Ankara Diş Dolgusu

Ankara diş dolgusu tedavileri çürüyen veya başka bir sebeple zarar gören dişlere uygulanır. Kanal tedavisinden bir önceki aşamadır. Kanal tedavisi veya diş çekilmesine gerek kalmadan kurtarılabilecek durumdaki dişleri geri kazanmak için uygulanan tedavilerdir.

Ankara diş dolgusu uygulamalarında dişin zarar gören bölgeleri öncelikle temizlenir, ardından da farklı dolgu maddeleriyle doldurularak dişin eski işlevine kavuşması sağlanır.

Ankara Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dolgu temelinde bir diş restorasyonu işlemidir. Dolgu tedavisi, dişlerde meydana gelen çürük veya deforme olmuş bölgelerin özel yöntemlerle temizlenerek, o bölgenin diş dokusuna uyumlu çeşitli maddelerle doldurulup dişe eski fonksiyonunu kazandırma uygulamasıdır. Dişlerde meydana gelen çürüme sürekli diş ağrısına sebep olmanın yanında, çürük bölge zamanla yayılarak tüm dişin kaybedilmesine kadar gidebilmektedir. Bu bakımdan dolgu işlemi hem önleyici hem de var olan problemi giderici bir tedavidir.

Diş dolgusu tedavisi ilk olarak hastanın dişinde enfeksiyon olup olmadığının kontrolü ile başlar. Enfeksiyon varsa ilaç tedavisiyle enfeksiyonun giderilmesi sağlanır. Ardından diş röntgeni çekilerek diş hekimi tarafından dişin durumu hakkında detaylı bilgi edinilir. Tedavi öncesinde lokal anestezi uygulanarak hastanın herhangi bir acı hissetmemesi sağlanır. Daha sonra dişteki çürük bölgeler temizlenerek, oluşan boşluk uygun dolgu maddesi ile doldurulur. Dolguya dişe yerleştirildikten sonra dişe tam uyumun sağlanması için gerekli düzeltmelere ve cila yapılarak tedavi tamamlanır.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu tedavisinde dişlerde oluşan boşlukların doldurulması için farklı dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Dişin durumuna ve hastanın da tercihine göre belirlenebilen dolgu çeşitleri şunlardır;

  • Altın dolgu
  • Amalgam dolgu
  • Kompozit dolgu
  • Porselen (Seramik) dolgu
  • İnley – Onley Dolgular

Altın Dolgu

Daha çok eskiden tercih edilen bir dolgu çeşidi olan altın dolgu, hastanın isteği üzerine özel olarak laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Hastanın diş yapısına göre uzun yıllar kullanılabilen altın dolgu diğer dolgu çeşitlerine oranla yüksek fiyatlarda olması sebebiyle de günümüzde kullanım alanı daralmıştır. Ekonomik düzeyi yüksek ülkelerde halen uygulanmaktadır. Diğer dolgu türlerine göre daha maliyetlidir.

Amalgam Dolgu

Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu, gümüş, civa, kalay ve bakır gibi elementlerin karışımından elde edilir. Altın dolgu gibi amalgam dolgu da günümüzde pek tercih edilmeyen dolgu türlerindendir. Estetik olarak uygun değildir. Sağlık olarakta içerdiği ağır metaller tercih edilmeme sebebidir.

Kompozit Dolgu

Dişteki çürüklerin giderilmesinde kullanılmasının yanında dişteki kırık veya çatlakların tedavisinde de kullanılan kompozit dolgu, dişle aynı renkte olması ve hemen hemen her dişte kullanılması sebebiyle günümüzde en çok tercih edilen dolgu türlerindendir. Doğal bir görünüme sahip olan kompozit dolgu, düşük maliyetli ve ortalama 5 ile 10 yıl arasında bir kullanım ömrüne sahiptir.

Porselen (Seramik) Dolgu

Kompozit dolguya oranla biraz fazla maliyete sahiptir fakat ona göre önemli avantajlara da sahiptir. Porselen dolgularda renk değişimi, leke tutması ve birçok işlemde kullanılması sebebiyle rağbet gören bir dolgu çeşididir. Laboratuvar ortamında hastaya özel olarak üretilen porselen dolgular, diş yüzeyine yapıştırılarak uygulanan bir tedavidir. Yapılış alanına göre İnley dolgu veya Onley dolgu olarak adlandırılabilir.