Diş Tel Tedavisi

Diş tel tedavisi çarpık diş, kapanış bozukluğu ve ayrık diş gibi pek çok ortodontik problemi tedavi etmek amacıyla uygulanmaktadır. Altın standart bir tedavi metodu olarak uzunca bir süredir uygulanmaktadır. Bu sayede başarı oranı ve olası komplikasyonlar çok iyi bilinmektedir.

Diş tel tedavisi ne kadar sürer? Tedavinin; hangi bozukluk için uygulandığı, hangi diş teli tekniği ile gerçekleştirildiği ve ayrıca vakanın ağırlığı gibi faktörler, tedavi süresi üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle tel tedavisi herkeste aynı sürede tamamlanmamaktadır. Braket olarak da bilinen diş telleri en az 6 ay boyunca hastanın dişlerinde takılı olarak kalmalıdır. Genel tedavi süresi aralığı 1-3 yıl şeklindedir. Ortalama olarak ise 18 ay gibi bir süreden bahsedilebilir.

Diş Tel Tedavisi Fiyatları

Adım adım diş teli tedavisine giden süreçte, hastaların en çok merak ettiği konulardan biri fiyatlar olmaktadır. Diş teli kaç TL? Tel tedavisi fiyatları; uygulanacak olan diş teli tekniğine, vakanın ağırlığına, ek bir tedavi veya işlemin gerekip gerekmediğine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Güncel fiyat bilgisi için muayenehanemizle irtibata geçebilirsiniz.

Diş teli tedavisine geçmeden önce, bozukluğun net olarak tespit edilebilmesi ve vakanın ağırlığının belirlenebilmesi için panoramik film gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Ardından diş hekimi tarafından bir değerlendirme yapılır ve hastaya tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilir. Diş telinin, dişlerin iç kısmından uygulandığı versiyonu içten diş teli olarak adlandırılmakladır. Bu uygulama aynı zamanda lingual diş teli olarak bilinmektedir.

Alışılagelmiş bir şekilde koyu braketlerin kullanıldığı tel tedavisine bir başka alternatif de şeffaf diş telidir. Tedavideki etkinliği, çalışma prensibi ve tedavi süresi gibi ölçütler bakımından klasik tel uygulamasından önemli bir farkı olmayan şeffaf teller, daha estetik gülüşleri mümkün kılar. Aynı zamanda tedavinin görünürlüğünü de azaltmaya katkıda bulunur.

dis-tel-tedavisi

Devlet Diş Teli Tedavisinin Ne Kadarını Karşılıyor?

Türkiye’deki devlet hastanelerinin önemli bir kısmında ortodonti alanında uzmanlaşmış bir hekim bulunmaz. Bu nedenle ortodontik işlemler için hasta farklı muayenehanelere yönlendirilebilir. Ancak devlete bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinin pek çoğunda ortodontistler hizmet vermektedir. Bu kurumlarda yalnızca 18 yaşından küçük hastalar tedaviye kabul edilmektedir.

Çocuk hastalar için bu merkezlerde, tedavi konforunu ve başarısını olumsuz etkileyebilecek bazı durumlar mevcuttur. Öncelikle uygun bir merkezden randevu bulmak gerekmektedir. Bu, genel olarak uzun ve zorlu bir süreçtir. Ülkemizde ortodontik problemler son derece yaygındır ve tedavilere olan talep genel olarak yüksektir.

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), belli koşullar altında yalnızca çocuk hastaların tel tedavisi masraflarını karşılayabilmektedir. Muayeneye kabul edilmeyen yetişkin hastalar için ise özel muayenehaneler veya özel ağız ve diş sağlığı merkezi seçenekleri mevcuttur. Peki diş teli tedavi alanları nelerdir?

Ayrık Diş Tel Tedavisi

Diş Dizilim Bozuklukları

Kapanış Bozuklukları (Maloklüzyon)

Çarpık Dişler

Diş Tel Tedavisi

Diş Tel Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar? Tel tedavisinin amacı, yanlış konumlanan dişleri arzu edilen pozisyona getirmektir. Dişlerin bu süreçte hareket etmesi tedavinin başarıyla sürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle diş teli tedavisini yarıda bırakmak yalnızca kısmi bir düzelme sağlar ve etkisi kısa süreli olabilir. Diş teli tedavisi ne kadar sürer? Bu süre 6 ay ile 3 yıl arasında değişebilir. Ortalama olarak ise 1,5 yıl gibi bir süre verilebilir.

İlk diş hareketleri genellikle bir ay sonra belirgin hale gelir. Dişlerin düzelmeye başladığını gösteren bu süreç birkaç yıl devam edebilir. Her ay yapılacak kontrollerde diş hekimi, teli biraz daha sıkarak konumunu günceller. Böylece dişler düzenli olarak hareket etmeye devam edebilir.

Peki diş teli acıtır mı? Hayır, uygulama uzman bir hekim tarafından tedavi protokolüne uygun olarak gerçekleştirildiğinde herhangi bir acı/ağrı hissi oluşması beklenmez. Tedavi sürecinde hekim tavsiyelerine uymak gerekmektedir. Örneğin diş tellerinin temizliği son derece önemli bir husustur. Her yemek sonrası ve yatmadan önce bir diş fırçası yardımıyla iyice temizlenmeleri gerekmektedir.

Diş Tel Tedavisi

Diş Teli Tedavisi Aşamaları

Günümüzde ortodontik problemleri tedavi edebilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Şeffaf plak tedavisi de bunlar arasındadır. Ortodontik yakınmalarla muayenehaneye müracaat eden hastanın öyküsü dinlenir ve çeşitli görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak bozukluğun seviyesi tespit edilir. Hekim hastaya bir bilgilendirme yapar ve tedavi seçeneklerinden bahsedebilir.

Sizin için en uygun tedavinin farklı alternatifleri olabilir. Örneğin hafif/orta seviyedeki bir problem için hem diş teli hem de şeffaf plak işe yarayabilir. Burada hastanın tercihleri de önem kazanmaktadır. Tedavinin daha az görünür ve estetik olmasını isteyen hastalar, şeffaf diş teli veya şeffaf plak gibi uygulamaları daha sık tercih etmektedir. Ancak bazı ağır vakalarda şeffaf plaklar, diş teli kadar etkili olmayabilir.

Tedavi yöntemi netleştirildikten sonra, diş teli uygulanır ve belli aralıklarla hasta muayeneye gider. Her bir muayenede tel biraz sıkılır. Diş teli öncesi sonrası kıyaslaması, uygulamadan yararlanmak isteyen pek çok kullanıcı tarafından araştırılmaktadır. Bu alanda ilham verici görseller, hastaları tedaviye teşvik edici nitelikte olmaktadır.