Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

diş eti çekilmesi tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi, dişleri çevreleyen diş eti dokusundaki çekilme sonucu dişin açığa çıkması veya diş kökünün görünmesi problemlerinin giderilmesidir. Koruyucu bir doku olan diş etleri; diş taşları, kötü kaplamalar ya da genetik etkiler ile geriye doğru çekilebilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi için geç kalınmaması, zamanında müdahalede bulunulması ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Diş eti çekilmesi, tedavisi yapılmayan diş rahatsızlıklarından, diş taşlarının temizlenmemesinden kaynaklanabilir. Çekilme sonucu diş ile diş eti arasında boşluklar meydana gelerek çeşitli sağlık sorunlarına neden olacak bakterilerin yuvalanması için müsait bir ortam oluşmasına neden olur.

Gingivitis Nedir?

Gingivitis, diş etinde oluşan iltihaplı rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evrelerinde sadece diş etinde sorunlar yaşanır. Ancak ilerleyen aşamalarda diş etinde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Hastalık, ilk dönemlerinde röntgen ile tespit edilemeyebilir. Gingivitisin engellenmesi için en fazla 6 aylık periyotlar ile diş taşı temizliği ve lazerli dezenfeksiyon uygulamaları yapılmalıdır. Erken önlem alınması rahatsızlığın ilerlememesi açısından önemlidir.

Periodontitis (Piyore) Nedir?

Periodontitis, dişin etrafındaki kemiklerde erimeye neden olan bir diş eti rahatsızlığıdır. Hastalık sinsice ilerler ve uzun yıllara yayılır. Az rastlanan bazı belirtileri vardır, eğer zamanında önlem alınmasa kan ve lenf yoluyla bütün vücuda yayılarak etkili olabilir. Periodontitis;

  • Apselere
  • Dişlerin sallanmasına
  • Dişlerin yer değiştirmeye başlamasına
  • Dişlerin birbirinden uzaklaşmana
  • Dip kayıplarına

neden olur. Bu diş eti rahatsızlığı, lazer tedavisi, ameliyat ve hastalıklı dokuların temizlenmesi ile yapılabilir. Kişi, diş eti problemi yaşıyorsa ve ailede de böyle bir öykü varsa diş hekimine başvurmalıdır. Tedavinin ardından ağız ve diş bakımı hijyenik bir biçimde yapılırsa hastalık önlenebilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesinin bazı nedenleri vardır. Kalıtımsal etkenler, stres ve sigara kullanmak diş eti çekilmelerine yol açabilir. Diş eti çekilmeden önce müdahalede bulunmak gerekir, eğer sorun büyürse geriye dönüş zor olabilir. Diş eti rahatsızlıklarına yol açan durumlar ortaya çıkmaya başladıysa önlemler alınarak çözüm bulunur. Diş kökleri ortaya çıktıysa ve diş eti hassasiyeti arttıysa tedaviye başlanılması gerekir. Tedaviden istenen netice alınmaz ise cerrahi operasyon yapılabilir. Cerrahi operasyon yumuşak doku greftleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri

Diş taşları diş eti çekilmesinin nedenlerinden biridir. Kanama ve ağız kokusu da belirtiler arasındadır. Bütün bu belirtiler diş eti çekilmesi ile sonuçlanabilir. Diş eti çekilmesinin önlenmesi için bazı tedbirler alınmalıdır:

  • Diş taşları periyodik olarak temizlenmelidir
  • Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır
  • Sigara kullanılmamalıdır
  • Ara yüz temizliğinin yapılması gerekir

Diş Eti Tedavi Yöntemleri

Diş eti çekilmesinin tedavisinde uygulanan yöntem üç aşamalıdır. Bu aşamalar:

  • Oluşan hasarın tedavisi
  • Diş hassasiyetinin giderilmesi
  • Varsa çekilen dişlerin cerrahi olarak olması gereken noktaya getirilmesi

şeklinde gerçekleştirilir.

Diş eti çekilmesi oluşmadan önce diş bakımının iyi yapılması lazımdır. Kalıcı kayıpların oluşmaması için diş ve diş eti bakımı, ağız hijyenine özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Çarpık diş yapısı, şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi faktörler diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini arttırmaktadır. Önlem olarak başta düzenli diş fırçalama olmak üzere ağız-diş sağlığına dikkat edilmeli; periyodik olarak 6 ayda bir diş doktoruna muayene olunmalıdır.