Diş Kanal Tedavisi Nedir
dis-kanal-tedavisi-nedir

Diş Kanal Tedavisi Nedir

Diş kanal tedavisi nedir sorusu, dişlerindeki problem nedeniyle bu işlemi yaptırmak isteyenlerin merak ettiklerindendir. Dişlerdeki ileri derece çürüklerin tedavi edilmesinde kullanılan bu yöntem, oldukça sık yapılan bir uygulamadır.

Diş kanal tedavisi nedir? Dişin iç tabakalara dek çürümesi ya da pulpa kısmına uzanan kırıklar sonucunda ortaya ciddi ağrılar çıkmaktadır. Bu ağrıları ortadan kaldırmak ve çürük kısmı temizlemek için dişin canlı dokusunun, sinirlerinin alınması işlemine kanal tedavisi denir. Bu uygulama sayesinde, ortaya çıkan çürük ve ağrının diş kaybı yaşanmadan ortadan kalkması sağlanabilir.

Diş Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Dişler mine, dentin ve pulpa adı verilen üç tabakadan oluşur. Pulpa kısmındaki kök kanalı, dişlerin canlı dokusu olarak bilinir. Dişi besleyen kan damarları ve sinirler bu bölümde yer alır. Diş çürüğü bu kısma dek ilerlediği takdirde çok ciddi ağrılar meydana gelir. Kanal tedavisi nedir? Bu ağrıların giderilmesini diş çekimi yapılmadan sağlamak üzere uygulanan tedavidir.

Kanal tedavi işlemiyle ile dişteki çürük kısım temizlenir, ardından kanallar boyunca uzanan canlı doku ortadan kaldırılır. Yalnızca çürük kısımların ortadan kaldırılması ve bölgenin restore edilmesi ise dolgu olarak adlandırılır. Peki, “dolgu mu kanal tedavisi mi?” Şöyle ki, bir dişin yalnızca dolguyla iyileşebileceği ya da kanal tedavisine gerek duyulduğu ancak hekim tarafından tespit edilebilir. Bu doğrultuda gerekli diş hekimliği uygulaması yapılır. Kanal tedavisi, dişin konumu ve durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte şu şekilde uygulanmaktadır;

  • Lokal anestezi ile bölge uyuşturulur.
  • Dişin üst kısmında bir delik açılır.
  • Dişteki sinir ve kan damarları alınır.
  • Bölge temizlenir ve şekillendirilir.
  • Diş dolgu ile kapatılır ve işlem tamamlanır.
dis-kanal-tedavisi-nedir

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi, diş kaybına dek ilerleyebilecek bir sürecin engellenmesini sağlar ve problemin çözülmesine olanak tanır. Endodonti uygulamalarının başında gelen işlem, pek çok nedene bağlı şekilde gerekebilmektedir. Diş kırıkları, çürükleri, iltihaplanmalar ve diş eti problemleri neticesinde dişte kanal tedavisi uygulamasına başvurulabilir.

Diş çürüğünde kanal tedavisi nedir? Kanal tedavileri hemen hemen tüm dişler için benzer biçimde uygulanır. Bu işlemlere en sık çürük tedavisi amacıyla başvurulur. Zira çürükler kök kısmına ilerlediğinde ciddi ağrılara yol açar, iltihaplanma meydana gelir. Bu durumların ortadan kalkması hem ağız ve diş sağlığı açısından, hem de zihinsel durum için oldukça önemlidir. Oluşan ağrı kişinin günlük yaşamını, uyku kalitesini, beslenmesini önemli derecede etkiler.

Diş kırıkları sonrasında yapılan kanal tedavileri genellikle önlem amaçlıdır. Pulpaya dek ilerleyen kırığın sonraki süreçte problem oluşturmaması için bölgedeki sinirlerin temizlenmesi gerekir. Bu uygulama en sık ön diş kanal tedavisi şeklinde yapılmaktadır. Zira ön dişlerin kırılma riski, yapısal ve çevresel nedenlerle daha fazladır.

dis-kanal-tedavisi-nedir

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi gerekliliği oluşmuş hastaların en sık sordukları sorularının başında “Bir diş kanal tedavisi ne kadar sürer?” ya da “1 diş kanal tedavisi kaç dakika sürer” vb. gelir. İşlem 45 dakika ila 1,5 saat aralığında sürebilir. İltihaplanma vb. yoksa, diş hekimi işlemi tek seans şeklinde planlayabilir.

Bu süre, hangi dişte sorun çıktığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle azı dişler, daha fazla sinir yapısına sahip olduğundan bu dişler için daha uzun bir işlem süresi gerekebilir. Ön dişlerde ise kanal işlemi kısa sürerken dişin kaplama ve restorasyonu daha uzun olabilir.

Kanal tedavi işlemi yapılacak dişte iltihaplanma söz konusuysa farklı bir prosedür uygulamaya eklenir. Kök temizliği yapıldıktan sonra bölgeye bir ilaç konulur ve iyileşme süresi boyunca kanal yapılan diş kapatılmaz. Birkaç gün sürebilen iyileşmenin ardından kanal tedavisinin son aşamalarına geçilir. Dolayısıyla kanal tedavi süresi dişin konumu, durumu vb. çerçevesinde farklılık gösterecektir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler