Diş Tartarı Temizliği

Diş tartarı, ağız ve diş bakımına özen gösterilmediğinde meydana gelen ve sıklıkla rastlanan sorunlardan bir tanesidir. Dişlerin doğal beyaz görünümünü bozmasının dışında, ağız kokusuna ve ilerleyen süreçlerde diş eti rahatsızlıklarına yol açabilen tartar problemi, diş hekimi müdahalesi gerektirir. Uzun dönemde diş kayıplarına bile neden olabilir.

Diş tartarı oluşumunun pek çok sebebi var. Diş ipi kullanmak, dişleri fırçaladıktan sonra doğru durulama yapmak ve antiseptik özelliği bulunan gargara kullanmak bu sebepleri önleyebilir. Bazı durumlarda ise bunlar yeterli olmaz. Gelin, önce tartar oluşumunun sebeplerine bakalım.

Diş Tartarı Nedir? Nasıl Oluşur?

Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, ağzınızda bakteriler vardır. Bunların bazıları ağız faunası için faydalı olan bakterilerdir, bazıları ise zararlıdır. Zararlı olan bakteriler, ağzınızda biriken gıda parçaları ve proteinlerle birleşerek diğer adı dental plak olan diş tartarı oluşumuna yol açarlar. Dental plaklar, diş etinin alt kısmına girerek diş köklerinize ve varsa dolgularınıza zarar verir. Diş minesine zarar vermemesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu sayede çürümelere ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlarsınız. Diş minesinde başlatacakları erimeler, eğer temizlenmezse ilerleyerek diş çürüklerinin temelini oluşturacaktır.

Tartarın Dişlere ve Diş Etlerine Zararları

  • Dental plaklar diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırırlar. Bu durum, genel olarak diş etlerinde boşluklar oluşmasına ve çürümelere yol açar.
  • Diş etinin dişlerle birleştiği noktada meydana gelen tartarın içerisinde bulunan bakteriler diş etlerini tahriş eder. Zamanla bu durum ağır diş eti hastalıklarına sebep olur.
  • Tartar dişlerde uzun süre kaldığında sert bir kıvam alır. Bu sert kıvam, başta dişeti iltihabı olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebep olur.
  • İleri seviye enfeksiyonlarda periodontitis adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona karşı harekete geçmesiyle bakterilere bariyer olarak oluşan diş taşı, temizlenmediği takdirde kemik ve diş eti kayıpları ile seyreder.
  • Dişeti hastalıklarının kalp ve damar hastalıklarıyla olan bağlantıları hekimlerce kanıtlanmıştır.

Bu rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız diş tartarı temizliği için kullanabileceğiniz bazı yöntemlere kulak vermenizi tavsiye ediyoruz.

Diş Tartarı Temizliği İçin İpuçları

  • Alınacak önlemlerden bir tanesi, tartar önleyici diş macunu kullanmak. Eğer diş eti probleminiz varsa diş eti bakım macunları size göredir. Florür içeren diş macunları da çürük oluşumunu engelleyerek daha verimli sonuçlar verecektir.
  • İçerisinde pirofosfat ve hidrojen peroksit bulunan diş macunlarının kullanılması, sadece dişlerini fırçalayanlara göre %29 daha az tartar oluşumu sağladığını kanıtlamıştır.
  • Yeşil çay tüketmenin ağızdaki bakterileri büyük oranda azalttığı araştırmalar sonucunda kanıtlanmış durumda. Çay tüketmek yerine, yeşil çay içeren gargaralar da tercih edilebilir.
  • Antiseptik gargara kullanmak, tartarla mücadele için iyi bir yöntem. Fakat sık sık gargara kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Piyasadaki gargaraların çoğu, ağız içerisindeki zararlı bakterilerle yararlı bakterileri aynı anda temizlemektedir. Yararlı bakterilerin temizlenmesi ağız sağlığı için iyi değildir.

Diş Hekiminizden Destek Alın

Daha kesin çözümler için diş hekiminizden profesyonel destek almanızda yarar vardır. Hatta, yukarıda saymış olduğumuz önlemlere ek olarak periyodik tartar temizliği yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Diş hekiminiz metal bir ölçekleyici aracılığıyla tartarı kazıyarak temizleyebilir. Tartar miktarı çok fazlaysa daha derin bir temizlik planlayabilir. Duruma göre, dişeti içerisinde oluşmuş olan cepçiklerin içerisindeki bakterileri temizlemek için lazer teknolojisi de kullanabilir.

Rutin diş hekimi kontrollerinde yapılabilecek diş temizliği işlemi, ortalama yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Bu kontrollerde gerek görülürse alınacak röntgenler ile diş ve kök sağlığı, diş eti sağlığı detaylı olarak değerlendirilir. Uzun dönemde karşımıza çıkma olasılığı yüksek problemler elimine edilmiş olur.

Gülüş Tasarımı