Diş apsesi, pek çok periodontal rahatsızlıkların aksine ağrıya ve acıya neden olur. Diş eti problemleri kronik ilerleyerek geç belirti verebilmektedir. Fakat dişin pulpa kısmın yani sinirini etkileyen apseler akut dönemde ciddi ağrıya neden olacaktır. Bu yüzden de acil müdahale yapılması gerekir. Belirtileri taşıyan kişilerin, beklemeden diş hekimine başvurmaları ve gerekli tedavi sürecine başlamaları önerilir. Dişlerin kök çevrelerinde kemik kayıpları ve diş kaybına kadar giden bir süreç gelişmeden önlemler alınmalıdır.

Diş apsesi ile diş eti apsesi farklıdır. Dişlerde ya da diş etlerinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyon sebebiyle meydana gelir. Genellikle ağız ve diş hijyenine yeterli özenin gösterilmediği durumlarda ortaya çıkar. Bunun dışında, vücudun başka bir sisteminde oluşmuş rahatsızlıkların semptomu da olabilir. Diş etinin aşırı kırmızı bir renge bürünmesi, diş fırçalarken kanama gibi belirtileri vardır.

Diş Apsesi Türleri

Diş Apsesi Tedavisi
Diş Apsesi Tedavisi

Diş apsesi iki farklı şekilde meydana gelebilir. Diş hekimleri, apsenin oluştuğu bölgeye göre üç farklı apse çeşidinin olduğunu ifade eder. Bu apse türleri aşağıdaki gibidir:

  • Periapikal apse: Dişin, apeks adı verilen kök ucunda meydana gelen apse türüdür. Diş kökünün yaklaşık olarak üçte birini kaplar. Belirli büyüklüğü aştığında, diş çekimi dışında çözüm kalmayabilir. Akut ya da daha düşük yoğunluklu olabildiği gibi kronik ya da düşük seviyede de gözlenebilir. Antibiyotik kullanımı ile baskılanabilir fakat detaylı bir tedavi olmadan iyileşmeyecektir.
  • Periodontal apse: Dişlerin diş etleriyle birleştiği noktadaki ceplerde biriken artıklar ve bu artıklara bağlı oluşan plakların sebep olduğu bakteriyel oluşumlarla meydana gelen apse türüdür. Diş etlerinin, enfeksiyonun bir sonucu olarak diş yüzeyinden geri çekilmesine yol açar. Diş eti ve kemik kaybı izlenir. Semptomatik olarak neden belirlenir ve ona çözücü tedavi uygulanır.
  • Gingival apse: Diş etleri üzerinde oluşan apse türüdür. Bu apse, enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumları ifade eder. Gingivitis tablosu ile seyreder.

Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesinin belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Apse diş kökü ile ilgili olduğu için esas belirtiler kök ucundadır.
  • Isırıldığında ve bazen spontane ağrılar gelişebilir.
  • Şişlik, gece uykudan uyandıran ağrı görülebilir.
  • Dişin kök hizasında sivilce başı gibi fistül ağzı görülebilir. Bu oluşum, iltihabın aktığı yerdir.

Bu belirtilerin hepsine ya da bazılarına sahipseniz acilen bir diş hekimine danışmanız tavsiye edilir. Diş hekiminiz, sorunu tespit ettikten sonra tedavi sürecine dair sizi bilgilendirecektir. Biz yine de diş apsesi nasıl geçer, nasıl tedavi edilir bir bakalım.

Diş Apsesi Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hekimine başvurduğunuzda ilk olarak şikayetçi olduğunuz bölgenin fiziksel anlamda kontrolleri yapılır. Bu kontroller diş etinin görünümünü kapsar. Daha sora, ilgili bölgenin röntgeni çekilerek apsenin hangi seviyede olduğu açıkça belirlenir. En son aşamada ise enfeksiyonun diş içerisindeki sinire ulaşıp ulaşmadığına bakılır. Eğer apse nedeni dişin sinirine gelen bir enfeksiyon ise, dişin siniri alınarak tedavi yapılır. Bu işlemin adı kanal tedavisidir.

Diş eti apsesi tedavisi için uygulanan adımlar şöyledir:

  • Apsenin neden kaynaklandığı belirlendikten sonra ona göre tedavi yapılır.
  • Diş etlerinin sağlık olması sağlanır. Detaylı şekilde temizlenir.
  • Bazı bölgeler için küretaj diye adlandırılan derin temizlik gerekebilir.
  • Direkt ilaç vermek her zaman tercih edilmez. İltihap odağı geniş ise, anestezi etkisinde akış sağlanabilir.
  • İltihabın akıtılması gereken fakat lokal olarak mümkün olmayan durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemle diş eti ve diş kökleri, enfeksiyonun nüksetmeyeceği şekilde temizlenir.
  • Diş apseleri için ise en sık tercih edilen tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Apse, genellikle tek seansta tamamen kurutulmaya çalışılır.

Diş Apsesi Ağrısını Gidermek İçin Pratik Yöntemler

Ağız ve diş hastalıkları ciddi rahatsızlıklardır ve tedavisi diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Fakat ağrıyı hafifletmek için uygulayabileceğiniz pratik çözümler de mevcuttur. Bunlardan bazılarını paylaşalım.

  • Dişte çürüğe bağlı oyunlar oluşmuşsa bu bölgeye çok az miktarda karanfil yağına batırılmış pamuk yerleştirilebilir. Karanfil yağında bulunan öjenol maddesi ağrıyı hafifletecektir.
  • Ağzın ılık tuzlu su ile çalkalanması enfeksiyon kapmış bölgelerin temizlenmesini sağlayacaktır.
  • Evinizde nane poşet çayınız varsa soğuduktan sonra ağrıyan bölgeye bastırabilirsiniz. Ağrınızı biraz dindirebilir ama kalıcı bir çözüm değildir.
Gülüş Tasarımı ve Diş Apsesi İlişkisi

Tasarım yapılabilmesi için  diş ve dişeti apselerinin ortadan kaldırılması gerekir. Sağlıklı bir alan oluşturulmalıdır ve buna göre planlama yapılmalıdır.

Gülüş tasarımı için planlanan işlemlerde en temel, diş eti sağlığıdır. Sağlıksız bir temele inşa edilecek estetik kalıcı olmayacaktır. Estetik değerlidir fakat dişler ne kadar güzel olduğundan bağımsız olarak diş eti sağlığı daha önemlidir. Sağlıksız bir tabanda estetik uzun ömürlü olmayacaktır.