Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi dişlerin köklerinin etrafında bulunan dişeti dokusunun çekilerek zamanla dişin köklerini açığa çıkartacak seviyeye gelmesine sebep olan rahatsızlıktır. Belirtileri tespit edildikten sonra uzun süre tedavi edilmezse, dişlerin kaybına varan ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Diş etleri, kemik dokusu ile beraber dişin en büyük desteğidir.

Diş eti çekilmesi pek çok sebeple meydana gelmektedir. Bunların başında gelen sebep, hemen her ağız ve diş hastalığında olduğu gibi ağız hijyenine yeterince önem vermemektir. Bazı durumlarda, ağız hijyenine özen göstermek adına çok sık diş fırçalama sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Dişi çok sert fırçalamak gün içerisinde 4-5 kez fırçalamak diş etlerine zarar verebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Sağlıklı diş etleri, pembe bir görünüme ve dişle diş eti arasında belirli bir orana sahip olmalıdır. Diş etlerinin diş köklerini açığa çıkartacak kadar çekilmesi sonucu, dişle diş etinin arasında küçük oyuklar meydana getirir ve gülüşü olumsuz etkiler. Besin retansiyon alanı oluşur. Zamanla bu oyuklara gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin kalıntıları dolmaya başlar. Bu kalıntılar, düzenli diş bakımı yapılmadığı takdirde iltihaplanmaya sebep olur. Bir diğer deyişle, kötü bir döngü başlar ve kontrol altına alınması için ekstra özen gösterilmesi şart olur.

"<yoastmark

 

Diş eti çekilmesi neden olur sorusunun cevabı çoğaltılabilir. Daha önce gerçekleştirilmiş hatalı medikal operasyonlar da bu hastalığa sebep olabilmektedir. Özellikle yanlış yapılmış dolgular ve kaplamalar diş eti çekilmesi nedeni olabilir.

Diğer bazı nedenler şöyle sıralanabilir:

  • Diş eti iltihabına bağlı
  • Travmaya, parafonksiyonel alışkanlıklara bağlı (Piercing – iğne)
  • Yetersiz ağız hijyeni
  • Sigara
  • Yaş
  • Genetik
  • Kalsiyum eksikliği
  • Kadınların üst üste doğum yapmaları
  • 65 yaş üzerindeki bireylerin hormonal dengelerinin bozulması
  • Özellikle uykuda yapılan diş sıkma ve gıcırdatmak
  • Düzenli diş hekimi kontrolüne gitmemek
  • Yanlış implant tedavileri

Son madde, sıklıkla karşılaştığımız problemlerden birisidir. Bu konuya daha sonra tekrar değineceğiz.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri

Belirtileri şunlardır:

  • Dişler fırçalanırken kanama olması (iltihabı gösterir bu da uzun dönemde çekilmeye neden olur)
  • Diş fırçalama esnasında diş etinde oluşan ağrı
  • Gün içerisinde diş etlerinin sızlaması
  • Sıcak ve ya soğuk besinler tüketildiğinde meydana gelen sızlama
  • Diş taşı oluşumunda artış
  • Ağız kokusu.

Yukarıda ifade edilen belirtilerin biri ya da birkaçı ortaya çıktığında diş eti çekilmesi tedavisi uygulanmaya başlanmalıdır. Hastalığın erken dönemlerinde bazı önlemler alınabilmekle birlikte, her ihtimale karşı diş hekimine danışmakta fayda vardır. Alınabilecek önlemler ilk olarak ağız hijyeninin artırılması ve beslenme alışkanlıklarıyla alakalıdır. Dişler çok düzenli bir şekilde ve doğru teknik ile fırçalanmalıdır. Kalsiyum oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Sür, peynir ve yumurta gibi besinlerin yeterli düzeyde alınması gerekmektedir. Doğru teknik ile diş fırçalama ile ilgili diğer yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

"<yoastmark

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Görünür

Sağlıklı diş etleri kitabi olarak; portakal kabuğu görünümünde yani pütürlü bir yapıda, gül kurusu renginde olarak tanımlanmaktadır. İdamesi zor değildir fakat iyi bir bakım ve düzenli kontroller bunun anahtarıdır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişeti çekilmesi henüz başlangıç aşamasındaysa diş hekiminin zarar gören bölgeyi temizlemesiyle sorun çözülebilir. Ortaya çıkan diş köklerindeki plak ve tartarlar iyice temizlenir. Bu sayede bakteriler için oluşan uygun ortam engellenmiş olur. Sonrasında antibiyotik tedavisi de gerekebilmektedir. Diş etinin çekilmesi çok ileri bir safhaya geçmişse cerrahi çözüm gerekli olabilmektedir.

Pratik bazı yollarla sağlıklı bir gülüşe sahip olmak mümkündür. Diş eti çekilmesi bitkisel tedavi yöntemleriyle de gerçekleştirilebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bir tatlı kaşığı tuzu bir bardak suyla karıştırarak iyice eritin. Bu karışımla ağzınızı çalkalayın. Her gün düzenli uyguladığınızda diş eti çekilmesi gargara yaparak da önlenebilir. Oluşmuş çekilmeler geri gelmeyecektir fakat yeni çekilmelerin oluşması önlenmeye çalışılır.
  • Haftada en az iki bardak yeşil çay tüketin.
  • Haftada en az iki adet karanfil çiğneyin.
  • Aloe vera bitkisini ikiye ayırın ve içindeki jelle diş etlerinize masaj yapın. Ardından ağzınızı çalkalayın.
  • Her akşam bir çay bardağı kekik suyu kaynatıp için.

Bu bitkisel yöntemler tabi ki hekiminizin önerilerinin yerine geçmeyecektir ve esas olan düzenli kontrollerdir.

 

Yanlış İmplant Tedavileri ve Diş Eti Çekilmesi İlişkisi

Diş hekimliğinde en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi dental implantlar. Bunların sıklıkla tercih edilmesinin sebebi hem estetik hem de işlevsel açıdan verimli sonuçlar alınabilmesidir. Fakat bazı durumlarda implantlar düzgün bir şekilde yapılmaz ve diş eti çekilmesi ile sonuçlanabilir. Eğimin fazla olduğu ya da yetersiz kemik dokusuna yerleştirilmiş diş implantları buna sebep olur ve hastaların diş eti dokusunda azalma, kuronun aşırı uzun görünmesi, ağrı ve kötü bir estetik görünümle karşı karşıya kalırlar. Ekstra kemik ekleme yöntemleri ile ortamın hazırlanması ve ardından implantların yapılması daha uygun bir yöntemdir.

Diş implantı çok uzak ya da aşırı eğimle yerleştirilirse diş eti dokusunun çekilmesi kaçınılmaz bir hale gelir. Diş eti ve kemik dokularının inceliği bu süreci hızlandırır. Nihayetinde ortaya çıkan sonuç, uzun bir kuron, diş eti çekilmesi, diş etinde grimsi bir renk ve kötü bir estetiktir.

Diş Eti Çekilmesi

Dijital Gülüş Tasarımı: Kesin Çözüm

Hastanın ideal yerleştirilmiş implanta bağlı dişeti çekilmesi sorununu çözmek için estetik diş hekimliğinde çeşitli yöntemler vardır. İlk olarak doğru teşhis için; röntgen, ağzı içi, dijital teşhis araçlarının kullanılması gerekir. Isırma simülasyonu, kemik kalitesini miktarını değerlendirmek için yapılacak taramalar ve dişlerin optik taramaları sonrasında en uygun tedavi yöntemi belirlenmiş olur. Tüm bu taramaların dijital ortamda bir araya getirilmesi sonucunda diş hekimi, implantın en doğru konumunun nasıl olması gerektiğini planlar. Tomografiler de bu konuda yardımcıdır.

Yol Tarifi Alın!