Ortodonti Tedavisi
Ortodonti tedavisi fiyatları

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedavisi alt veya üst çenelerden birinin daha ileride olması, dişlerin doğru kapanmaması ya da bazı dişlerin duruşunun bozuk olması gibi durumlarda ihtiyaç duyulan bir tedavi yöntemidir. Genelde estetik kaygılarla yapılan müdahaleler olduğu düşünülse de ortodontik tedaviler, ileride meydana gelebilecek ciddi rahatsızlıkları önlemek için uygulanır.

Ortodonti tedavisi dişlerin ve çene yapısının standart insan anatomisine uygun şekilde düzenlenmesi amacıyla ortaya çıkmıştır.  Rutin kontroller yukarıda belirtilen şikayetlerin başlamadan, tedavisine gerek olmadan önce, hastayı bazı aşamalardan geçirmek suretiyle doğru teşhisi koymayı amaçlarlar.

Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodonti tedavileri zaman alan ve uzun sürelere yayılan tedavilerdir. Bu yüzden hasta, önce birkaç aşamadan geçirilerek tedaviye uygunluğu açısından ya da tedavi öncesi müdahale gerektiren başka rahatsızlıkları olup olmadığı açısından kontrol edilir. Ortodonti tedavisi aşamaları genelde beş aşamadan oluşmaktadır.

  • Muayene aşaması
  • Hazırlık aşaması
  • Teşhis / planlama aşaması
  • Ortodontik tedavi aşaması
  • Pekiştirme tedavisi aşaması

 

  1. Muayene Aşaması

Hemen her tedavide olduğu gibi ortodonti tedavisi uygulamalarında da ilk muayene çok önemlidir. Varsa, hastanın ağız ve çene yapısında bulunan karakteristik özellikler ya da başka ağız ve diş sağlığı problemleri bu aşamada teşhis edilir. Bu teşhis ve tespitlere dayanılarak nasıl bir tedavi süreci izleneceği hastaya ayrıntılı olarak anlatılır.

 

  1. Hazırlık Aşaması

Bu aşamada, dişler ve ağız genel olarak tedavi sürecine hazır hale getirilir. Muayene esnasında teşhis edilen durumlarla ilgili uygulamalar, bu aşama kapsamındadır. Ortodontik uygulamaların yapılabilmesi için ağız hijyeni çok önemlidir. Bu yüzden, hastada çürük diş varsa hepsi tedavi edilmelidir. Diş etleriyle ilgili bir sağlık problemi varsa, bunlar da tedavi edilmelidir. Son olarak, panoramik ve sefalometrik röntgenler çekilmeli ve alt – üst çenelerin modelleme için ölçüleri alınmalıdır.

 

  1. Teşhis / Planlama

Hazırlık aşamasıyla birlikte ortaya çıkan durumlar kontrol altına alındıktan sonra diş hekimi tedavi sürecini ve planını anlatır. Diş ve çene yapısı kişiye göre farklılık gösterdiği için uygulamalar farklılık gösterebilir. Şeffaf, metal, porselen diş teli, lingual diş teli, çene genişletici, yüz maskesi ve yer tutucu gibi pek çok farklı araç kullanılabilir.

 

  1. Ortodonti Tedavisi Aşaması

Tüm ön tedaviler yapıldıktan ve hastayla birlikte yapılan plan onaylandıktan sonra diş telleri ya da diğer tedavi aparatlarının takılması gerçekleştirilir. Bunun için iki farklı yöntem izlenir:

  • Geleneksel yöntem: Tüm braketler dişlere teker teker yapıştırılır, daha sonra ışınla sertleştirilir. Her braket yapıştırıldıktan sonra ark teli, braketlerin içerisinden geçirilir.
  • İndirekt bonding yöntemi: Hastanın uzun süreler koltukta beklemesinin önüne geçen yeni bir uygulamadır. Hazırlık aşamasında alınan ölçüler kullanılarak hastanın ağız kalıbı çıkartılır. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılmak suretiyle hazır hale getirilir. Bu haliyle dişlere transferi gerçekleştirilir ve diş teli yerleştirilmiş olur.

Tedavi süresince ayda bir kere kontrole gitmek çok önemlidir.

  1. Pekiştirme Tedavisi Aşaması

Diş telleri çıkartıldıktan sonra dişler eski konumlarına dönme eğiliminde olurlar. Bunu engellemek için pekiştirme apareyleri adı verilen araçlar kullanılır. Kemikler ve kaslar yeni konumlarına alıştırılırlar.

Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Ortodonti tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilmek için diş hekimine başvurmak en doğru yöntemdir. Bu yazıda da belirttiğimiz gibi kişinin kendine has özellikleri ve varsa diğer hastalıkları fiyat ve kapsamı doğrudan etkilemektedir.

Gülüş Tasarımı Fiyatları

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki lekeleri ve sararmaları…
Benzer İçerikler