Cerrahi Tedaviler

Cerrahi Tedaviler Ankara

Bu yazımızda Cerrahi Tedaviler olan apikal rezeksiyon, gömülü diş çekimi işlemlerinin hangi durumlarda yapılacağı, gömülü diş çekim ücretlerinin neye göre belirlendiği, çekim öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.

Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Ameliyatı)

Kanal tedavisi ile iyileştirilmesi mümkün olmayan patolojik oluşumların, inatçı apselerin; dişin kök ucunu da içeri alacak şekilde çıkarılmasına apikal rezeksiyon denir. Kök ucu patolojik oluşumlardan temizlenir ve başarılı bir tıkama ile enfeksiyonun tekrarlaması engellenir. Bu işlem için kök hizasında bir pencere şeklinde açıklık ve oradan hareketle patolojik dokuların küretajı yeterli olmaktadır. Apikal rezeksiyon işlem yapılacak diş sayısına göre de değişebilmekle beraber yarım saat civarında sürmektedir.

Kök Ucu Ameliyatı

Apikal Rezeksiyon Hangi Nedenlerle Yapılır?

  • Kök kanal tedavisi işlemiyle iyileştirilemeyen inatçı enfeksiyonlarda
  • Diş kökünde aşırı eğrilik varsa ve kanal tedavisi sırasında perforasyon gerçekleşmişse
  • Kanal ucundan taşkın, hatalı kanal dolgusu nedeniyle
  • Kök ucuna yakın eğe kırıkları varsa ve enfeksiyonun iyileşmesine engel oluyorsa
  • Kökleri içine alan büyük kist varlığında kanal tedavisine ek olarak
  • Kök ucu çevre dokularından biyopsi alınması planlanıyorsa

Rezeksiyon işlemi uygulanır. Kanal tedavisinin başarısızlık ihtimali de azaltılmış olur. Rezeksiyon işleminden sonra kalan kök miktarı çok kısa kalacaksa çekim planlanabilir. Lezyonun büyüklüğü dişin ağızda kalıp kalmamasını belirleyecektir.

Apikal Rezekiyon İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Hekiminizin reçete ettiği ilaçları öncesinden almalı ve bir gün önce antibiyotik kullanımına başlamalısınız.
    Apikal Rezeksiyon
  • Operasyon sırasında tok olmalısınız.
  • İşlem sonrası tampon yaklaşık yarım saat ameliyat bölgesinde tutmalısınız.
  • 1 saat kadar sonra ağrı kesici almalısınız, antibiyotik tamamen bitene kadar düzenli kullanılmalı.
  • Dudağınızın üzerinden 10 dk tut, 10 dk çek şeklinde buz uygulanmalı. Bu post operatif oluşabilecek şişliği önleyecektir.
  • Anestezi etkisi geçene kadar yemek yememelisiniz.
  • Sonraki günlerde ağız bakımının çok önemlidir. Diş fırçalamayı ihmal etmemelisiniz.
  • 7-10 gün sonrasında dikiş alınması ve kontrol amaçlı tekrar hekim kontrolünden geçmelisiniz.

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

Yaklaşık 20li yaşlarda gelişimini tamamlayan ve ağızda kendini gösteren dişler olduğu için bu adı almıştır. Diğer bir adı 3.büyük azı, 3.molar diştir. Sağlıklı bir şekilde ağızda, ark dizisi üzerinde yer alabilir. Ya da uzun süren diş iltihapları, çene arkında yer darlığı, anormal pozisyon, dişin kök şekli, çıkacağı bölge yoğun kemik tabakası, çene kemiğindeki enfeksiyonlar gibi nedenlerden dolayı ağızda kendine yer bulamayıp gömülü kalabilir.

Gömülü olarak en sık karşılaştığımız diş 20 yaş dişleridir. Pozisyonuna göre yarı gömülü, tam gömülü olarak sınıflanır. Ağız içinde hiç görünmüyorsa ve tamamen kemik içindeyse kemik retansiyonlu gömülü diş, üzerinde diş eti varsa mukoza retansiyonlu gömülü diş olarak sınıflandırılır.

Her Yirmi Yaş Dişi Çekilmeli mi?

Kesinlikle böyle bir durum yoktur. Ark içinde doğru yerini almış ve sağlıklı olduğu durumda normal dişlerden farklı olarak düşünülmez. Karşı dişi ile doğru teması varsa aktif çiğneme görevi yaparlar. Bu dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

Çekim kararı verilmesi için sebep olduğu veya neden olabileceği bir problem gerekir.

Tam gömülü olan dişlerde; ağrı durumu, dişin çene kemiği içerisine ne seviyede gömülü olduğu, gömülü dişin komşu dişe zarar verme ihtimali, kist tümör gibi patolojik yapılar, ortodonti planına göre çekim kararı verilebilir.

Ağız içinde tamamen veya bir kısmı sürmüş dişlerde ise ağız hijyeni çok önemlidir, temizlenemeyen alan oluşmasına bağlı enfeksiyon, ağrı, şişlik gelişebilir. Konum gereği temizlenmesi zor dişlerdir. Apse oluşumuna neden olmuş; çürük veya kırık 20lik dişler ertelenmeden çekilmelidir.

Gömülü Diş Ağrısı (20lik Ağrısı) Nasıl Olur?
Gömülü Diş Ağrısı (20lik Ağrısı) Nasıl Olur?

Gömülü Diş Ağrısı (20lik Ağrısı) Nasıl Olur?

Spontan ağrı ilk semptom değildir. Daha öncesinde problem için vücuda sinyaller gönderilir fakat dikkate alınmazsa, kendi kendine tetiklenen ağrı gelişmeye başlar. Daha önce çevre dokularda yanma, ufak şişlik, diş eti ağrısı görülebilir. Rutin kontrollerin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Eğer bu semptomlardan gelen uyarı dikkate alınmaz ise daha şiddetli belirtiler başlar.

Çene eklemi bölgesinde ağrı, kulakta çınlama, ağız açıklığında daralma, diğer dişlere yayılan ağrı şikayetlerinin hepsi hastalar tarafından tasvir edilmektedir. Tamamen gömülü olanlar ise son seviyeye gelene kadar gizlenebilir. Röntgenler bu aşamada en önemli dayanağımızdır.

Rutin diş hekimi kontrolleri yine bu konuda da önem taşımaktadır.

Yirmi Yaş Dişi Ağrısı Çekimsiz Geçer mi?

Böyle bir şikayetiniz varsa ilk işiniz bir diş hekimine gitmek olmalıdır.

Antibiyotik ve ağrı kesici ile ağrı baskılanabilir fakat ilk fırsatta tekrar oluşur. Çekimi planlamalı ve vakitsel uygunluğunuz olduğunda problem kaynağından kurtulmalısınız.

Eğer çekilmezse bir süre sonra antibiyotiklere de dirençli hale gelecektir. Antibiyotik kullanımı ile ilk başta iki günde rahatladığınız durum, iki kutu antibiyotik ile çözülmeyecek hale gelebilir. Bu tedaviyi ertelemek psikolojik ve bedensel sağlığınıza zarar verir.

Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?

  • Gömülü diş bölgesine lokal olarak anestezi uygulanır.
  • Operasyondan önce alınan röntgen ve üç boyutlu tomografi rehberliğinde çekime başlanır.
  • İlk olarak çekim bölgesindeki diş eti kaldırılır, dişin çıkarılmasına olanak sağlamak için o bölgeden kemik kaldırılır ve çekim yapılır.
  • Bazı durumlarda dişin tek parça halinde çıkması için kaldırılacak kemik çok fazla olacağı için; gömülü diş iki ya da üç parçaya bölünerek çıkarılır.
  • Dişin pozisyonu, sinire yakınlığı, kök sayısı gibi faktörler çekim işleminin süresini etkilemektedir.
  • Çekim sonrası diş eti iyileştirmeyi hızlandırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için dikilir. Yumuşak doku iyileşmesi yaklaşık 7 gün içinde tamamlanmış olur ve dikişler alınır.
  • Hekimin önerilerine bu süre zarfında uyulması ile rahat atlatılabilecek bir süreçtir.
  • Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, ağız hijyen ve bakımına çok özen gösterilmelidir.
  • Gömülü olmayan yirmi yaş dişlerinde genellikle bu senaryoya göre daha kolaydır. Sonrasında ilaç kullanımı gerekmeyebilir.

Yirmi Yaş dişi Ameliyatı Çok Zor mu?

Gömülü dişlerin çekimi sürmüş bir diş çekimine göre daha yorucudur. Tam kemik retansiyonlu dişlerde bir miktar kemik de kaldırıldığı için sonrası şişlik görülebilir. Buz uygulaması ve ilaçlar ile bu şikayetler de ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Ağız hijyeni ve hekim önerilerine çok dikkat edilmelidir. Daha öncesinde diş enfeksiyonu nedeniyle fazla miktarda antibiyotik kullanmış olmanız; iyileşme süresini biraz geciktirecektir. Alt üst beraber 20 yaş çekimi sık uygulanan bir yöntemdir. Hasta çekim tarafını bir süre kullanamayacaktır, bu sürede çift iyileşme ile tek seansta ili adet 20lik diş çekilebilir.

Gömülü Diş Çekimi Sırasında Ağrı Olur mu?

Lokal anestezi etkisi altında çekileceği için ağrı hissedilmez. Bölge tamamen uyuşuktur. Çok eski yıllardan kalma kötü diş çekimi tecrübesi olanlarda bu korku hat safhadadır. Ağrılı bir çekim işlemi; hekim tarafından da uygulanmaz. Diş çekiminden sonra da tavsiyeleri harfiyen yerine getirmeniz, süreci çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Yirmi Yaş Dişi Ameliyatından Sonra Neler Yapmalıyım?

  • Çekim bölgesine kanama durdurmak için koyulan tampon 30 dk süreyle ısırılmalıdır.
    Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?
    Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?
  • Bölgedeki pıhtının bozulmaması ve kopmaması için ağız çalkalama, tükürme özellikle ilk 24 saat yapılmamalıdır.
  • 10dk tut 10dk çek şeklinde buz uygulanmalıdır. Kesintisiz uygulanması yanlıştır. Buz yanığı oluşabilir.
  • Çekim sonrası ideal olan en az 5 gün sigara kullanılmamasıdır.
  • Pipet kullanılarak birşey içilmemelidir.
  • Geç ve yüksek yastıkta yatılması şişlik ihtimalini azaldır.
  • Uyuşukluk tam olarak geçene kadar yemek yenmemeli. Geçtikten sonra da fazla sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • İlaçlar düzenli kullanılmalıdır.
  • Bu bahsettiğimiz durumlara ve hekiminizin ekleyeceği başka yöntemlere harfiyen uyulmalıdır. Bunlara rağmen ameliyatı takiben ilk birkaç günden sonra ağrıda şiddetlenme gibi bir durum olursa doktorunuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Yirmilik Çekiminden Sonra Ne Zaman Sigara İçilebilir?

Fizik mantığı ile anlatalım. Sigara çekilirken vakum etkisi ile alçak basınç bölgesi oluşur ve ağız dokuları boşluğa doğru hareket eder. Sigara ve pipet ile bir şeyler içilmesi durumunda, çekim boşluğunda bulunan kan pıhtısı kopabilmektedir. Bu yüzden çekim sonrası 5 gün sigara içilmemesi önerilir. Pıhtı kopması durumunda alveolit (Dry soket) dediğimiz ağrılı süreç başlar. Ağrının geçirilmesi için hekim tarafından bölgeye ilaç yerleştirilmesi, antibiyotik kullanımına devam edilmesi gerekebilir.

Gömülü Diş Çekim Fiyatları Ne Kadar?

Gömülü dişin hangi bölgede olduğu, sinir ile mesafesi, konumu çok önemlidir. Tomografi ile üç boyutlu olarak değerlendirilerek çekim planlanır. Çıkmış 20 yaş dişlerinin çekim ücreti gömülü dişlere göre daha uygundur. Yine mukoza retansiyonlu gömülü dişler kemik retansiyonlu gömülü dişlere göre daha uygun fiyatlanır. Röntgen analiziniz olmadan çekim yapılamaz. Gömülü olmayan dişlerde çekim ücretleri 150tl civarındadır.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk Kalır mı?

Sinire yakın gömülü dişlerde yaşanabilen komplikasyonlardan birisidir. Bu tarz dişlerde işlem öncesi tomografi alınarak üç boyutlu dişin konumu tespit edilmeli ve işleme ona göre başlanmalı, hastaya bu konuda bilgi verilmelidir.

Çekim sonrası uyuşukluk hissi; iyileşme dokusunun sinire baskısından oluşabileceği gibi sinir yaralanmasından da kaynaklanabilir, bu durum geçicidir. B vitamini desteği ile kısa sürede uyuşukluk geçebilmektedir. Harabiyet oluşmuşsa, ciddiyetine göre 1 hafta ile 1 yıl arasında iyileşme sürebilir. Eğer sinirde kopma gibi bir durum varsa bu uyuşukluk kalıcıdır. İstenmeyen bir durumdur. Bu yüzden operasyon öncesi risk en aza indirilmeli, röntgen analizi detaylı yapılmalıdır.