Bonding uygulaması genellikle ön dişler üzerine uygulanan; kalıtımsal estetik problemleri olan veya sonradan oluşmuş (çürümüş, dış yüzeyi soyulmuş, çatlamış ya da çeşitli şekillerde zarar görmüş) problemleri onarmak için tercih edilen bir estetik diş hekimliği yöntemidir. Aynı zamanda, dişte oluşan istenmeyen renklenmelerin çözümü için de tercih edilmektedir.
Bonding uygulaması, laboratuvarlarda üretilen ve ağız yapısına uyum sağlaması gereken kalıp kaplamaların aksine, tek seferde yapılabilir. Malzemenin doğrudan dişe bağlandığı için tedavi öncesi ya da sonrası prosedürler yoktur. Dişlerin temiz olması ve diş eti sağlığı tüm diş tedavileri gibi kompozit lamine tedavisi için de gereklidir.
Kimler Bonding Uygulaması Yaptırabilir?
Bonding uygulaması estetik diş hekimliği tedavilerinin en kısa sürede gerçekleştirilebileni, aynı zamanda da en uygun fiyatlı olanıdır. Bunun sebebi, tedavide kullanılan kompozit reçinenin, uygulamanın yapılacağı dişlere uyacak biçimde şekillendirilebilir olmasıdır. Bu amaçla uygulanan kompozitlerde daha yüksek parlaklık ve daha fazla renk seçeneği vardır. Amaç tedavide üretilen ürünün, diğer diş dokularından ayırt edilmemesidir.
Bonding diş uygulamaları genellikle diş renklenmelerinde ya da dış yüzeyi zarar görmüş dişlerde, görüntüyü iyileştirmek için kullanılır. Dişler arasında göze hoş görünmeyen boşluklar varsa, bunların tedavisinde de etkilidir. Diğer kullanım amaçları da dişlerde şekilsel bozuklukları gidermek ve dişleri daha uzun göstererek etkili bir gülüş yaratmaktır.
Bonding Diş Uygulama Prosedürü
Aslında “Bonding ne demek?” sorusunun cevabı, uygulamanın ne olduğunu da açıkça ifade etmektedir. Bonding kelimesinin anlamı “yapışma, bağlanma, yapıştırma, birleştirme” gibi kelimelerdir. İşlemin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar vardır.
- İlk olarak, diş hekimi dişin ve tedavi alanının fotoğraflarını alır.
- Orijinal rengine uygun tabaka materyallerini seçer.
- Renk seçildikten sonra, dişin dış yüzeyi çok hafif bir şekilde pürüzlendirilir. Bunun amacı yapışma işleminin daha sağlam olmasıdır.
- Daha sonra dişin yüzeyine, malzemenin yapışmasını kolaylaştıran bir sıvı sürülür.
- Diş hazır hale geldiğinde dişin orijinal rengine uygun kompozit tabakalama protokolüne göre dişe uygulanır.
- Şekil verildikten sonra ışın yardımıyla sertleştirilir.
- İyice sertleştikten sonra diş hekimi doğal diş formatına en yakın şekli sağlayana kadar detay ayarlamaları yapar. Formunu en uygun şekilde hazırlar.
- En son aşamada diş yüzeyinin, diğer dişlerle aynı parlaklığa sahip olması için parlatma işlemi gerçekleştirilir. Tüm bu uygulamaların tamamlanması tek diş için yaklaşık olarak 30-45 dakika sürmektedir.
Avantajları
- Maliyeti seramik laminelere göre veya diğer estetik kaplamalara uygundur. En ucuz kozmetik prosedürlerden biridir.
- Dişlerde aşındırma olmaksızın yapılabilir.
- İşlem sırasında anestezi gerekmeyebilir.
- Uygulamanın yapılması çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilmektedir. Kron ve ya kaplamalardaki gibi birkaç seans gerekmez.
- Tek bir randevuda birden fazla dişe uygulanabilir.
- Bir problem oluşması, kırılması ve renklenmesi durumunda telafisi kolay ve kısa sürelidir.
Dezavantajları
- Oldukça etkili ve memnun edici sonuçlar alınır fakat diğer tüm tedaviler gibi rutin kontrollerin önemi büyüktür. Kompozitin yıllık kontrollerde tekrar parlatılması gerekebilir. Diğer seramik laminelerde renklenme hiç olmadığı için bu bonding için bir dezavantaj olarak sayılabilir.
- Herkes için uygun değildir. 6 dişten fazla uygulama genellikle tercih edilmez.
- Komple gülüş tasarımı planlamalarında seramik lamineler daha kalıcı sonuç verir.
- Dişlerin uç kısımlarında 0.1 – 0.2 mm gibi kalınlıklara inilmesi malzeme dayanıklılığı, ömrü için sorun oluşturabileceği için 0.5 – 1 mm uç kalınlığı ile bitim sağlanır.
- Her kişi ayrı bir vakadır ve farklı avantaj – dezavantajlar öngörülebilir. Bu yüzden detaylı bir muayene ve analiz sonrası planlamalar daha doğru olacaktır.
Bakımı Nasıl Yapılır?
Hemen her diş hekimi uygulamasında, tedavinin ömrünü uzatabilmek için doğru bakım şarttır. Bonding tedavisinde ise bu durum biraz daha önemlidir. Doğal dişlerde kırık çatlak oluşturabilecek şeyler; aynı şekilde bonding işlemi sonucunda aynı etkiyi gösterebilir. Aynı zamanda bu istenen bir durumdur, sert kuvveti diş köküne iletmesi daha büyük problemlere neden olabilmektedir.
Tırnak yeme, iğne ısırma, kalem ısırma gibi zararlı alışkanlıklar da tedavinin ömrünü kısaltmaktadır. Bunların dışında, günde iki kez dış fırçalamak, her gün diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek gibi standart bakım işlemleri yapılmalıdır.
Unutmayın ki he tedavi yöntemi her hasta için ideal çözüm olmayabilir. Dişlerinizdeki lekelenmeler, şekil bozuklukları gibi sorunları çözmek, bu tedavinin size uygun olup olmadığını öğrenmek ve bonding fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için bu uygulamayı yapan hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.