Dişeti Gülüşü Sebepleri

Dişeti gülüşü ya da daha çok bilinen adıyla gummy smile, gülerken diş etlerinin normalden fazla görünmesine verilen isimdir. Gülüşün bazı estetik norm ve kodlara göre belirlenmiş bir standardı vardır. Bu standarda göre gülerken kadınların diş etleri 3 ile 4 mm arasında değişen, erkeklerinse 2 ile 3 mm arasında değişen bir kısmının görünmesi gerekmektedir. Bazı kişilerde bu miktar çok az olmakta, yalnız dişlerin uç kısımları görülmekte; bazı kişilerde ise görünen diş eti miktarı, diş uzunluğundan bile fazla olmaktadır.

Dişeti gülüşü adını verdiğimiz problemi yaşayan kişilerde diş etleri, yukarıda bahsetmiş olduğumuz orana göre çok daha fazla görünür. Böyle olduğunda da dişler normalden daha uzun görünür ve oldukça rahatsız edici bir görüntüye sebebiyet verir. Sosyal hayatta rahatsızlıklara ya da bazı psikolojik sorunlara yol açabilen dişeti gülüşünün tedavisi mümkündür.

Dişeti Gülüşü Sebepleri Nelerdir?

Dişeti gülüşü, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Üst dudak kasının aşırı hareketli olması ve bunun sonucunda yukarı doğru fazla çekilmesi.
  • Üst dudağın genetik faktörlere bağlı olarak çok ince olması ve dolayısıyla diş etlerinin daha fazla görünmesine sebep olması.
  • Diş yüksekliğinin küçük olması. Bu durum diş eti rahatsızlıklarından kaynaklanabileceği gibi genetik faktörlere bağlı da olabilir.
  • Üst çenenin dikey yönde fazla büyümesi.
  • Üst çenenin dış tarafta kalan bölgesinde ortaya çıkan kemik büyümesi.
  • Diş eti hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen enfeksiyon ya da inflamasyon.
  • Bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların, diş etlerini büyütmesine neden olması.

Tedavi Yöntemleri

İki farklı tedavi yönteminden bahsetmek mümkündür. Bunlardan bir tanesi botoks aracılığıyla yapılan tedavi, diğeriyse kuron boyu uzatılarak yapılan tedavidir. Bu tedaviler için öncelikli olarak diş eti sağlığının yerinde olması istenir ve diş etlerinin nihai yerine göre planlama yapılır.

  1. Botoksla Dişeti Gülüşü Tedavisi

1980’li yıllarda kullanılmaya başlanan botoks, ilk zamanlarda nörolojik hastalıkların tedavisi için ortaya çıkmıştı. 90’lı yıllarla birlikte estetik amaçlarla kullanılmaya başlandı.

Botoks uygulamasıyla yapılan gummy smile tedavisinde üst çene bölgesindeki bazı noktalara botulinum toksin enjekte edilir. Bu işlem sırasında hastaya lokal anestezi uygulandığı için ağrı sızı meydana gelmez.

Çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilen uygulama, hastanın gündelik rutinine kesinlikle engel olmaz. 5 gün içerisinde botoks etkisini gösterir ve 15 gün sonraki kontrol itibariyle etkileyici bir gülüşe kavuşulur.

Botoks işlev olarak dudağın yukarı fazla çekilmesine neden olan kasın etkinliğini düşürür. Dudak yukarı aşırı miktarda çıkamaz ve diş eti görünürlüğü düşmüş olur.

Emziren kadınlara, hamilelere, 12 yaşın altındaki çocuklara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, hemofili hastalarına ve ALS benzeri kas hastalığı olanlara botoks önerilmez.

  1. Kuron Boyu Uzatma Operasyonu

Dişin beyaz kısmını daha çok ortaya çıkartmak için diş etinin yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Diş boyu uzatma operasyonu olarak da adlandırılan bir operasyondur. Gingivektomi ya da flep operasyonları da bu amaçla yapılmaktadır. Fazlalık oluşturan diş eti dokusu çıkarılarak ön dişlerin görünümü düzgünleştirilir. Diş etlerinin simetrik bir görünüme kavuşabilmesi için kuron boyları tekrar düzenlenir. Operasyon sırasında ya da sonrasında herhangi bir ağrı ya da sızıya yol açmaz. Kalıcı ve sağlıklı bir gülüş için sıkça başvurulan tedavilerden biridir.

Gummy Smile Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak detaylı analiz ve planlama için muayene gereklidir. İhtiyaç duyulması halinde röntgen alınabilir veya ölçüler alınarak modeller hazırlanabilir. Hassas bir işlemdir ve iyi planlaması gereklidir. Hastanın beklentileri ile elde edilebilecek sonuç kıyaslanır ve karar verilmesi halinde tedavi başlar.

Diş eti sağlığı yerine getirilerek tedavi başlanır. Gülüş tasarımı uygulamaları ile tedavi sonucunda oluşacak durum yaklaşık olarak gösterebilir. Botoks uygulaması veya diş etlerinin kalıcı yerlerine göre gingivektomi işlemi planlanabilir.