Diş taşı temizliği sonrası diş hekiminin tavsiyeleri dikkate alınmaz ve ağız bakımı doğru şekilde yapılmazsa uygulamanın pozitif etkileri daha kısa sürebilmektedir. Bu sebeple, diş taşı temizliği yaptıranlar bu yazıyı dikkatle okumalıdır.
Diş taşı temizliği sonrası yapılacak bakım ve dikkat edilecek noktalar, diş taşı temizliğinin ağız ve diş sağlığına olumlu katkısını arttıracaktır. Özellikle diş eti hastalığı başlangıcı teşhisiyle diş hekimine müracaat eden ve derinlemesine temizlik yaptıran hastaların oldukça dikkatli davranmaları gerekir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası İçin Önemli İpuçları
Diş taşı temizliği sonrası hızlı bir iyileşme süreci yaşamak için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Hastaların büyük bir kısmı “Diş taşı temizliği acıtır mı?” diye sormakta ve uygulamadan çekinmektedir. Diş taşı temizliği %80 vakada anestezi ihtiyacı olmadan bitirilmektedir. Ayrıca ne kadar cerrahi olmayan bir çözüm olsa da bazı işlemlerde sırasında lokal anestezi uygulanabilir. Eğer anestezi uygulanmışsa, uyuşukluk etkisi tamamen geçene kadar herhangi bir yiyecek tüketilmemelidir.
- Hastaların bir diğer cevabını merak ettiği soru da “Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet ne kadar sürer?” sorusudur. Genelde bir hafta gibi bir süre içerisinde geçmesi normaldir. Bu hassasiyetin çabuk geçmesi adına bazı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar portakal ve domates gibi asitli yiyecekler; biftek gibi çiğnemesi zor besinler, fındık ve ya patlamış mısır gibi küçük parçalı atıştırmalıklardır.
- Derin küreataj işlemlerinde veya kontrol altına alınması gerekn bir enfeksiyon varsa prosedür değişebilir. Diş hekimi enfeksiyonu önlemek adına antibiyotik yazabilir. Böyle bir durumda antibiyotik düzenli olarak ve bitene kadar kullanılmalıdır.
- Gargara kullanmanızı isteyebilir.
- Temizleme işleminden sonraki ilk 24 saatten sonra dişleri 4 – 5 kez tuzlu suyla yıkamak bakterileri ve enfeksiyonu uzak tutmaya yardımcı olabilir.
- Temizliği takip eden ilk 1 haftalık süreçte çok soğuk içeceklerden de uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Diş Taşı Temizliği Zararları Var Mıdır?
Diş taşı temizliği, tamamen ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik bir işlemdir. Doğru şekilde uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Aksine dişleri ve diş etlerini muhtemel pek çok hastalığa karşı korur.
Bazı hastalar diş taşı temizliğinin basit bir kazıma işlemi olduğunu sanarak evde diş taşı temizliği işlemi yapabilecekleri yanılgısını kapılabilirler. Kalıcı hasarlara ve zararlara yol açabilecek bu eylemden kesinlikle uzak durulmalıdır. Diş hekimleri, diş minesine ve ağızdaki dokulara zarar vermeden temizlik yapabilecek eğitime ve donanıma sahiptir. Diş taşı temizliği için alanında yetkin bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Evde Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Bu soruya yanıt tereddütsüz “Evet”tir. Reçetesiz olarak satılan diş taşı sıyırıcılara pek çok yerde rastlamışsınızdır. Doğru aletleri bulsanız bile işlemi doğru şekilde yapmanız mümkün değildir. Oldukça keskin olan bu aletler diş etlerine kalıcı hasarlar verebilirler. Bunun sonucu olarak diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Ayrıca diş eti ve diğer diş dokularıyla ilgili teknik bilgi sahibi olmadığınız için işlem sırasında nasıl bir hasar verdiğinizin farkında olmayabilirsiniz. Ciddi enfeksiyonlara, diş ve doku kayıplarına sebebiyet verebilirsiniz. Diş taşının yanlışlıkla diş eti çizgisinin altına itilmesi gibi yaygın sorunlara yol açabilirsiniz.
Diş taşı temizliği bir profesyonel tarafından muayenehane ortamda gerçekleştirilmelidir. Kişiden kişiye değişen birikim süreleri olsa da ortalama yılda 1 kez temizlik her kişi için gereklidir. Burada kişinin ağız bakımı ve genel sağlık durumu da belirleyicidir. Yıllık rutin diş hekim kontrollerinde alınacak Röntgenler ile de mevcut diş sağlığı ve gereken tedaviler, başlangıç aşamasında tespit edilebilir.
Diş Taşı Temizliği ve Pembe Estetik
Pembe estetik olarak bahsettiğimiz kavram; sağlıklı ve estetik diş etleridir. En temel aşaması da düzenli diş taşı temizliğidir. İyi ağız bakımı ile de desteklendiğinde uzun ömürlü ve sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.