Tam Seramik Kaplamalar

Tam Seramik Kaplamalar

Tam Seramik Kaplamalar

Tam Seramik Nedir?

Tam porselen, tam seramik, full porselen, empress, emax gibi adlar aynı şeyi temsil etmektedir. Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında Laminate Veneer, Zirkonyum uygulamaları ile birlikte en çok tercih edilen tedavi seçeneğidir.

Bu kaplamalar isimlerinde de belirtildiği gibi tek cins malzeme yani tamamen porselenden üretilir. Zirkonyum için bahsettiğimiz gibi bir altyapı tabakası yoktur. Temeli yüksek basınç ile sıkıştırılarak güçlendirilen, kristal yapılı seramik çekirdektir. Üzerine yine cam seramik yığılması ile renk geçişleri ve estetik tamamlanır.

Maksimum ışık geçirgenliği ve tamamen kristalize yapısı ile doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilen kaplamalardır. Ön bölge tek diş restorasyonları gibi renk uyumu kritik, estetik kaygı ve beklenti yüksek olan durumlarda en doğal diş kaplaması olarak tercih edilir. Transparanlık düzeyi, katman renkleri detaylı olarak seçilebilir. Eksik dişlerin olduğu durumda yeterli direnç sağlamayacakları için tercih edilmezler. Büyük azılar bölgesinde tercih edilip edilmemesi; kişinin çene ilişkisine, parafonksiyonel alışkanlıklarına ve çiğneme analizine göre değerlendirilir. Hekim ve teknisyen açısından maliyeti ve işlemin gerektirdiği hassasiyet arttığı için diğerlerine göre full porselen kaplamaların fiyatları daha yüksektir.

Empress Kaplamalar Hangi Nedenlerle Yapılır?

Empress Kaplamalar Hangi Nedenlerle Yapılır?

Hastanın ihtiyacını ve estetik beklentisini karşılamak en temel amaçtır. Genellikle gülüş tasarımı ve diş estetiği isteyen kişilerde uygulanır. Tedavi; estetiği sağlamanın yanı sıra dişin sağlığını ve fonksiyonunu da korumalıdır.

  • Diastema (Dişler arasın boşluk, ayrıklık) varlığında
  • Diş boylarının uzaması, konturlanırının düzenlenmesi istenirse
  • Minimal diş çapraşıklıklarında, pozisyon bozukluklarında
  • Diş şekil bozukluklarında, zamanla oluşan aşınmalı dişlerde
  • Beyazlatma ile sonuç alınamayan koyu renkli dişlerde
  • Gelişimsel morfoloji ve renk bozukluklarında
  • Yaprak porselen(Laminate Veneer) için yeterli bağlanma yüzeyi olmayan, çok restorasyonu olan dişlerde

Full Porselen Hangi Durumlarda Yapılmaz?

  • Diş eksikliği varsa boşluğun doldurulması, köprü yapılması için uygulanmaz
  • Yüksek okluzal yük alan azı dişlerinde, diş sıkma olan kişilerde uygulanmaz
  • Metal post veya pin destekli restorasyonu olan dişlere uygulanmaz
  • İmplant üstü kaplamalarda kullanılması için abutment’in özel işlemlerden geçirilmeli, direk abutment üzerine yapılması gibi ihtimaller, seramik kaplamanın kırılmasına neden olur. Bu durumlarda çiğneme kuvvetlerine daha dayanıklı Zirkonyum kronlar tercih edilmeli.

Full Porselen Diş Kaplama Tedavisinin Avantajları

  • Mükemmel bir renk uyumu vardır
  • Tek diş restorasyon yapacaksak en çok tercih ettiğimiz yöntemdir.
  • Üç seviye transparanlık seçeneği vardır. Alttaki dişin rengini yansıtmak isteyebilir ya da maskeleyebiliriz. Seçimler tamamen özgür ve estetiktir.
  • Dişlerden aşındırma miktarı Laminate Veneer(Yaprak Porselen)’e göre fazla fakat zirkonyum kaplamalara göre azdır.
  • Diğer kaplama çeşitlerine göre daha derinlemesine yapışır dişe daha iyi tutunur.
  • Cam kristallerinden dolayı daha parlak ve pürüzsüzdür
  • Dişeti sağlığına, ağız sağlına olumsuz bir etki yapmaz.
  • Yüz yapısına uygun gülüş tasarımı doğrultusunda ve beklentilere göre yapıldığı için hastanın özgüvenini artırır.
  • Empress yapı üzerinde artık birikimi olmaz.
  • Ağız içi tüm yumuşak ve sert dokularla uyum içinde olan full porselenler, rahatlıkla uygulanabilmektedir.
  • Zamanla renklenme yapmaz.
  • WaxUp ve MockUp uygulamaları ile ölçü alındığı seansta hızlıca geçiciler tatbik edilir, estetik kayıp geçiciler için bile telafi edilmeye çalışılır. Dişsiz dolaşmak, küçültülmüş edilmiş dişlerle dolaşmak gibi bir durum söz konusu değildir.

Tam Seramik Porselen Diş İçin Aşamalar Nelerdir?

Genellikle gülüş tasarımı hastalarında kullanıldığı için ilk olarak Gülüş analizi yapılmalı, estetik beklentiler değerlendirilmeli ve fotoğraflar alınmalıdır.

Diş ve diş eti problemleri ortadan kaldırılmalı. Tamamen sağlıklı ortamda çalışılmalıdır.

İhtiyaca göre analiz aşamasında alınan ölçülerden elde edilen wax-up, mock-up ile hastaya tedavi sonraki oluşacak durum kısmen demo edilir.

Hastanın öncelikli beklentileri, diş şekli, uzunluğu ve rengi ile ilgili düşünceleri alınır, bu demo aşaması bize fikir vermesi açısından önemlidir.

Sonrasında zirkonyumda, laminate veneerde de olduğu gibi ölçü aşamaları, provalar yapılır. Ölçü alındığı seansta geçici dişler tatbik edilir ve hastanın diş hassasiyeti ihtimali ve estetik problemleri elimine edilir. Dişlerde gerekli düzenlemeler yapılır ve kristalize yapı, uygun dişe bağlanmayı sağlayacak özel rezin yapıştırıcılar ile dişe simante edilir. Bu empress kaplamaların daha estetik olmasının nedeni altında bir taban maddesi olmamasıdır. Tamamen seramik olan yapı; diş ile çok benzer ışık kırılmaları, şeffaflık değerleri ile doğal dişlere çok yakındır.

Full Porselen Seramik Tedavi Süresi Ne Kadar?

Diş ve diş eti sağlığı tamamen sağlanmış, gülüş tasarımı analizi yapılmış olan kişilerde ölçü alınmasından itibaren 4-7 gün içerisinde (prova aşamaları dahil) bitirilebilmektedir.

Tam Seramik ve Zirkonyum Farkı Nedir?

İki seçenekte estetik diş hekimliği uygulamalarında güvenle kullandığımızı, biyolojik uyumları yüksek tedavilerdir. Sık sık tedavilerimizde kullandığımız yöntemler ile estetik değeri yüksek, doğan dişler elde edilebilmektedir. Ortak özelliği içeriklerinde estetik problem oluşturacak metal tarzı bir malzemenin olmaması ve gelişmiş sistemlerde üretilerek istenilen sonuçlara ulaşılmasıdır.

Zirkonyum kaplamalar alt yapısı açısından farklılık gösterir ve estetik dışında yüksek direnç beklentisi de varsa tercih edilir.

Yani dişsiz bir boşluğunuz varsa ve bir köprü planlanıyorsa tam seramik bir köprü yapılamaz, zirkonyum tercih edilir. Yine azı dişlerinden yüksek kuvvet ve diş sıkma eğilimi olanlarda tam seramiklerden kaçınmaktayız.

Ön bölge dişlerde, herhangi bir diş eksikliği olmaması durumunda ise Tam Seramikler tercih edilmektedir.

Bu ayrımda size en uygun tedavi planı unutmayın ki hekiminiz yapacaktır.

Kaplamanın Altındaki Diş Çürür mü?

Empress kaplamaların dişe yapışması, bütünleşme olarak da tabir edilebilir. Kristalize yapısı arasına sızan rezinler aynı şekilde dişte de ilerler ve tam bir bütünlük oluşur. İdeal şartlarda yapıldığında alttaki diş ile ilgili böyle bir durum öngörülemez. Zirkonyum kaplamalarda hatta lazer sistemi kullanılan metal destekli kaplamalarda da dişe tamamen uyumlu olduğunda alttaki diş ile ilgili bir sorun görülmez. Tabi ki bu restorasyonların iyi ağız bakımı ve düzenlik kontroller ile desteklenmesi gereklidir.

Tam Porselen Kırılır mı?

Daimi yapıştırıldıktan sonra bu yapının tek parça olarak çıkarılması mümkün değildir. İçyapısındaki tüm kristaller dişe ayrı ayrı bağlantı oluşturuyor şeklinde düşünülebilir.

Doğal dişler için tehlike oluşturacak tüm darbeler örneğin; düşüp çarpma, ani bir şekilde zeytin çekirdeğinin ısırılması, çatal, taş gibi durumlarda tüm dişler ve tüm kaplamalar gibi empress porselenler için de tehlike oluşturur ve kırılmaya yol açabilir. Restorasyonlar tek tek yapıldığı için olası böyle bir durumda, o kırılan empress in kalan parçalarının da sökülüp yeni bir diş tatbik etmek gereklidir.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Bu konuda çok detaylı ve özel teknikleri içeren bir alandır. Bu konuda Estetik Diş Hekimliği sekmesi altıdaki yazımızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Tam seramikler ile gülüş estetiği ilişkisine gelecek olursak.Tam porselen kaplamalar yine tamamen porselen içeren Laminate Veneerler ile en çok tercih ettiğimiz yöntemlerdendir. Köprü gerekiyorsa veya yüksek kuvvet bölgesi ise zirkonyum kaplamalar öne çıkmaktadır. Her hasta ayrı bir vaka, ayrı bir hikayedir.

Dişlerde konum, renk, şekil bozuklukları düzeltilebilir. Hollywood Smile kavramı ile bahsedilen oransal ayarlamalar, diş görünürlüğünü artırma işlemleri yapılabilir. Eski restorasyonlara bağlı oluşan problemler giderilebilir.

Full Porselen, Tam Seramik, Empress Diş Fiyatları

Full Porselen, Tam Seramik, Empress Diş Fiyatları

Full seramik empress diş fiyatları; uygulama yapılması planlanan diş sayısına, malzemeye, ihtiyaç duyulan diğer diş hekimliği tedavilerine göre değişir. Ankara empress diş fiyatları 2018 TDB Rehber Fiyat Tarifesi fikir verebilir. En estetik diş tedavi seçeneklerinden biri olan Empress kaplamalar, diğer kaplama türlerine göre daha maliyetlidir. Empress diş fiyatları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak bu tedavi seçeneğini uygulayan bir hekim tarafından detaylı bir analiz ve planlama gerekmektedir.

Empress Kaplama Ne Kadar Sürer?

Diş eti ve diş sağlığının tam olduğunu düşünürsek bir adet diş için ölçü alınması retraksiyon ve geçici üretilmesi dahil 30dk civarında sürmektedir. İlk seanstan sonra prova aşamaları çok daha kısa seanslar olarak devam eder. Özel yapıştırma sistemleri kullanılarak dişe simante edilir. Toplam süre 3 günden 10 güne kadar sürebilir. İşlem yapılan diş sayısı gereke süreyi artırmaktadır. Empresss yapıştırıldıktan sonra tek parça halinde çıkarılabilmesi mümkün değildir. Gerektiği taktirde parçalanarak çıkarılır. Bu işlem sırasında diş bir zarar görmez.

Tam Porselen / Empress Dişlerde Bakım Nasıl Olmalıdır?

Kendi dişlerinizden farklı düşünülmemelidir. Kesinlik iyi bir ağız bakımı, düzenli diş fırçalama; yaptığımız estetik restorasyonların ömrünü ciddi oranda artırır. Hekiminin anlattığı diş fırçalama tekniği uygulanmalıdır, bu en önemlisidir. Gerekiyorsa diş ipi ve ağız gargaraları eklenebilir. Empress özel yapıştırıcı ile sabitlendiği için dişle birleşim gösterir. Yerinden oynaması mümkün değildir.

Yol Tarifi Alın!

Bize Yazın

İletişim Formu-TR