diş efektlerinin daha belirgin şekilde işlenebilmesidir. 0.2 – 0.4 mm kalınlarda bile başarı ile çalışılır.
Dişlerde yapılacak en az aşındırmalar ile estetik sonuçlar elde edilebilir.
Diş Kaplama Çeşitleri ve Sundukları Avantajlar
Diş kaplamalar hastalarda güvenle kullanılabilir. Ağız ve diş sağlığı ve fonksiyonu açısından olduğu kadar etkileyici bir gülümseme için de kullanılan bu tedavilerin avantajları şöyle sıralanabilir:
- Gülüş tasarımında sıklıkla bu yöntemlere başvurulur.
- Estetik, simetri, beyaz dişler üretilebilir. Ve yaprak porselen işlemi, uygun hastalarda dişler üzerinde hiçbir aşındırma yapmadan tatbik edilebilir.
- Diş eksikliklerinde; dişler üzerine köprü veya implantlar üzerine uygulanarak, kaybedilmiş estetik ve fonksiyon geri kazanılır.
- Kırık ya da çürük, ciddi madde kaybı olan fakat kökü sağlam bir dişin kurtarılmasını sağlarlar.
- Kırılmış, aşınmış ya da çatlamış bir dişin tekrar kullanılabilmesini sağlarlar.
- Şayet ağızda dental implantlar varsa bunları örterek estetik görünümü korurlar.