“Gülüş tasarımı kalıcı mı?” sorusu; estetik beklentisi olan ve tedavi talep edenlerin aklındaki en büyük sorudur. Genellikle;
- Diş renk problemleri,
- Diş eti gülüşü (gummy smile),
- Diş eti problemleri,
- Dişlerin dizilimindeki çapraşıklıklar,
- Dişler arası boşluklar aralıklar,
- Ön dişlerin daha kısa olması
- Dişsel asimetri ve şekil bozukluğu gibi gülüş estetiğini bozan durumlardan şikayetçi olan kişiler; gülüş tasarımı olarak bahsettiğimiz yöntemleri talep etmektedir. Estetik diş hekimliği uygulamalarının gün geçtikçe ilerlemesi sayesinde, daha doğal ve estetik sonuçlar elde edilmektedir.
“Gülüş tasarımı kalıcı mı?” sorusunu cevaplamadan önce, gülüş tasarımı kapsamında yapılan işlemlerden kısaca bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Zira, tedavi yöntemi, pek çok farklı yöntemin bir araya gelmesiyle oluşmuş, multidisipliner bir içeriğe sahiptir. Her hasta için özel planlamalardır. Tek bir tedavi olmayan gülüş tasarımında birden fazla teknik uygulanabilmektedir. Tedavi süreçlerindeki ve fiyatlarındaki değişikliğin sebebi budur.
Gülüş Tasarımı Kalıcı mı? Hangi İşlemleri İçerir?
Tedavi yöntemleri çeşitlidir; kişiye özel planlamalardır ve farklı protokoller içerebilir. Yapılan uygulamaya göre özel bir bakım yöntemi gerektirebilir. Bu yazımızda genel olarak dikkat etmeniz gerekenleri bulabilirsiniz. Ekstra dikkat etmeniz gerekenler hakkında hekiminiz bilgilendirme yapmalıdır.
- Estetik restorasyonların başarılı bir şekilde uzun yıllar kullanılabilmesi için hekime düşen görev; maksimum detay ile çalışarak doğru protokolü uygulamaktır. Hastaya düşen görev ise; operasyon sonrası bakımdır. Yani çok iyi bir diş fırçalama, diş ipi uygulama ve yaklaşık 6 ayda bir olacak şekilde diş hekimi kontrolleridir. Dikkat edildiği takdirde tedavilerin ömrünü kesin olarak uzatmaktadır. Kontrol seanslarında hekiminizin yönlendirmeleri ile eğer varsa bir eksik veya yanlış uygulama; önüne geçilebilir. Diş temizliği işlemi ortalama yılda bir kez uygulanmaktadır. “Ömür boyu garantili diş tedavisi” tamamen hayaldir ve bu şekilde garanti verilmesi ticaridir, yanlıştır. Ömür boyu kullanım sağlanabilir fakat hekim tarafından bunun garantisi verilemez. Kişinin kendi dişinin bile ömür boyu garantisi olmadığı düşünülürse, daha da iyi anlaşılabilir.
Gülüş tasarımının ömrü şu kadar demek yanlış olsa da kronların ve köprülerin ortalama 10 yıl kullanılması beklenir. Tel ve plak tedavisinde ise daha sonra tedavinin geriye dönmemesi için plak ve lingual reteriner yapılabilir. Rutin diş hekimi kontrollerinde görülen aksaklıklar giderilir. Gülüş tasarımı fiyatı hakkında bilgi almak ve size uygun tasarımın ne olduğunu öğrenmek için hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.
İdeal olan diş sağlığı ve estetiğinin bir arada olmasıdır. Ağız ve diş sağlığına gerekli özeni gösteren insanlarında estetik beklentileri olabilir yani gülüş tasarımına ihtiyaç duyulabilir. Genetik, çevresel faktörler pek çok şekilsel ya da biçimsel bozuklukların kaynağıdır. Bu bozukluklar, ağız ve diş sağlığında daha sonra ortaya çıkabilecek problemleri tetikleyebilir ya da kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir.
Gülüş Tasarımı Hangi İşlemleri İçerir?
Kişinin çene ve yüz yapısı, dişlerinin doğal rengi, dudaklarının yapısı, cinsiyeti, ten rengi gibi etmenlere bağlı olarak uygulamalarda farklılık gösterebilen gülüş tasarımı, temel olarak şu işlemleri içerir:
- Diş beyazlatma
- Laminate Veneer (Porselen Lamine, Yaprak Porselen)
- Kompozit Lamine (Bonding, Estetik Dolgu)
- Diş Temizleme, Parlatma
- Dişlerde eksik varsa implant, köprü vb. uygulamalar yapılması
- Zirkonyum Kaplama
- Tam Seramik Kaplama (Emax, Empress)
- Gerekliyse Ortodontik tedaviler
- Çürük Dişlerin Tedavisi
- Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
- Şeffaf Plak Tedavisi
Gülüş Tasarımının Kalıcı Olması İçin Ne Yapılmalı?
Kalıcı olmak için bir diğer şart; doğru planlamadır. Bunun için ve gülüş tasarımı işlemlerinin başlatılabilmesi için belli başlı ön hazırlıklar vardır. Önce, hastanın yüz ve çene yapısını belirgin bir şekilde gösteren makinelerle fotoğrafları çekilir. Daha sonra, ağız ve çene ölçüsü alınır. Bu ön aşamalar, hastanın nasıl bir estetik görünüm istediğinin doğru anlaşılabilmesi için çok önemlidir.
- Hastanın beklentisi nedir?
- Gülüş tasarımı analizi
- Tedavi seçeneklerinin neler olduğu değerlendirilir. (Önce zarar vermeme prensibi)
- Seçilen tedavi ile elde edilecek yaklaşık sonuç hastaya gösterilir.
- Her tedaviye göre değişken olan süreç başlar.
3D modellemeler aracılığıyla önce dijital ortamda, daha sonrasında ise silikon materyal aracılığıyla örnek kalıp oluşturulur. Bu sayede hasta, uygulamaların sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını daha net görebilmiş olur. Hastanın beklentileri ve doktorun çözüm önerileri sunması yoluyla bu aşamada her şey netleşmiş olur. (Bu aşamanın adı “Mock Up” tır.) Gülüş Tasarımı Nasıl Olmalı? Yazımızda bu konudan biraz daha detaylı olarak bahsettik.
Özel Gülüş Çeşitleri
İnsanların dış görünüşleri ve özellikle yüz ifadeleri, nasıl algılandıklarıyla ilgili ipuçları taşır. Sosyal hayatın çok eski zamanlardan beri süregelen kurallarından biridir bu. Haliyle, bazı ifadeleri bazı hislerle özdeşleştirmek mümkündür. Hollywood smile olarak da bahsedilen gülüş gibi farklı kavramlarda vardır. Gülüş tasarımı uygulamalarında da dikkate alınan temel gülüş çeşitleri şöyle sıralanabilir:
- Çekici gülüş: Ön dişlerin, diğer dişlere göre daha uzun yapılmasıyla elde edilir.
- İkna edici gülüş: Diş beyazlatma işlemi daha yoğun yapılarak elde edilir. Ayrıca, daha yuvarlak bir hat ortaya çıkartılır. Pazarlama elemanı, avukat gibi meslek gruplarının tercihidir.
- Entelektüel gülüş: Dişlerin daha düz, birbirine eşit bir görünüme kavuşturulmasıyla yapılır. Kişiye olgun bir ifade katar.
- Otoriter gülüş: Kesici ön dişlerin köşeli, köpek dişlerinin daha sivri olduğu bir gülüş tasarımıdır.
- Sportif gülüş: Samimi ve içten bir gülüş isteyenler için uygulanan bu gülüş tasarımı, orta kesici dişlerin yan kesici dişlere göre biraz daha uzun hale getirilmesiyle elde edilir.