Diş Eti Kanaması Neden Olur?

diş eti kanaması neden olur

Diş eti kanaması neden olur? Periodontal hastalıklarda en sık görülen semptomlardan biri olan diş eti kanamaları genellikle diş fırçalama sırasında ya da yemek yerken gözlenir. Ancak bazen kendi kendini, ufak dokunmalarla bile tetiklemesi de mümkündür.

Plak kaynaklı diş eti iltihabı ve şişmenin bir sonucu olarak meydana gelse de bazen doğrudan travma, viral ya da bakteriyel nedenler, dermatozlar veya sistemik bir durum dolayısıyla da ortaya çıkabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçların periodontal dokular üzerindeki olumsuz etkileri aracılığı ile de diş eti kanamaları gözlenebilir.

Diş Eti Hastalıklarında Belirtiler

Sıklıkla karşılaşılan bir problem olarak ortaya çıkan diş eti kanaması çoğu zaman fark edilmez, dikkate alınmaz ve ihmal edilir. Buna karşın bu kanamalar önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu sorunların başında ağız ve diş eti sorunları gelir.

Ağız ve diş eti hastalıklarının belirtilerinden bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Fırçalama sırasında kanayan diş eti
  • Şişmiş diş eti
  • Diş etlerinde meydana gelen çekilme
  • Dişler ve diş etleri arasında iltihaplı akıntı
  • Dişler arası mesafenin gitgide gitgide artması
  • Ağızda kötü koku

Bütün bunların yanında periodontal hastalıklar kimi zaman hiçbir bulgu vermeden de ilerleyebilir. Bu nedenle ağız ve diş muayenesi belirli aralıklarla hiç aksatılmadan yaptırılmalıdır. Diş hekimleri tarafından rutin kontrollerin önerilmesi bu yüzdendir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Bunların yanında diş etlerindeki kanamanın bazı nedenlerine değinecek olursak;

  • Yetersiz ağız temizliği: Fırça, diş ipi ve ağız bakım suları gibi ağız bakımında önemli bir yer teşkil eden araçların hiç kullanılmaması ya da yetersiz ve düzensiz kullanımı diş eti kanamaları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olur.
  • Diş eti iltihabı: Diş eti çizgisinde (diş ve diş eti arasındaki ayrım çizgisi) biriken plaklar zaman içinde diş eti iltihabına neden olur.

Plak dişlerde biriken artık ve bakterileri tanımlar. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması plak oluşumunu ve diş çürümesini önlemekte etkilidir. Ancak dişlerin düzenli fırçalanmaması ya da diş ipi kullanılmaması diş eti çizgisindeki plak birikimini ciddi oranda tetikler. Plak temizlenmediği takdirde kanamayı daha da artıracak tartar gelişimine neden olabilir.

  • Periodontitis: Diş eti iltihabının ileri safhalarda seyretmesi ile periodontal hastalık (periodontitis) oluşur. Periodontitis hem diş etinde hem de diş etlerini birbirine bağlayan çene kemiği ve destekleyici dokularda enfeksiyon oluşumuna bağlı kayıp anlamına gelir. Periodontitis dişlerde gevşemeye ya da dişlerin düşmesine neden olabilir.
  • Vitamin eksikliği: Diş etlerinde kanamaya yol açan bir başka neden de vitamin eksikliği olabilir. Diş bakımı yeterince yapılmasına rağmen kanama önlenemiyorsa bir hekimden vücuttaki C ve K vitaminlerinin seviyesinin kontrolü istenebilir.
  • İlaç kullanımı: Antidepresan, hipertansiyon, doğum kontrol ilaçları vb. ağız sağlığını etkileyebilir. İlaçlar kullanılmaya başlandıktan sonra diş eti kanaması ya da başka birtakım yan etkiler görüldüğünde bir hekime başvurmanın gerekliliği unutulmamalıdır.
  • Stres: Stres, vücudun olumsuzluklarla baş etmesinin önündeki en önemli engellerden biri, dikkate alınması gereken bir sağlık frenidir. Yoğun stres altındaki vücudun enfeksiyonlarla savaşması oldukça güçleştiğinden, ağız ve diş eti hastalıklarına yakalanma riski de beraberinde artmaktadır. Ayrıca stres dişlerin sıkılması ve gıcırdatılmasına da neden olmaktadır. Bu da diş minelerine zarar vererek dişleri olası bir enfeksiyona karşı savunmasız hâle getirmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Var mı?

Diş etlerinde çekilme çok yaygın görülen bir durumdur. Nedenlerini incelersek en sık, diş taşı kaynaklı oluşan iltihap karşımıza çıkar. İlk olarak diş etleri sağlıklı hale getirilmelidir. Sonrasında eğer hasta bakımı da iyi ise diş eti greftleme yöntemleri ile diş eti seviyeleri düzenlenebilir. Bu tedavinin kalıcılığı için kayıp olan diş eti miktarı, tedavi sonrası kişinin ağız bakımı çok önemlidir. İyi bir bakım ile desteklenmezse, tekrar kayıp görülecektir.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Geçer?

Öncelikle diş eti problemlerinizin nedeni, ciddiyeti belirlenir ve ona göre tedavi başlar. Etken iyi belirlendikten sonra çözüme hareket edilir. Diş eti tedavileri ile birlikte kişinin ağız bakımı birbirini çok iyi desteklemelidir başarı ancak bu şekilde sağlanabilir. Çok ilerlememiş diş eti hastalıkları için rutin bir detaylı temizlik yeterli olabilir. Derin küretaj, yerine göre flap operasyonları, diş eti greftleme operasyonları gibi çeşitli tedavi metotları vardır.