porselen diş kaplama

En popüler diş hekimliği uygulamalarından biri de porselen diş kaplama işlemidir ve estetik değeri yüksek materyaller ile porselen diş kaplama çok yüksek memnuniyet oranlarına sahiptir. Dişteki kozmetik kusurların gizlenmesi için dişlerin üzerine yerleştirilen ince bir kabuk biçimindeki bu malzeme uygun hasta ve ağız yapısı söz konusu olduğunda oldukça uzun ömürlü olabilmektedir. Ağız bakımının yeterli olmadığı durumlarda; nasıl doğal dişlerin etrafında iltihaplanmalara bağlı problemler olabiliyorsa, diş kaplamalarının da etrafında problem görülür. Bu da tedavinin ömrünü direkt olarak etkileyecektir. Planlama tüm tedavilerde olduğu gibi çok önemlidir Bu yüzden detaylı bir analiz, uygun bir bakım tedavinin kalıcılığı anlamında büyük önem arz etmektedir.

Porselen diş kaplama çeşitli tiplerde yapılabilir. Genellikle ilk olarak akla, eski nesil metal destekli olan porselenler gelmektedir. Fakat estetik olarak çok daha iyi sonuç veren zirkonyum destekli porselen kapalamalar ve tam seramik kaplamalar bulunmaktadır. Detaylı bir muayene ile diş kaplama işlemi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

İlk aşamada diş hekimi tarafından hastanın görüşleri alınır. Porselen diş kaplama işlemi ile ulaşılmak istenen sonuç hastanın talepleri doğrultusunda belirlenir. Bazı durumlarda çene yapısından kaynaklanan problemler var ise sadece porselen işlemi ile bunlar çözülemeyebilir. Diş hekimi, dişlerin kaplama işlemine uygun olup olmadığına dair en doğru kararı vermek için muayene sürecini başlatır. Diş kaplama sırasında izlenecek prosedürler hakkında hasta bilgilendirilir. Gerektiğinde radyolojik tetkik (röntgen) de alınabilir. Yine gerek görülürse dijital sistemlerde veya ağız için; tedavi sonrası hal yaklaşık olarak izlenebilir.

Porselen Diş Kaplama Hazırlık Aşaması

Diş kaplama işlemi öncesi ağız içi hazırlığın tamamlanması için hekim, diş yüzeyini, kaplamada kullanılacak olan parçaların kalınlığına neredeyse eşit bir miktarda şekillendirir. Kaplama malzemesi için diş yüzeyinin uygun hâle getirilmesi sırasında lokal anestezi uygulanıp uygulanmayacağına hasta ve hekim birlikte karar verir.

Diş hekimi hastadan, diş laboratuvarına gönderilmek üzere diş modelleri alır. Tedavi sürecinde eksiklik ve hassasiyet problemlerine karşın “geçici diş” hazırlanır. Daimiler kadar çok iyi estetik sonuç vermeyen bu kaplamalar adı üzerinde geçicidir ve günü geldiğinde atılacaktır. Alınan ölçüye göre hazırlanan geçici dişler, aynı gün içerisinde hastaya teslim edilir.

Kalıcı kaplamaların bitirilmesi, diş sayısı ve provalardaki duruma göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık süreç 3-10 gün arasındadır. Prova aşamasında hasta, dişlerin dudak ve çevre dokular ile ilişkisini gözlemler, fikirlerine göre düzenlemeler yapılır.

Yapıştırma

Kaplama diş kalıcı olarak dişe yapıştırılmadan önce diş hekimi kalıbın şeklen uygunluğunu ve rengini incelemek için dişler üzerinde prova yapar. Üretilen dişin teknik ve estetik uygunluğundan emin emin olunduktan sonra bitim aşamasına geçilir. En uygun sonucu elde etmek için, gerektiğinde kaplamayı tekrar tekrar kesip şekillendirecektir. Kaplamanın rengi yine işlem sırasında revize edilip dişe uygun hâle getirilebilir.

Daha sonra diş, kaplamanın kalıcı olarak yapıştırılması öncesinde temizlenerek yabancı maddelerden arındırılır. Diş yüzeyinin kazınması sırasında pürüzlendirilmesi, yapışmanın optimum düzeyde gerçekleşmesi için gereklidir. Porselen kaplama sırasında kullanılan özel bir yapıştırıcı uygulanır ve kaplama parçası dişe yerleştirilir. Dişin üzerine düzgün bir biçimde oturtulan kaplama parçasını, yapıştırıcının kimyasal yapısındaki molekülleri harekete geçiren özel bir ışın cihazı dişe yapıştırır.

Son aşamada yapıştırma malzemesinin fazlalıkları temizlenir, ısırma provası alınır ve gerektiğinde kaplamaya son rötuşlar uygulanır. Diş hekimi, kaplamaların ağız içindeki varlığının diş etlerini nasıl etkilediğini görmek için hastaya birkaç hafta sonrasına kontrol randevusu verebilir. Bu sürede kaplamalar, dişe geçici olarak yapıştırılabilir.

Porselen Diş Kaplama Ömrü

Porselen diş kaplama işlemi uygulandıktan sonra ömrü, kişisel ağız bakımı ve rutin diş hekimi kontrolleri ile uzatılabilir. Ağız içi değişken bir yapıdır ve uygulanan tedaviler sabit kalacaktır. Muhtemelen belli bir zaman sonra değişime ihtiyaç duyulacaktır. Ancak uygun ve planlı bir bakım ile kaplamalara iyi bakılırsa ömürleri 10 ila 15 yıla kadar çıkabilir. Değişim her hasta için zorunlu olmayabilir. Porselen diş kaplama işlemi sonrasında herhangi bir değişime ihtiyaç duyulmayan hastalar da mevcuttur.

Bununla birlikte, porselen diş kaplama malzemeleri geri dönüşümlü olarak kullanılamazlar. Kaplamalara ağız içinde yer açmak için doğal dişlere bir dizi işlem yapılması gerekir. Bu işlemler sonrasında dişlerde her zaman kaplama veya kron bulundurulması gerekir.