Bu yazımızda, diş çürüğü nasıl geçer sorusunu hem medikal anlamda hem bitkisel tedavi anlamında hem de nasıl önlemler alabileceğinizle alakalı gelen soruları yanıtlayacağız. Diş çürüğü, beraberinde pek çok sağlık sorununu getirebilme potansiyeli taşıdığı için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Diş çürüğünün, Dünya’da nezleden sonra en sık rastlanan hastalıklardan biri olduğunu da hatırlatalım. Ertelendiği süreçte ise kesinlikle kendisi iyileşmeyeceği gibi ilerlemesi devam edecektir. Erken teşhisin önemi büyüktür.
Diş ağrısı, ağız kokusu, sıcak, soğuk veya şekerli maddeler tüketildiğinde hissedilen ani sızılar gibi semptomlarla tespit edilebilen diş çürüğü nasıl geçer? Elbette, en doğru teşhisi yapacak ve tedavi sürecini belirleyecek olan kişi diş hekiminizdir. Rutin kontroller çok önemlidir. Biz, yine de sözel olarak olabildiğince anlatmaya çalışacağız.
Diş Çürüğünün Sebepleri Nelerdir?
Diş çürümesinin en önemli sebebi, ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmaması ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmemesidir. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin 2013 yılında açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’de diş hekimine gitme sıklığı yılda 0,9. Kişi başına düşen diş fırçası sayısı ise 0,94. Kişi başına düşen diş macunu miktarıysa 110 gram. Avrupa standartları ve kişisel bakım için olması gereken miktarlar göz önüne alındığında, bu miktarlar çok çok düşüktür.
İstatistiklerden yola çıkarak, Türkiye’deki diş çürüğü vakalarının büyük kısmının, yetersiz ağız ve diş sağlığı bakımından kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, asitli içeceklerin sık tüketilmesi, sigara tüketimi, reflü ve yeme bozuklukları gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Diş çürükleri, dişin yüzeyinde oluşan plaklardan yayılan asitlerin diş minesine zarar vermesiyle oluşur. Dişte oyunlar oluşması sonucu, zararlı bakterilerin dişin sinir dokusuna ve köküne doğru ilerlemesi süreci başlar. Müdahale edilmezse, öncelikle kanal tedavisi, yine de ilerlemeye devam ederse dişin kaybına kadar gidebilir.
Diş Çürüğü Nasıl Geçer? Tedavileri Nelerdir?
Diş çürüğü tedavisinin en doğru yolu, diş hekiminizin uygun gördüğü tedavi yöntemini uygulamaktır. Dişlerin temizlenerek dolgu tedavisinin uygulanması en yaygın tedavi yöntemidir.
- Çürük seviyesi E1, E2, D1 seviyelerinde olduğunda, diş hekimleri dolgu yapmak yerine, hastaya ağız ve diş bakımına daha çok özen göstermesi yönünde tavsiyelerde bulunarak, çürüğün ilerlemesi durumunda dolgu yaptırmak gerekebileceğini söyleyebilir. Bu başlangıç görüntüsüdür ve dişi mine tabakası ile sınırlıdır. Temizlenebilirdir ve iyi bir bakımla ilerlemeyecektir.
- Erken aşamalardaki çürükler için, diş yüzeyine uygulanan özel bir maddeyle çürük dokuyu temizleyip, tamir edici özelliği olan jel sürülebilir. Bu kararı hekiminiz verecektir ve kontrollerde bir ilerleme görülürse, müdahale edilebilir.
Diş çürüğü seviyesi ilerlemişse dolgu yapmak zorunlu olacaktır. Yaygın olarak kullanılan üç farklı dolgu türü vardır. Bunlar:
- Kompozit Dolgu: Dişin doğal rengine uyumlu olabilen bu dolgu çeşidi, estetik açıdan daha çok tercih edilmektedir.
- Seramik Dolgu: Diş çürükleri temizlendikten sonra alınan ölçüye göre üretilen ve dişe özel adezivler ile yapıştırılan dolgu türüdür.
- Amalgam Dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımı olan bu dolgu çeşidi, dişlerde hoş olmayan bir görüntüye sebep olduğu için hastalar tarafından pek tercih edilmemektedir. Günümüzde kullanımı çok çok azalmıştır.
Bitkisel Çözümler
Tedavi süreciyle birlikte, doktorunuza da danışarak yapabileceğiniz diş çürüğü nasıl geçer bitkisel yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri, kendi macununuzu yapmaktır. Aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz. Tarifte bahsedilen yöntemin tercihi çok seyrektir ve bir çok diş hekimi tarafından, standart bakım macunları önerilir.
- 1 yemek kaşığı su
- ½ yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- ¼ yemek kaşığı nane yağı
- ½ yemek kaşığı toz klorofil
- 3 yemek kaşığı diyatomlu toprak
- ¼ yemek kaşığı kabartma tozu
Malzemelerini bir kavanoz içerisinde, diş macunu kıvamına gelene kadar karıştırın. Ortaya çıkan macunu diş fırçanıza sürün ve dişlerinizi fırçalayın. Bir ay boyunca tekrar edin.
Diş Çürüğü Kokusu Nasıl Geçer?
Diş çürüğü nasıl geçer sorusunun cevabını merak edenlerin pek çoğu, tedavi aşamasında diş çürüğü kokusu nasıl geçer sorusuna da cevap arıyor. Bunlar için de bazı çözümler mevcut.
- Günde iki kez veya her öğünden sonra dişler fırçalanmalıdır. Asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmişse, yarım saat bekledikten sonra fırçalanmalıdır.
- Diş fırçası, en fazla üç ayda bir değiştirilmelidir.
- Çürük tedavilerinde de kullanılan florür maddesini içeren diş macunları tercih edilmelidir. Flörür diş çürüğünün önlenmesinde önemli bir bileşendir.
- Zararlı bakteriler sadece dişlerin aralarında birikmez, dilde de birikir. Dış bakımı sırasında dilin fırçalanması da önem taşımaktadır.
- Düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
- Çok sık olmamakla birlikte, ağız bakım suyu kullanılabilir. Çok sık kullanıldığı durumlarda, ağız florasına zarar verebileceği akıldan çıkartılmamalıdır.
- Rutin diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.