Fiber Post Uygulaması Ankara

Fiber post uygulaması, kanal tedavisi yapılmış dişte; eğer sağlam duvar kalmamışsa veya yetersizse, kök kanalı içine fiber bir çubuk yerleştirilmesidir. Bu yerleştirilen çubuk ile kökten destek sağlanır ve bu desteğin üzerine sağlam bir dolgu tatbik edilir.

Fiber post uygulamasında, kök kanalı içine yapıştırılan fiber; sağlam bir üst yapı için çok başarılı ve uzun ömürlü bir çözümdür. Eski nesil postlar vida gibi yivlere sahip ve dişe sıkıştırılarak yerleştirilirdi. Bu teknikte, uzun dönemde çatlaklar ve kırıklar oluşturulduğu tespit edilmiştir. Yeni nesil postlar ise fiber ile güçlendirilmiş, dişe kimyasal ajanlar yardımı ile yapıştırılan çubuklardır.

Fiber Post Uygulaması
Fiber Post Uygulaması

Neden Fiber Post Tercih Edilmeli?

Diş minesi, dolgulara bağlayıcılığı en yüksek olan diş dokusudur. Ciddi madde kaybı olan dişlerde dolgunun bağlanacağı yüzey yetersizliği olur ve dolgu düşmesi, kırılması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Post-core, birkaç yöntem ile üretilebilmektedir; metal karışımlar ile laboratuvar ortamında üretilebildiği gibi hazır kök vidaları veya fiberler ile birlikte kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak da uygulanabilir. Core kavramı ise dişe yerleştirilen postun etrafına yapılan dolgu gibi anlatılabilir. Diş kökünden güç almayı hedefleyen fiber post dolgu, gerekirse kaplama ile madde kayıplarına bağlı oluşan diş kırılmalarının ve diş kayıplarının önüne geçilmesini sağlar.

Fiber Post Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Kemik içinde olan diş kökünün sağlam, kron kısmının harap olduğu dişlerde.
  • Dişlerde derin kron kırığı gibi hasarların olduğu durumlarda, kanal tedavisi ile kök sağlığı yerine getirildikten sonra.
  • Dolgu ile tedavisi mümkün olmayan derin çürük ya da ciddi madde kaybı olan dişlerde.
  • Eğilmiş, çok açılı dişlerden destek alınarak planlanan protez altyapısında.
  • Dişlerin açısal düzenlenmesinde. Fiber postlar tercih edilimektedir.

 

Nasıl Yapılır?

  • Fiber post uygulaması planlanan diş öncelikle iyi bir kanal tedavisine sahip olması gereklidir. Kanal tedavisi olmayan dişlerde fiber post uygulaması mümkün değildir.
  • Kanal tedavili dişte; post un yerleşeceği alan ve derinlik hazırlanır. Genellikle bu oran kök boyunun 2/3’ü olarak tarif edilmektedir.
  • Temizlenen alan detaylı bir şekilde özel solüsyonlar ile yıkanır. İzole edilir.
  • Eğer laboratuvar ortamında post hazırlanması isteniyorsa, bu aşamada ölçü alınır. Laboratuvarda buraya uygun post, kaplaması ile birlikte üretilir.
  • Eğer ağız içinde fiber post planlanıyorsa; temizlenen alana özel bağlayıcılar yardımıyla, seçilen kalınlıktaki post yerleştirilir ve sabitlenir.
  • Core kısmı yani üst dolgu hazırlanır.
  • Post, Core işlemi tamamlanmış olur. Bir sonraki kısımda kaplama planlanmışsa, ölçü alınır ve protetik aşamalar başlar.

Büyük orandaki diş yapılarını, dokularını geri kazandırmak amacıyla yapılan bu yöntemler; diş fonksiyonlarının ve estetiğinin geri kazanılmasında hem güvenli hem de son derece başarılı bir uygulamadır.

Fiber Post Uygulamasının Avantajları

Aşırı madde kaybı olan diş, sağlam fonksiyon görebilecek hale gelir. Uzun yıllarca ağızda görev yapmaya devam edebilir.

  • Fiber post ile dişin hem kök kısmından hem de eğer varsa kron kısmından destek alınarak dişin kırılma direnci arttırılır.
  • Diş kayıplarını engeller.
  • Kök sağlam ise çekim olmadan restorasyona tamamlanacağı için implant gereksinimi azalır.
  • Derin çürüklerde ve kırıklarda diş doku kaybı nedeniyle; sağlam bir fonksiyon kazandırmak mümkün hale gelir.
  • Kron kanal ağzı tıkama tamamlanmış olur ve daha kalıcı hale gelir.

Özellikle hastaların kırık dişli kişilerde, çekim yerine alternatif tedavi olur. Kron ve kaplamalara güçlü dayanaklar hazırlamış olur.

Geçmiş dönemlerde pirinç post yapılarına göre dişe kimyasal olarak yapıştırıldığı için daha başarılıdır ve diğer sıkıştırılarak tatbik edilen postların en sık karşılaşılan komplikasyonu olan diş kök çatlaklarının önüne geçilmiş olur.

Zor Bir Uygulama Mı?

Standart bir diş dolgusu işlemine göre daha detaylı bir çalışma gerektiren fiber post uygulamasında amaç sağlam bir alt yapı oluşturmak ve bu dişi daha büyük yükleri taşır hale getirmek olduğu için hassas bir tedavi sürecidir.

Gülüş Tasarımı