Diş Eti Morarması

Diş eti morarması, diş etlerinde görülen koyu renk değişiklikleridir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. En yaygın sebepler arasında diş etlerine gelen darbeler, kan dolaşımındaki değişiklikler, belirli ilaçların yan etkileridir. Ayrıca diş eti hastalıkları ve bazı durumlarda vitamin eksiklikleri de nedenler arasında yer alır.

Diş eti morarması fark edildiğinde öncelikle bir diş hekimine başvurmak önemlidir. Diş hekimi, morarmanın nedenini belirlemek için gerekli muayene ve tetkikleri yapar. Uygun tedavi yöntemini önerir. Eğer morarma, diş eti hastalıklarından kaynaklanıyorsa, derin temizlik gibi periodontal tedaviler gerekebilir. Eğer durum estetik kaygılardan kaynaklanıyorsa, diş eti renklendirilmesi gibi kozmetik işlemler önerilebilir.

Diş Eti Morarması Neden Olur?

İnsan vücudunda bulunan melanin pigmenti; cilde, saça ve göze rengini veren bir maddedir. Bu maddenin miktarı arttıkça saçta, tende ve gözde renk koyulaşması gözlenir. Kahverengimsi diş etlerinin sebebi de vücuttaki melanin seviyesinin artmasına bağlı olarak gerçekleşebilir. Fakat mor renk bölgedeki fazla kanlanma veya iltihap belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu açıdan bakıldığında, diş eti morarması ve diş etinde bulunan kahverengi renk farklıdır. Melanin pigmentasyonu yani kahverengi renklenmeler koyu tenli insanlarda daha sık görülebilen bir durum olabilir.

Sık görülen sebeplerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

Sigara tüketimi: Son dönemde yapılan araştırmalar açıkça göstermektedir ki sigaranın içerisinde bulunan nikotin maddesi, vücuttaki melanin seviyesini artırmaktadır. Dolayısıyla diş renk değişikliği, diş etinde morarmaya yakın kahverengi lekelere sebep olabilmektedir. Bu lekelenmeler, ağzın diğer bölgelerinde de meydana gelebilmektedir.

Bazı ilaçların kullanımı: Enfeksiyon tedavilerinde kullanılan kimi ilaçların yan etkileri arasında, ağız içinde renk değişimine sebep olmak bulunmaktadır. Diş hekiminize, kullandığınız ilaçlarla ilgili ayrıntılı bilgi vererek bu yan etkiden mustarip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Diş eti iltihabı: Diş eti iltihabının yüksek ateş, diş etlerinde ağrı ve ağız kokusu dışında bir belirtisi de diş etinin renklenmesidir. Zararlı bakterilerin çoğalmasının doğal bir sonucudur.

Bazı diğer sebepleri de şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ağız bakımının yetersiz olması
  • Sert diş fırçalama, kontrolsüz diş ipi kullanımı ve travma
  • Kürdan vb. diş etini irite eden alışkanlıklar
Diş Eti Morarması

Diş Eti Morarmasına Ne İyi Gelir?

Tedavi yöntemleri, morarmanın altında yatan sebebe bağlı olarak değişir. Öncelikle, diş hekimine başvurmak, durumun doğru bir şekilde teşhis edilmesi için atılacak ilk adımdır. Diş hekimi, ağız sağlığını değerlendirecek ve gerekli tedavi yöntemlerini belirleyecektir. Eğer morarma, diş taşı birikiminden kaynaklanıyorsa, profesyonel bir temizlik önerilebilir. Diş eti iltihabı varsa, antibiyotik tedavisi veya diğer ilaçlar reçete edilebilir. Diş eti çekilmesine bağlı morarmalar içinse, çekilmenin durdurulması ve diş eti sağlığının iyileştirilmesi amaçlanır.

Diş etlerine masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak sağlıklı diş eti dokusunun desteklenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi düzenli ağız hijyeni uygulamaları, diş eti sağlığını korumak ve olası sorunları önlemek için kritik öneme sahiptir. Sigara kullanımı, diş etlerinde renk değişikliğine ve çeşitli diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle sigarayı bırakmak, diş eti sağlığınızı iyileştirmek için atılacak önemli bir adımdır.

Diş Eti Morarması Evde Tedavi

Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren sorunlar yaşandığında en doğru çözüm diş hekimine başvurmaktır. Fakat, bazı diş eti morarmaları için evde uygulayabileceğiniz bazı adımlar şu şekildedir:

Her gün tuzlu suyla gargara yapmak
Her akşam diş etlerine zeytinyağıyla masaj yapmak
Diş etlerinde oluşan koyu lekeleri, antioksidan özellikleriyle temizleyebilen yeşil çay tüketmek
Aloe vera bitkisinden çıkarttığınız jeli, diş etlerinize masaj yaparak uygulamak
Her gün tuzlu suyla gargara yapmak
Her akşam diş etlerine zeytinyağıyla masaj yapmak
Diş etlerinde oluşan koyu lekeleri, antioksidan özellikleriyle temizleyebilen yeşil çay tüketmek
Aloe vera bitkisinden çıkarttığınız jeli, diş etlerinize masaj yaparak uygulamak
Diş Eti Morarması

Diş Eti Morarması Nasıl Geçer?

Morarma durumu genetik faktörlerle alakalı değilse, ağız diş bakımının optimal olması ve temizliğin tam olarak sağlanması gereklidir. Sorun, dişlere uygulanan dolguların ya da köprülerin ağız yapısı ile uyumlu olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda problem solüsyonlar ve pansumanlar aracılığıyla giderilebilir. Ayrıca dolgu ve kaplamalar üzerinde düzenlemeler gerekebilir.

Ağız ve diş sağlığına yeterince önem gösterilmemesinden kaynaklı renklenme söz konusuysa çürüklerin tedavisi ve sonrasında düzenli ağız ve diş bakımı yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, yeni bir tedavi yöntemi olan diş eti peelingi de uygulanabilir. Bu estetik diş hekimliği uygulamasında diş eti üzerindeki kahverengi renklenmeler ortamdan uzaklaştırılır. Renklenmenin kaynağına göre uzun süreçte tekrar edebilir veya kalıcı olarak çözülebilir.

Diş etlerindeki renklenmelere yönelik gerçekleştirilen Pembe Estetik uygulamalarına da göz atabilirsiniz. Son yıllarda pekçok kişi tarafından tercih edilen Pembe Estetik uygulaması; diş estetiği ve gülüş tasarımı uygulamalarının başında gelmektedir.

Son olarak; diş etinde morarma ve ağrı kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Erken tanı ve tedavi kişilerin sağlıklarını korumada büyük önem arz eder. Konu hakkında detaylı bilgi ve muayene Diş Hekimi Erce Beleçoğlu’na ulaşabilirsiniz.