Diş Protezi
Diş Protezi

Diş Protezi

Diş protezi ağızda eksik diş ya da doku olduğunda tercih edilebilen bir araçtır. Ağızda ne kadar diş eksiği olduğuna göre tam ve kısmi protezler kullanılabildiği gibi yeni nesil diş protezleri olarak tabir edebileceğimiz dental implantlar da bu amaçla kullanılabilirler. Yeni nesil protezlerde amaç; yapılan protezin sabit olması ve konforlu beslenme, estetik oluşturmasıdır.

Diş protezi çıkarılabilir olan tipleri, bir çok özelliğiyle uzun süre hastalara cazip gelmiş ve yaygın olarak uygulanmıştır. Günümüzde hala kullanımına rastlanılsa da yerini büyük oranda implantlara bırakmış durumdadır. İmplant destekli protezler, hareketli protezlerin bir çok negatif özelliğini ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle tam hareketli protezlerin yapılması her geçen gün azalmaktadır. Bu yazımızda hem eski tip protezlerden hem de yeni nesil implantlardan bahsedeceğiz.

Diş Protezi Tipleri Nelerdir?

Diş Protezi
Diş Protezi

Diş protezi genelde üç şekilde uygulanır. Bunlar hareketli, yarı hareketli, sabit protezlerdir.

  • Tam protezler (hareketli) üç farklı şekilde uygulanabilir:
  • Geleneksel protezler: Geleneksel protezler, çoğumuzun yaşlı insanların ağzında gördüğü standart protezlerdir. Dişlerin tamamı alındıktan sonraki 8. ya da 12. haftada uygulanabilirler.
  • Geçici protezler: Adından da anlaşılacağı üzere geçici protezler dişler alındıktan hemen sonra uygulanırlar. Geleneksel protezler uygulanana kadar geçici bir çözüm olarak tercih edilirler. Bunun sebebi, dişler alındıktan sonra diş etlerinde bazı değişimler meydana gelmesi ve bu hemen takılan protezlerin uyum sürecinde sürekli ayarlamalara ihtiyaç duymasıdır.
  • Kısmi protezler: Ağızda sağlam dişler bulunduğunda uygulanırlar. Diş eti rengindeki plastik-akrilik bir tabana bağlı olan ve metal çerçeveyle desteklenen yapılardır. Üst veya alt çeneye uygulanabilirler. Kısmi protezler sadece eksik dişin yerini doldurmaz, aynı zamanda diğer dişlerin pozisyon değiştirerek çene yapısında bozukluklar meydana gelmesini engeller. Yani yer tutucu olarak da fonksiyon görmektedir.
  • Yarı hareketli protezler: İmplant destekli fakat tam sabit olmayan protez türüdür. Hassas tutuculu protezler olarak da adlandırılır. En sık uygulanan türü; 2 – 4 adet implant üzerine locater bağlı protezdir. Ayrıca Barlı protezler de başarılı bir şekilde fonksiyon ve estetik oluşturmaktadır.
  • Sabit Protezler: Sağlam kök ve implantlar üzerine gelen kaplamalardır. Tek diş üzerine veya köprü olarak birkaç diş üzerine uygulanabilir. İmplantı yapay diş kökü olarak düşünürsek, yine implant üzeri de sabit protezler yapılabilir. All-on-four tekniği de bu yönteme dahildir.

İmplant Üstü Protezler

Protez Diş Yerine Ne Kullanılabilir?

Yeni nesil diş protezi olarak ifade edebileceğimiz dental implantlar, eski tip protezler yerine kullanılabilmektedir. Genelde maliyeti daha yüksek olsa da diş implantları gerçek dişe çok daha yakın bir hissiyat verirler. Amaç hareketli protezler gibi çıkmayan, oynamayan bir yapı üretmedir. Gerçek dişlerin bakımıyla aynı bakım uygulanarak uzun yıllar kullanılabilirler.

Artık implant operasyonları eskiye nazaran çok daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu yüzden hareketli protez yerine implant tercih eden hasta sayısı artıyor. Fakat her kişinin ağız yapısı implantları protezlere alternatif olarak kullanmaya elverişli olmayabilir. Bu konuda diş hekiminin tavsiyelerini almak önemlidir.

Yeni Nesil Diş Protezi
Yeni Nesil Diş Protezi

İmplant Üstü Sabit Diş Protezi Nedir?

Eski tip geleneksel protezlerin ağızda çok kolay hareket edebilmesi hastaların konforunu büyük oranda azaltmaktadır. İmplant teknolojisinin gelişmesiyle birlikte implantların üstüne zirkonyum ya da hibrit protezleri yerleştirme olanağı doğmuştur. Bu sayede hastalar hem estetik açıdan daha iyi bir sonuç elde etmeye başlamışlardır hem de daha işlevsel protezlere sahip olmuşlardır.

Yeni Nesil Diş Protezi Faydaları

  • Ağzın ve dişlerin işlevselliği artar, çiğneme ve ısırma yeteneğinde kayıp oluşmaz.
  • Doğal dişlere çok daha yakın bir görünüm elde etmeyi sağlarlar.
  • Kolay kolay yerinden oynamaz, bu sayede hastanın gündelik hayatını olumsuz yönde etkilemez.

Tam ağız diş implant restorasyonu ya da diş protezi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için diş hekiminize danışınız.

Gülüş Tasarımı ve İmplant

Gülüş Tasarımı ve İmplant
Gülüş Tasarımı ve İmplant

Özellikle ön bölge diş eksikliklerinde implant uygulamaları yapılabilmektedir. Uygulanacak implant öncesinde analizler yapılır ve kemik durumu üç boyutlu röntgenler ile değerlendirilir. Ön dişler için genellikle T-Base abutment üzerine zirkonyum dayanak vidalı sistem planlanır. Amaç doğal diş estetiğini sağlamaktır.