Dijital Diş Hekimliği
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği veya diğer tabirleriyle CAD/CAM restorasyon sistemleri giderek gelişmektedir, yaygınlaşmaktadır. Trishape, Sirona markaları bilgisayar destekli sistemlerde önde gelen markalardır. Her geçen gün bilimsel ve teknik ilerlemeler sağlanmakta vebu gelişmeler dental uygulamalara da yansıtılmaktadır. Bu sistemler bilgisayar yardımıyla ölçü alma, tarama ve uygun restorasyon hizmetleri bu sayede oldukça pratik ve hatasız işlemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Yani eski nesil ölçü şekillerine ihtiyaç azalmaktadır. Dijital ağız içi görünüm, panoramik ve 3D görüntüleme sistemleri, diş ünitleri bilgisayarla birlikte kullanılan diğer ekipmanlardır. Bir seansta tüm işlemlerin tamamlanabildiği dijital hekimlik uygulamaları ile tedavileri çok daha az seansta bitirilebilmek mümkündür. Bu sistemler ile klasik sistemlere yakın, yer yer daha  estetik bir diş yapısı elde etmek de mümkündür. Dijital gülüş tasarımı uygulamalarına zemin hazırlamaktadır.

Dijital Diş Hekimliği

Teknoloji, günlük hayatımızda olduğu gibi tıbbında her alanında etkin bir şekilde kullanılıyor; hekim, hastanın konforunu artırıyor ve oldukça iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor. Diş hekimliği alanında da teknoloji pek çok yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı oldu. Özellikle hastaların tedavi sürelerinin kısaltılması ve daha verimli bir tedavinin yapılması için teknoloji çok önemli bir destektir. Teknolojik cihazlar, diş tedavilerini hem kolaylaştırdı hem de konforlu hale getirdi.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları
Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları

CAD/CAM restorasyon sistemleri CEREC ile dişin tasarlanması ve üretilmesi daha hızlı bir hal almıştır. Cihaz; ağız içi tarayıcı, bilgisayar ünitesi ve freze makinası olmak üzere üç kısımdan oluşur. CEREC ile ölçü malzemelerine ihtiyaç duyulmaksızın bir seansta porselen restorasyon yapmak mümkündür. Ağız içi, tarayıcı yardımıyla dijital ortama geçirilir, planlanan restorasyonun tasarımı yapılır ve 3D üretim başlar. Ayrıca porselen kuron ve köprü, lamina, onley ve inley türü dolgular yapmak üzere üç boyutlu optik ölçüm kamerası kullanılmaktadır.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları

CAD/CAM uygulamaları, bütün dünyada giderek yaygınlaşıyor. Artık gülüş tasarımı ve diş estetiğinde de kendine yer edinmiştir. Bu durumun en büyük nedeni tedavi sürelerinin kısalmasının yanında, teknolojinin desteğiyle milimetreden çok daha küçük hesaplamalarla kusursuz operasyon gerçekleştirilebilmesi. Dijital diş hekimliğinin pek çok avantajı bulunmaktadır.

  • Hastanın klinikte geçirdiği süre ve seans sayısı azalır. Tek seansta ve prova yapılmaksızın işlemler bitirilebilir. Unutulmamalı ki estetik gülüş garantisi hiçbir sistem ile verilemez. Fakat hatalar en aza indirilir, ideal teknik altyapı oluşturulur, hasta ve hekim yönlendirmelerine göre tedavi sonlanır.
  • Bilgisayar destekli tedavi sürecinde teknik hata oluşma ihtimali çok azdır. Ölçünün büzülmesi, bozulması sorunları ortadan kalkmıştır.
  • Bilgisayar sisteminde dizayn edilen formda üretim yapılır.
  • İmplant uygulamalarında hastaların güzel görünmeme endişesi giderilir. Dişsiz görünüm olmaksızın; Cad/Cam sistemleri ile kısa süre içinde geçiciler yapılır.
  • Ölçü almak için malzeme kullanılmadığı için bazı kişilerde önlenemeyen mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşanmaz. Konforlu seanslar gerçekleşir.
  • Cihazdaki katalog yardımıyla hasta kendisine uygun gördüğü diş tasarımını seçer.
  • İşlemler biter bitmez; geçici dişler üretilebilir.
  • Tedaviler çoğunlukla tek seansta biter. Bazı tedaviler için 3-4 gün zaman gerekebilir.
CAD/CAM Uygulama Aşamaları
CAD/CAM Uygulama Aşamaları

CAD/CAM Uygulama Aşamaları

Dijital destekli diş hekimliği uygulamalarında üç aşamalı bir süreç söz konusudur:

  1. Dijital Tarama (Ölçü Alma): Kliniğe gelen hastanın dişleri 3 boyutlu tarayıcının yardımıyla taranır, ağız ve diş yapısının sanal görüntüsü oluşturulur.
  2. Dijital Tasarım: 3 boyutlu sanal görüntü üzerinden diş tasarımı yapılır. Tasarım; dişin şekli, konturları, diş eti ile diş arasındaki uyum üzerine bilgisayar ortamında yapılır.
  3. Dijital Diş Üretimi: Tasarım işi bittikten sonra üretim safhasına geçilir. 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla diş üretimi gerçekleştirilir.

Porselen Dişler: Tasarımı ve üretimi gerçekleştirilen dişler üretilir, hastaya uygulanır ve son kontroller yapılır.

Estetik diş hekimliği uygulamalarından olan; Zirkonyum kaplamalar, Tam seramik, Emax, Empress kaplamalar, Laminate Veneer (Yaprak porselen) üretimi bu sistemler ile sağlanabilmektedir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler